Μοιραστείτε με τα παιδιά τις παιδικές αναμνήσεις σας, κάνει καλό
Νέα έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη του να μοιράζονται οι γονείς αναμνήσεις με τα παιδιά τους.
Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας των οποίων οι μαμάδες από νωρίς μοιράζονταν αναμνήσεις από τη δική τους παιδική ηλικία, γίνονται πιο ευτυχισμένοι έφηβοι, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Otago και έδειξε ότι παιδιά στην εφηβεία που από μικρά άκουγαν ιστορίες και εμπειρίες των μαμάδων τους από όταν ήταν οι ίδιες παιδιά, εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε σχέση με τα υπόλοιπα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Personality και αποτελεί συνέχεια μελέτης στην οποία συμμετείχαν 115 μαμάδες που εκπαιδεύτηκαν σε τέτοιου είδους συζητήσεις με τα παιδιά τους για πάνω από έναν χρόνο όταν αυτά ήταν στην νηπιακή ηλικία. Οι αναμνήσεις αυτές αφορούν καθημερινές στιγμές όπως είναι όταν τάιζαν πάπιες στο πάρκο, παιχνίδια κ.α.
Η επικεφαλής της έρευνας Elaine Reese από το τμήμα Ψυχολογίας, αναφέρει ότι οι έφηβοι των οποίων οι μαμάδες συμμετείχαν σε αυτές τις εκπαιδεύσεις, ήταν σε θέση να μιλήσουν για δύσκολα βιώματά τους όπως ένα διαζύγιο ή περιπτώσεις εκφοβισμού και να κατανοήσουν πώς τέτοια περιστατικά είχαν επηρεάσει τον χαρακτήρα τους.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας μας δείχνουν ότι τέτοιου είδους συζητήσεις από νωρίς έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για το πώς οι έφηβοι επεξεργάζονται και μιλούν για δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και για το ευ-ζειν τους» αναφέρει η καθηγήτρια Reese. Σύμφωνα επίσης με την ειδικό, μέσα από αυτές τις συζητήσεις τα παιδιά αποκτούν πιο ακριβείς αναμνήσεις τις οποίες είναι και σε θέση να αξιοποιήσουν διαμορφώνοντας την προσωπικότητά τους και επιπλέον, μαθαίνουν πώς να κάνουν ανοιχτές συζητήσεις για έντονα συναισθήματα που έχουν βιώσει.
«Απώτερος στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους γονείς να κάνουν πιο ουσιαστικές και διαδραστικές συζητήσεις με τα παιδιά τους για γεγονότα που βιώσαν οι ίδιοι ως παιδιά»
Σύμφωνα με τη ψυχολόγο dr Claire Mitchell ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι στην εφηβεία η ψυχική υγεία των παιδιών μπορεί να χειροτερέψει και για αυτό είναι σημαντικό ο κάθε γονιός να κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει.
«Για κάποιους εφήβους, αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή για πιο σοβαρές παθήσεις που αφορούν την ψυχική υγεία και που είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν. Για αυτό και είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τέτοιες δυσκολίες όσο πιο νωρίς γίνεται, εάν είναι εφικτό»
Με πληροφορίες από sciencedaily.com