Το παιδί «νταής» - Πώς γίνεται και πώς αντιμετωπίζεται;
Το παιδί «νταής» νιώθει μπερδεμένο. Πιστεύει ότι η βία και η επιβολή είναι δύναμη.
Συνήθως, έχει καλή σωματική διάπλαση που του επιτρέπει να επιβάλλεται στους άλλους «κάνε αυτό κάνε εκείνο». Τα παιδιά «νταήδες» συνήθως επιλέγουν να κάνουν παρέα με παιδιά χαμηλών τόνων, σωματικά πιο μικρόσωμα ή ακόμα και με παιδιά μικρότερης ηλικίας, ώστε να τα έχουν ευκολότερα του χεριού τους.
Πώς ένα παιδί γίνεται «νταής»
Το πιο συνηθισμένο είναι το παιδί αυτό να έχει δει ανάλογες συμπεριφορές μέσα από το σπίτι του, από γονείς, πατέρα ή αδέρφια, παρατηρεί ο κος Μαντούδης.
Σε ορισμένες οικογένειες οι γονείς εμφυσούν την ιδέα στο παιδί ότι είναι καλύτερο κάποιος να είναι μάγκας και νταής, γιατί οι άλλοι τον φοβούνται. Επίσης, μπορεί να έχει αντιγράψει μια συμπεριφορά από κάποιο μεγαλύτερο αδερφό. Σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί η συμπεριφορά του «νταή» να έχει αναδυθεί από μόνη της.
Τα παιδιά «νταήδες» νιώθουν σημαντικά όταν επιβάλλονται στους άλλους με τη δύναμή τους. Εμείς πρέπει να τους δείξουμε πως να νιώθουν χρήσιμα με τη δημοκρατία και το διάλογο.
Πώς αντιμετωπίζεται το παιδί «νταής»
Η πρώτη σας κίνηση, όταν υποπέσει στην αντίληψή σας ότι το παιδί σας το παίζει νταής, είναι να το επισημάνετε και να του εξηγήσετε ότι δεν είναι σωστό να μιλάει με αυτό τον τρόπο. Ζητήστε από το παιδί να μπει στη θέση του άλλου και να φανταστεί πως μπορεί να νιώθουν οι φίλοι του όταν τους λέει «κάνε αυτό ή κάνε εκείνο».
Η γνώμη του ειδικού
Σίγουρα δεν είναι ωραίο για κανένα γονιό να βλέπει το μικρό παιδί του να το παίζει «μάγκας και νταής». Παίξτε μαζί με το παιδί σας παιχνίδια που απαιτούν συνεργασία και δίνουν έμφαση στο «δούναι και λαβείν», και όχι στον ανταγωνισμό.