Παιδικοί φόβοι: Ποιοι είναι οι πιο συχνοί και πώς αντιμετωπίζονται
Είναι άλλο πράγμα ο παιδικός φόβος και άλλο οι παιδικές φοβίες.
Οι διαφορές τους εξαρτώνται από την ηλικία των παιδιών, τον τρόπο εμφάνισης, τη συχνότητα αλλά και το αντικείμενο ή την κατάσταση που αποτελεί φοβικό ερέθισμα στο παιδί.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι φόβοι που νιώθουν τα παιδιά είναι φυσιολογικό μέρος της ομαλής ανάπτυξής τους. Μάλιστα, διαφέρουν ανά ηλικία.
Από 1-3 χρόνων
Η φαντασία του παιδιού σε αυτήν την ηλικία αρχίζει να αναπτύσσεται. Συνήθως, σε αυτές τις ηλικίες φοβούνται το σκοτάδι, τους κεραυνούς, αλλά και την ένεση (εμβόλιο) του παιδίατρου.
Από 3-6 χρόνων
Σε αυτό το στάδιο της ζωής τους ενισχύονται οι ανασφάλειες που νιώθει ένα παιδί, παίρνοντας τη μορφή του φόβου. Έτσι, φοβάται τα τέρατα, τον κακό λύκο που είναι κρυμμένος κάπου στο δωμάτιο. Φοβάται επίσης, την ίδια την ασθένεια, όταν αρρωσταίνει. Μετά τα 5 αρχίζει να έχει ανασφάλεια και απορίες, σχετικά με το θάνατο.
Από 6-8 χρόνων
Οι φόβοι του πλέον, αφορούν την καθημερινότητα του, το ίδιο το παιδί, αλλά και τα κοντινά του πρόσωπα. Φοβάται μην χτυπήσει, φοβάται μην πάθει κάτι το ίδιο ή οι γονείς του, ενώ η ιδέα του θανάτου πια το απασχολεί περισσότερο. Μάλιστα, ο φόβος του θανάτου, κυρίως για δικά του πρόσωπα, γίνεται πιο έντονος γύρω στην ηλικία των 8 χρόνων.
Από 8 και άνω
Συνήθως, μετά τα 8 χρόνια, οι φόβοι του αρχίζουν να ελαττώνονται, αφού το παιδί είναι σε ηλικία, να επεξεργαστεί καλύτερα, όσα τον φόβιζαν μικρότερο.
Βοηθήστε τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους
Δεν υπάρχει παιδί, που να φοβάται κάτι. Σε άλλα εμφανίζεται σε μικρότερο βαθμό και σε άλλα σε μεγαλύτερο. Οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά, να διώξουν μακριά μέσα από συζήτηση, όσα τους απασχολούν και τα φοβίζουν.
Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενισχύεται τους φόβους ή τις φοβίες τους. Γιατί έχετε υπόψη, πως πολλές φορές, χωρίς να το καταλαβαίνετε, το κάνετε.
Πώς; Με το να τα απειλείτε λέγοντας «Φάε το φαΐ γιατί θα έρθει ο κακός ο λύκος» ή «Μην πηγαίνεις στο δωμάτιο γιατί έχει ένα μπαμπούλα εκεί» ή «Με στεναχώρησες, και η μανούλα μπορεί να αρρωστήσει» και άλλα πολλά.