Σας κρατάει μούτρα το παιδί σας και γκρινιάζει συνεχώς; Τι μπορείτε να κάνετε
Τόσο η γκρίνια όσο και τα μούτρα είναι συμπεριφορές ιδιαίτερα συνηθισμένες στα παιδιά.
Τι μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί να γκρινιάζει συνεχώς; Οι λόγοι είναι πολλοί και όχι πάντα προβλέψιμοι.
Οι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι η σχέση ανάμεσα στο γονιό και το παιδί είναι το κλειδί για τη διαχείριση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Αν η σχέση σας με το παιδί σας δεν είναι για κάποιο λόγο καλή προφανώς θα πρέπει να αρχίσετε από εκεί. Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο να ακούσετε πραγματικά τις λέει το παιδί σας. Φροντίστε να το κοιτάζετε στα μάτια όταν μιλάει, επικοινωνήστε μαζί του στο δικό του επίπεδο , σωματικά ,και όταν είναι δυνατόν , δώστε του όλη την προσοχή σας.
‘Οπως εξηγεί η ψυχολόγος Sarah Ockwell-Smith στο βιβλίο της "Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν", εκδόσεις διόπτρα, να ακούτε προσεκτικά οτιδήποτε θέλουν να σας πουν τα παιδιά σας, ό,τι κι αν είναι αυτό. Αν δεν ακούτε πρόθυμα τα μικρά πράγματα όταν είναι μικρά, δεν θα σας λένε τα μεγάλα πράγματα όταν θα είναι μεγάλα, γιατί για εκείνα όλα ήταν πάντα μεγάλα.
Εναλλακτική επικοινωνία
Για τα μικρότερα παιδιά, που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους λεκτικά, οι μη λεκτικές μέθοδοι μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Για τα νήπια, το να μάθουν λίγα πράγματα για τη νοηματική γλώσσα μπορεί να αποδειχτεί πολύ βοηθητικό. Επίσης, οι κάρτες συναισθημάτων συχνά είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Το παιδί μπορεί να βρει τη σωστή κάρτα και να σας δείξει πώς αισθάνεται, ακόμα κι αν δεν μπορεί να το πει αυτό λεκτικά.
Περισσότερη αυτονομία
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μειώσετε την γκρίνια και τα μούτρα, σύμφωνα με την Sarah Ockwell-Smith, είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει ότι έχει περισσότερη εξουσία πάνω στη ζωή του. Περισσότερη αυτονομία δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να το αφήνετε να κάνει ό,τι θέλει - το αντίθετο μάλιστα.Πρέπει ωστόσο να επιτρέπετε στο παιδί σας να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στη ζωή τους, προσαρμόζοντας τον βαθμό ελέγχου στην ηλικία τους καθώς μεγαλώνουν.
Περισσότερη χαλάρωση
Όταν τα παιδιά σας είναι κουρασμένα ή σε υπερδιέγερση, κανονίστε να έχουν χρόνο να ξεκουραστούν, και αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση στην συμπεριφορά τους. Δημιουργήστε έναν χώρο στο σπίτι σας που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος χαλάρωσης.
Περισσότερη σωματική επαφή
Η αφή μπορεί ασκεί σπουδαία επίδραση στα παιδιά. Μια αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα κι αν το παιδί σας είναι μεγάλο και τραβιέται όταν πάτε να το αγγίξετε.
Με τα μικρότερα παιδιά, μπορείτε να παίξετε στο πάτωμα, να κάνετε κατασκευές με τουβλάκια, να στήσετε έναν σιδηρόδρομο, ή να ζωγραφίσετε. ‘Ολοι αυτοί είναι θαυμάσιοι τρόποι για να επιβιώσετε.