Ανεξαρτησία των παιδιών: Πώς να την ενθαρρύνετε
Τρόποι να ενισχύσετε την ανεξαρτησία του παιδιού σας.
Ένας από τους κύριους στόχους ως γονείς είναι να μάθετε στα παιδιά σας να γίνουν ανεξάρτητα. Δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς συχνά από ένστικτο κι από αγάπη, δεν δίνετε την απαραίτητη ώθηση που χρειάζονται.
Για να γίνουν ανεξάρτητα είναι σημαντικό να έχουν την δική σας στήριξη.
Θέστε όρια
Όταν τα παιδιά κάνουν κάτι ενάντια στους κανόνες, εξηγήστε απλά και με λίγα λόγια:
- Ό,τι αυτό που έκαναν ήταν λάθος.
- Τι θα συμβεί εάν η συμπεριφορά συνεχιστεί. Οι συνέπειες πρέπει να είναι λογικές, ουσιαστικές και απλές. Για παράδειγμα: Εάν το παιδί σας κάνει ποδήλατο χωρίς κράνος, δεν θα το ξαναπάρει για μία ή δύο ημέρες.
- Όταν το παιδί σας δεν μοιράζεται ένα παιχνίδι, αυτό το παιχνίδι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το υπόλοιπο της ημέρας.
Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε και να ακούσετε
Τα παιδιά αισθάνονται σημαντικά όταν οι ενήλικες αφιερώνουν χρόνο για να μιλήσουν μαζί τους. Το να συζητάτε για πολλά πράγματα, τα βοηθά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Ρωτήστε για τις φιλίες και τις δραστηριότητες που απολαμβάνει το παιδί σας στο σχολείο. Μιλήστε για τις δικές σας καλύτερες και χειρότερες εμπειρίες εξηγώντας ότι θα πρέπει να μιλάει και για τα αρνητικά συναισθήματα. Μοιραστείτε όχι μόνο τα καλύτερα αλλά και τα δύσκολα κομμάτια της ημέρας σας. Αυτό διδάσκει στο παιδί σας ότι όλοι έχουμε σκαμπανεβάσματα.
Αναθέστε αρμοδιότητες
Όταν τα μικρά παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να έχουν αρμοδιότητες, αισθάνονται ότι συνεισφέρουν. Καθώς μεγαλώνουν, μπορούν ν' αρχίσουν να αναλαμβάνουν πραγματικές ευθύνες, όπως:
- Να στρώνουν μόνα τους το τραπέζι.
- Να τακτοποιούν τα παιχνίδια και μετά το δωμάτιό τους.
- Να ταΐζουν τα κατοικίδια.
- Να βάζουν τα άπλυτα στο καλάθι.
Διδάξτε απλούς κανόνες ασφάλειας
Θέλετε το παιδί σας να σέβεται και να εμπιστεύεται τους άλλους αλλά πρέπει επίσης να μάθει να είναι και επιφυλακτικό, να μπορεί να προσέχει τον εαυτό του. Μπορείτε να ξεκινήσετε μια συζήτηση με το παιδί σας για διάφορα θέματα ασφάλειας λέγοντάς του τα εξής:
- «Αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι, ρώτησέ με».
- «Αν ένας ενήλικας σου ζητήσει να κάνεις κάτι που δεν είσαι σίγουρος, πάντα να με ρωτάς. Δεν θα θυμώσω μαζί σου για οτιδήποτε κι αν με ρωτήσεις».
- «Δεν θέλω να έχεις μυστικά από μένα».
- «Κανείς δεν πρέπει ποτέ να σου πει να κρατήσεις ένα μυστικό από μένα».
- «Αν χαθείς, απευθύνσου σε έναν φύλακα ή έναν αστυνομικό».
Προσφέρετε επιλογές και ελευθερία εντός ορίων
Το να προσφέρετε λογικά επίπεδα ελευθερίας και να επιτρέπετε στο παιδί να κάνει επιλογές, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το ενδυναμώσετε και να το βοηθήσετε να αποκτήσει αίσθημα ευθύνης.
Όταν τα παιδιά μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές, μαθαίνουν να στέκονται στα πόδια τους αλλά και να βιώνουν φυσικές συνέπειες. Λάβετε υπόψη σας όμως ότι αν έχουν πάρα πολλές επιλογές, μπορεί να «πνιγούν». Αντί να πείτε λοιπόν τι θέλουν να κάνουν σήμερα, ρωτήστε αν προτιμούν να πάνε στην παιδική χαρά ή για περπάτημα. Προσπαθήστε να προσφέρετε δύο ή τρεις επιλογές τις οποίες μπορείτε να στηρίξετε.
Το κλειδί για να βοηθήσετε τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα είναι να τα επιτρέψετε ενεργά και με αυτοπεποίθηση να είναι ανεξάρτητα.
Με πληροφορίες από parents.com, healthychildren.org