Παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού

Bigstock

Τι μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο του παιδιού;

Ο ύπνος του παιδιού περνάει από πολλά και διαφορετικά στάδια όσο μεγαλώνει. Ένα νεογέννητο χρειάζεται 14 με 17 ώρες ύπνου την ημέρα. Στην ηλικία των 6 με 13 ετών οι ώρες ύπνου που χρειάζεται το παιδί την ημέρα είναι αρκετά λιγότερες, 9-12, ωστόσο ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος και σε αυτήν την ηλικία είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και την ανάπτυξή του.

Κοιμάται το παιδί αρκετά;

Πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας αρνούνται να πάνε για ύπνο. Το παιχνίδι, το διαδίκτυο και οι ηλεκτρονικές συσκευές τους αποσπούν την προσοχή και δεν κοιμούνται εγκαίρως ή αρκετά.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς και συγκέντρωσης και να επηρεάσει τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού, το σωματικό βάρος και το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Παράγοντες που εμποδίζουν τον ύπνο του παιδιού

Ηλεκτρονικές συσκευές

Τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο, παιχνίδια στον υπολογιστή. Οι οθόνες διεκδικούν την προσοχή του παιδιού και έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και τα παιδιά μικρότερης ηλικίας εκτίθενται καθημερινά σε αυτές.

Η έκθεση στις οθόνες ειδικά τις βραδινές ώρες επηρεάζει τον ύπνο του παιδιού. Η μπλε ακτινοβολία που πηγάζει από τα κινητά, τα tablets, την τηλεόραση κ.α. «ξεγελά» τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να λειτουργεί όπως κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή σε περισσότερη εγρήγορση. Mε την πάροδο του χρόνου και όταν η χρήση τέτοιου είδους ηλεκτρονικών συσκευών την ώρα του ύπνου γίνεται συστηματικά, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή της μελατονίνης, μιας φυσικής ουσίας που μοιάζει με ορμόνη και η οποία παράγεται από μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται επίφυση. Απελευθερώνεται φυσικά τη νύχτα και δίνει την εντολή στο σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο.

Έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics σε περισσότερα από 2.000 παιδιά Ε’ Δημοτικού με Α’ Γυμνασίου έδειξε ότι εκείνα που κοιμούνται δίπλα σε κινητό τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή με μικρή οθόνη κοιμόντουσαν λιγότερο σε σχέση με παιδιά που δεν είχαν τέτοιου είδους συσκευές στο δωμάτιό τους.

Έλλειψη ρουτίνας ύπνου

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας ειδικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τη μετάβαση στο κρεβάτι και τον ύπνο. Η έλλειψη ρουτίνας ύπνου μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο του παιδιού, για αυτό και προτείνεται η υιοθέτηση συνηθειών πριν τον ύπνο όπως ένα ζεστό μπάνιο, διάβασμα βιβλίου κ.α.

Το παιδί δεν κοιμάται την ίδια ώρα κάθε βράδυ

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του παιδιού είναι η συνέπεια στην ώρα του ύπνου. Τα παιδιά που δεν κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ, είναι πιο πιθανό να νιώθουν κούραση μέσα στη μέρα και να δυσκολευτούν να κοιμηθούν νωρίς εάν την προηγούμενη ή τις προηγούμενες μέρες κοιμούνται πιο αργά.

Κατανάλωση καφεΐνης

Καφεΐνη δεν περιέχει μόνο ο καφές, αλλά και το τσάι, η σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά, ακόμα και μερικές μπάρες ενέργειας. Βεβαιωθείτε ότι διαβάζετε πάντα τις ετικέτες στα προϊόντα που αγοράζετε και περιορίστε την κατανάλωση τροφών και ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη.

Εξάντληση και υπερένταση

Εάν ένα παιδί βρίσκεται σε υπερένταση ή φαίνεται να έχει περισσότερη ενέργεια από ότι συνήθως τις βραδινές ώρες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάει για ύπνο και πιο αργά. Το αντίθετο μάλιστα. Η υπερένταση είναι συχνά σύμπτωμα εξάντλησης, το οποίο σημαίνει ότι το παιδί έχει ανάγκη από περισσότερο ύπνο.

Το υπνοδωμάτιο

Για να μπορεί το παιδί να κοιμηθεί, πρέπει να είναι και οι συνθήκες κατάλληλες. Για παράδειγμα, εάν το δωμάτιο είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό, ή εάν στο δωμάτιο υπάρχει φως και φασαρία, τόσο πιο δύσκολο είναι για το παιδί να κοιμηθεί.

Φροντίστε η θερμοκρασία να είναι κατάλληλη και να έχετε απομακρύνει ηλεκτρονικές συσκευές. Σβήστε τα φώτα και δοκιμάστε να βάλετε λίγη χαλαρωτική μουσική.

Εφιάλτες και διαταραχές ύπνου

Το παιδί μπορεί επίσης να βιώνει διαταραχές ύπνου όπως υπνική άπνοια, να βλέπει εφιάλτες ή να έχει αυπνίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι το παιδί έχει προβλήματα ύπνου που έχουν παθολογικά αίτια.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved