Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε στο παιδί σας πολλά παιχνίδια (ειδικά τις γιορτές)
- Για ποιους λόγους δεν πρέπει να δίνετε στα παιδιά πάρα πολλά παιχνίδια
- Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά κατακλύζονται από παιχνίδια
Πλησιάζουν οι γιορτές και ήδη τα παιδιά έχουν έτοιμη τη λίστα με τα δώρα. Δώρα από τους γονείς, τους παππούδες, τους θείους, τους φίλους.
Τα Χριστούγεννα δεν είναι άλλωστε τυχαία η αγαπημένη γιορτή των παιδιών. Και παρότι όντως είναι η περίοδος του χρόνου που παίρνουν τα περισσότερα δώρα, φαίνεται ότι δεν είναι και η μοναδική.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δύσκολα οι γονείς αντιστέκονται στις παρακλήσεις των παιδιών τους για την αγορά ενός παιχνιδιού μέσα στο χρόνο καθώς με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τον χρόνο που δεν περνούν μαζί τους.
Μπορεί να πιστεύουν επίσης ότι αξίζει, εφόσον αντέχουν οικονομικά, να αγοράζουν παιχνίδια στα παιδιά τους και αυτό δεν αφορά κανέναν. Ωστόσο, έρευνα έχει αποκαλύψει ότι αυτή η νοοτροπία δεν είναι πάντα σωστή. Ας ρίξουμε μια ματιά στα ευρήματα.
Είναι λάθος να δίνουμε στα παιδιά πάρα πολλά παιχνίδια;
Ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το μέτρο και οι γονείς να κάνουν δώρα πολλά παιχνίδια στα παιδιά τους. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για το «σύνδρομο των πολλών παιχνιδιών». Σύμφωνα με τους ίδιους το πρόβλημα σχετίζεται περισσότερο με το είδος του δώρου που λαμβάνει ένα παιδί, όχι μόνο με το γεγονός ότι το αποκτά.
Τι θα συμβεί αν έχουν πολλά παιχνίδια;
Δεν είναι κακό να δίνετε στα παιδιά παιχνίδια, ειδικά όταν αυτά μπορούν να εξάψουν τη φαντασία τους. Τα παιχνίδια μπορούν επίσης να είναι διδακτικά και διασκεδαστικά. Ωστόσο, τα προβλήματα εμφανίζονται όταν δεν υπάρχει μέτρο και τα παιδιά έχουν υπερβολικά πολλά παιχνίδια χωρίς να τα εκτιμούν. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να τεθούν όρια από τους γονείς.
Εδώ είναι μερικοί λόγοι για να μην χαρίσετε πάρα πολλά παιχνίδια:
- Η φαντασία τους περιορίζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή παίζουν μόνο με τον τρόπο που υποδεικνύουν τα παιχνίδια. Έτσι το παιδί δεν βάζει το μυαλό του να δουλέψει και να αυτοσχεδιάσει.
- Θα διασκεδάσουν μόνο παίζοντας με παιχνίδια.
- Σιγά σιγά χάνουν τον ενθουσιασμό τους για ορισμένα παιχνίδια επειδή έχουν πάρα πολλά.
- Τα περισσότερα από τα δώρα θα ξεχαστούν γιατί θα έχουν πάντα τα αγαπημένα τους.
- Θα τα έχουν σκορπισμένα παντού χωρίς να παίζουν με όλα.
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί γίνεται εγωιστικό . Αυτή η στάση συνήθως συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση.
- Το παιδί απογοητεύονται. Στον πραγματικό κόσμο δεν μπορείς να έχεις όλα όσα θέλεις.
Άλλες επιλογές εκτός από παιχνίδια
Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε να αγοράζετε παιχνίδια με πάρα πολλά φώτα, ήχους ή λειτουργίες. Αυτά τα παιχνίδια δεν βοηθούν τη δημιουργικότητα του παιδιού.Πέρτα όμως από παιχνίδια υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές ως δώρα. Σας παρουσιάζουμε μερικές ενδεικτικές προτάσεις στην gallery που ακολουθεί: