Tι είναι το Blackout Challenge και πώς θα προστατέψετε τα παιδιά σας
- Τι είναι το blackout challenge;
- Πώς θα προστατέψετε τα παιδιά σας;
Τι είναι το blackout challenge;
Το blackout challenge ενθαρρύνει όσους συμμετέχουν να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους, με κορδόνια ή καλώδιο, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους, να τραβήξουν βίντεο και στη συνέχεια να το ανεβάσουν στο TikTok.
Οι κίνδυνοι από το παιχνίδι, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι σοβαροί καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες, ακόμα και να αποβεί μοιραίο.
Μετράμε θύματα από αυτό το δολοφονικό παιχνίδι! Προσέχετε τα παιδιά σας!
Στην Αμερική, η Nylah Anderson από τη Φιλαδέλφεια, βρέθηκε αναίσθητη μέσα στην ντουλάπα της μητέρας της στις 7 Δεκεμβρίου 2021. Στη συνέχεια πέρασε πέντε μέρες στην εντατική, όπου κατέληξε.
Στην Ελλάδα, απαγχονισμένο βρέθηκε στο δωμάτιο του ένα 12χρονο αγόρι στα Κάτω Πατήσια, την Παρασκευή, και εξετάζεται ότι ο θάνατός του ενδέχεται να προκλήθηκε από το συγκεκριμένο φονικό παιχνίδι της πλατφόρμας του TikTok. Οι αστυνομικοί, που μπήκαν στο δωμάτιο, βρήκαν δίπλα στον 12χρονο το κινητό του. Το κινητό είναι που θα δώσει απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας, καθώς θα δουν οι αστυνομικοί εάν είχε κάποια συνομιλία που να εξηγεί τους λόγους της αυτοχειρίας ή εάν υπήρχε κάτι άλλο που τον προβλημάτιζε.
Πώς θα προστατέψετε τα παιδιά σας;
Η συζήτηση με τα παιδιά σας είναι ένα σημαντικό βήμα για την εκπαίδευσή τους σχετικά με τους κινδύνους τέτοιων τάσεων και η επικοινωνία είναι το κλειδί.
Το TikTok λέει επίσης ότι εάν εντοπίσετε ένα προσβλητικό βίντεο στην υπηρεσία του, θα πρέπει να το αναφέρετε με την ελπίδα ότι θα σταματήσει τη διάδοσή του στο διαδίκτυο.
Κάθε χρήστης, μπορεί να κάνει κλικ στο λευκό βέλος στη δεξιά πλευρά του βίντεο και, στη συνέχεια, να πατήσει "Αναφορά". Εκεί μπορείτε στη συνέχεια να επιλέξετε την κατηγορία «Αυτοκτονία, αυτοτραυματισμός και επικίνδυνες πράξεις».
Εάν δείτε κάποιον να συμμετέχει στην πρόκληση ή εάν κάποιος σας ενθαρρύνει να συμμετάσχετε, αναφέρετε αμέσως τον λογαριασμό και μην απαντήσετε.
Επίσης, αν παρατηρήσετε κάποιο περίεργο αντικείμενο στο δωμάτιο του παιδιού σας, όπως λουριά, σχοινιά, λάστιχα, καλώδια, πρέπει να συζητήσετε μαζί του.
Το διαδίκτυο γενικά ελλοχεύει πολλούς κινδύνους ειδικά για τους εφήβους που προσπαθούν να ακολουθήσουν τη μόδα για να είναι αποδεκτοί από την παρέα τους. Θα έπρεπε στο σχολείο να υπάρχει ειδικό μάθημα σωστής διαχείρισης του διαδικτύου.
Ασφαλής υπολογιστής είναι ο κλειστός υπολογιστής. Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι ούτε εφικτό ούτε και ωφέλιμο, μπορείτε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να εξασφαλίσετε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προφύλαξης και ασφαλούς πλοήγησης:
- Επιβλέψτε το μικρό χρήστη όταν βρίσκεται στο διαδίκτυο
- Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο, ώστε η επίβλεψη να μην πάρει τη μορφή παρακολούθησης
- Μη δημοσιεύετε φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα ή πληροφορίες για την οικογένειά σας στο ίντερνετ
- Αν εντοπίσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, ελέγξτε την καταλληλότητα των παιχνιδιών που χειρίζεται
- Βεβαιωθείτε ότι η δραστηριότητα του παιδιού μπροστά στον υπολογιστή δεν ξεπερνά τη μισή ώρα με μια ώρα ανά ημέρα
- Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας, και δώστε του ενναλακτικά παιχνίδια για να παίξει
- Βάλτε antivirus στον υπολογιστή σας
- Τοποθετήστε ένα post-it στην κάμερα του υπολογιστή
- Αναφέρετε τον κίνδυνο προτού χρειαστεί να αναφέρετε το ατύχημα!
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr