Baby blues: Οι διαφορές από την επιλόχεια κατάθλιψη
Τι είναι τα baby blues και ποια τα συμπτώματα;
Η ψυχική υγεία των μαμάδων μετά τον τοκετό παραμένει ένα θέμα ταμπού παρά τα αυξημένα περιστατικά baby blues, επιλόχειας κατάθλιψης ή, πιο σπάνια, ψύχωσης.
Τι είναι τα baby blues
Tα baby blues είναι μία ήπιας έντασης και παροδική μορφή επιλόχειας δυσφορίας. Τη δυσφορία αυτή βιώνουν το 50-75% των νέων μαμάδων, οφείλεται κυρίως στις ορμονικές αλλαγές και τα συμπτώματα είναι πολύ πιο ήπια από αυτά στην επιλόχειο κατάθλιψη.
Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος για baby blues
Τα αίτια των baby blues είναι άγνωστα, ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ορμονικές αλλαγές παίζουν σημαντικό ρόλο. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για baby blues είναι:
- Ιστορικό κυκλοθυμίας κατά την έμμηνο ρύση ή την εγκυμοσύνη
- Ιστορικό καταθλιπτικής διαταραχής
- Οικογενειακό ιστορικό επιλόχειας κατάθλιψης
- Ξαφνική εγκυμοσύνη
- Εγκυμοσύνης που είναι αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης
- Προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά κ.α.
Επιπλέον, κάποιες φορές τα πράγματα κατά τον τοκετό δεν πηγαίνουν βάση σχεδίου. Απροσδόκητες επιπλοκές, τραύματα κατά τον τοκετό ή ένας αναγκαστικός τοκετός με καισαρική μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα θλίψης, ενοχής ή ανεπάρκειας.
Baby blues – Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα των baby blues εμφανίζονται συνήθως δύο με τρεις ημέρες μετά τον τοκετό. Πιο έντονα είναι μία εβδομάδα μετά τη γέννηση του μωρού και διαρκούν στις περισσότερες περιπτώσεις δύο με τρεις εβδομάδες.
Αυτά είναι:
- Θλίψη, έντονη ανησυχία ή δυσαρέσκεια
- Κλάμα χωρίς λόγο
- Άγχος
- Αϋπνία
- Αλλαγές στην όρεξη
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Κυκλοθυμία
Τα συμπτώματα των baby blues είναι πολύ πιο ήπια από αυτά της επιλόχειας κατάθλιψης. Εάν η διάρκειά τους υπερβαίνει τις δύο με τρεις εβδομάδες, τα baby blues γίνονται επιλόχεια κατάθλιψη. Πιο έντονα συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου είναι:
- Αδυναμία να αισθανθείτε ευτυχία ή ευχαρίστηση
- Ενοχή
- Αδιαφορία για τη φροντίδα του μωρού
- Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου
Τι μπορείτε να κάνετε
Συνήθως τα baby blues υποχωρούν από μόνα τους, ωστόσο εάν δεν φροντίσετε όσο μπορείτε και εσείς τον εαυτό σας, αυξάνονται οι πιθανότητες να εξελιχθούν σε επιλόχεια κατάθλιψη. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;
Ζητήστε βοήθεια. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον σύντροφό σας ή του γονείς σας είτε αυτή αφορά στη φροντίδα του μωρού, είτε στη φροντίδα του σπιτιού.
Εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας. Εκφράστε αυτό που νιώθετε, μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και ακούστε αυτά που έχουν να σας πουν οι άνθρωποι που σας αγαπούν.
Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο. Μπορεί αυτό να φαντάζει αδύνατο, ωστόσο ο ύπνος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ψυχολογία σας για αυτό κοιμηθείτε με κάθε ευκαιρία.
Φροντίστε τη διατροφή σας. Καταναλώστε υγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν το σώμα και το μυαλό σας. Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό, ειδικά εάν θηλάζετε.
Με πληροφορίες από healthnews.com