Παιδικό άγχος: Αίτια και συμπτώματα που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει
Μπορεί να νομίζουμε ότι το άγχος αφορά μόνο του ενήλικες, κάνουμε όμως λάθος.
Το άγχος είναι πλέον καλά «μπολιασμένο» στην καθημερινότητά μας και ενδέχεται να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην σωματική, αλλά και ψυχική μας υγεία.
Είναι όμως το άγχος κάτι που νιώθουν μόνο οι «μεγάλοι»;
Η απάντηση είναι αρνητική. Το άγχος είναι μία ανθρώπινη αντίδραση που προκαλείται από τη δυσκολία στη διαχείριση των ερεθισμάτων που αντιλαμβανόμαστε και των καταστάσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Την ανθρώπινη αυτή αντίδραση μπορεί να την έχουν και τα παιδιά για διαφορετικούς και ποικίλους λόγους που σχετίζονται με τη δική τους καθημερινότητα και τις δικές τους παραστάσεις. Ποιοι είναι αυτοί;
Αποχωρισμός από τους γονείς: Όταν έρθει η ώρα να πάνε παιδικό σταθμό, τα παιδιά ενδέχεται να νιώσουν άγχος εξαιτίας του αποχωρισμού από τους γονείς τους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο απαιτείται η κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία.
Κοινωνική πίεση: Πολλές φορές τα παιδιά όταν εισέρχονται σε ένα καινούριο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα αυτό του σχολείου, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και κλείνονται στον εαυτό τους. Η αιτία αυτή αφορά κατά κύριο λόγο παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά ενδέχεται να τη συναντήσουμε και σε νήπια.
Οικογενειακές σχέσεις: Η οικογένεια είναι πρώτη μικρή κοινωνία που μαθαίνει ένα παιδί να ζει. Τυχόν προβλήματα που υπάρχουν στο σπίτι, επηρεάζουν τα παιδιά και ενδέχεται να τους προκαλούν άγχος.
Άλλοι παράγοντες: Ένα παιδί μπορεί να νιώσει άγχος για ποικίλους λόγους. Μία άσχημη και τρομακτική εικόνα στην τηλεόραση ή σε μία εφημερίδα, μία ασθένεια, η έλλειψη στήριξης από τους γονείς, είναι μόνο μερικοί από αυτούς.
Συμπτώματα παιδικού άγχους
Το άγχος γνωρίζει πολύ καλά να κρύβεται, ιδιαίτερα στα παιδιά. Τα παρακάτω συμπτώματα όμως, είναι αυτά που πρέπει να σας προβληματίσουν για να τα αναγνωρίσετε:
- Φτωχό λεξιλόγιο
- Δυσκολία στη μάθηση
- Δυσκολία στη συγκέντρωση
- Προβλήματα στη μνήμη
- Επιθετική συμπεριφορά
- Δυσκολία στην εμπιστοσύνη τρίτων
- Δυσκολία στην απόκτηση φίλων
- Ενοχική συμπεριφορά
- Συνεχές κλάμα και φωνές
- Έντονα ξεσπάσματα
- Έλλειψη αυτοπεποίθησης
- Άγχος και φόβος
- Άγχος και φόβος για τον αποχωρισμό από αγαπημένα πρόσωπα
- Προβλήματα στον ύπνο
- Στομαχόπονος
- Μείωση βάρους και έλλειψη όρεξης για φαγητό
- Πεπτικά προβλήματα
- Εφιάλτες στον ύπνο
Πηγή: momjunction.com