Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ερωτικό ενδιαφέρον κοντά στην ωορρηξία;

Πώς η ερωτική επιθυμία επηρεάζεται από τη φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ερωτικό ενδιαφέρον κοντά στην ωορρηξία;
Bigstock

Πώς ρυθμίζεται ο εμμηνορρυσιακός κύκλος;

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος «ρυθμίζεται» από ορμόνες, που παράγονται από εξειδικευμένες περιοχές του εγκεφάλου (υποθάλαμος – GnRH, υπόφυση – FSH και LH), αλλά και από τις ωοθήκες (οιστρογόνα και προγεστερόνη)

Οι ορμόνες αυτές κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων του κύκλου (Ωοθυλακική – Ωοθυλακιορρηξία – Ωχρινική) παρουσιάζουν διακυμάνσεις, οι οποίες απεικονίζονται σχηματικά στο παρακάτω διάγραμμα.

ormoni.jpg

Πότε είναι οι γόνιμες ημέρες του κύκλου;

«Γόνιμες ημέρες» της γυναίκας θεωρούνται οι μέρες αυτές του κύκλου της, κατά τη διάρκεια των οποίων είναι πιθανότερο αυτή να συλλάβει, αν έρθει σε ερωτική επαφή και ο άνδρας εκσπερματώσει εντός του κόλπου της.

Κεντρικό γεγονός στον εμμηνορρυσιακό κύκλο της γυναίκας, που καθορίζει και τη γονιμότητά της, είναι η ωοθυλακιορρηξία (ή ωορρηξία), δηλαδή η απελευθέρωση του ωρίμου ωαρίου.

Επομένως, η εύρεση των γονίμων ημερών σχετίζεται με τον εντοπισμό της ημέρας ωορρηξίας.

Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε γόνιμες τις ημέρες πέριξ της ημέρας ωορρηξίας (κατά προσέγγισιν 3 ημέρες πριν την αναμενόμενη ημέρα ωορρηξίας και 3 ημέρες μετά από αυτήν).

Upset Young Couple Having Problems With Sex.

Πώς η ερωτική επιθυμία επηρεάζεται από τη φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου;

Οι επιστημονικέ έρευνες, που γράφτηκαν για την επιρροή της ερωτικής επιθυμίας από τη φάση του εμμηνορρυσιακού έχουν δώσει μεικτά αποτελέσματα. Όπως αναφέρεται και σε μελέτη του 2022, στα πλαίσια της οποίας έγινε ανασκόπηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας, φαίνεται, ότι οι γυναίκες εκφράζουν μεγαλύτερο ερωτικό ενδιαφέρον πέριξ των γονίμων ημερών τους. Εντούτοις, οι συντάκτες του συγκεκριμένου πονήματος παραδέχονται, πως το συμπέρασμά τους αυτό δεν θα ήταν σωστό να εκληφθεί ως «αυταπόδεικτη αρχή», καθότι εν τοις πράγμασι η ερωτική επιθυμία της γυναίκας επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες.

Πάντως, καίτοι ανευρίσκονται στη διεθνή βιβλιογραφία μελέτες, στα συμπεράσματα των οποίων καταδεικνύεται, πως η ερωτική διάθεση της γυναίκας «κορυφώνεται» κοντά στην ωορρηξία, υφίστανται και έρευνες, που κατέληξαν στη διατύπωση διαφορετικής άποψης.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε μελέτη του 2005, οι συγγραφείς της οποίας υποστηρίζουν, πως όντως η ερωτική επιθυμία της γυναίκας φθάνει στο μέγιστο κοντά στις ημέρες ωορρηξίας, οπότε και αυτή εμφορείται από την επιθυμία για τεκνοποίηση.

Αντίθετα, σε μελέτη του 2013 οι επιστήμονες περιγράφουν μία διαφορετική υπόθεση. Αυτοί θεωρούν, πως η γυναίκα εκφράζει το ερωτικό της ενδιαφέρον κατ’ ουσίαν μακριά από τις γόνιμες ημέρες της, διότι τοιουτοτρόπως «επενδύει» στη μέσω και της ερωτικής επαφής σφυρηλάτηση μίας μακροχρόνιας σχέσης συντροφικότητας.

Τελικά η γυναίκα είναι ερωτικά πιο ενεργή κοντά στην ωορρηξία ή μακριά από αυτήν;

Φυσικά, στο ερώτημα αυτό δεν είναι δυνατόν να δοθεί μία απόλυτα καταφατική ή αρνητική απάντηση.

Πριν υπεισέλθουμε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων ενδιαφέρουσας μελέτης, ο συντάκτης της οποίας καταπιάστηκε με το ερώτημα αυτό, χρήσιμο θα ήταν να αναφερθούμε ακροθιγώς σε ένα ειδικό ψυχομετρικό ερωτηματολόγιο (20-item Mini-K scale). Όπως περιγράφεται σε μελέτη του 2021, άτομα τα οποία αντιλαμβάνονται στην προσωπική τους ιστορία – ιδιαίτερα κατά την παιδική τους ηλικία – παράγοντες, που ενδέχεται να μειώσουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους, «υιοθετούν» στρατηγικές «γρήγορης ζωής» (fast life strategies). Έτσι έχουν την τάση σε γενικές γραμμές να τεκνοποιούν νωρίτερα και να αποκτούν περισσότερους απογόνους. Αντίθετα, άτομα, που αισθάνονται, ότι στο περιβάλλον τους δεν υφίστανται παράγοντες, οι οποίοι εν δυνάμει θα μείωναν τον προσδόκιμο επιβίωσής τους, τείνουν να «υιοθετούν» στρατηγικές «αργής ζωής» (slow life strategies). Έτσι κατά κανόνα τέτοιου είδους άτομα επιλέγουν την τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία και την απόκτηση μικρότερου αριθμού απογόνων. Το προαναφερθέν δομημένο ψυχομετρικό ερωτηματολόγιο προσανατολίζεται στο διαχωρισμό των ατόμων, που επιλέγουν στρατηγικές «γρήγορης ζωής», από τα άτομα, που ακολουθούν στρατηγικές «αργής ζωής».

sex-meta-apo-kaisariki.jpg

Ο συντάκτης μελέτης του 2023 επιχείρησε να δώσει μία δομημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη εξήγηση των λόγων, για τους οποίους οι απόψεις σχετικά με τη διακύμανση της ερωτικής επιθυμίας της γυναίκας εν σχέσει με τη φάση του κύκλου ποικίλουν σε σημαντικό μάλιστα βαθμό. Πρωτοτυπία της μεθοδολογίας, που ακολουθήθηκε αποτελεί το γεγονός, ότι δεν ελήφθη υπόψη μόνον η φάση του κύκλου και η σχέση της με το επίπεδο του ερωτικού ενδιαφέροντος της γυναίκας, αλλά και η νοοτροπία της κάθε συμμετέχουσας. Συμμετείχαν συνολικά 753 γυναίκες, οι οποίες ερωτήθηκαν για το επίπεδο του ερωτικού ενδιαφέροντος τους, για τη φάση του κύκλου τους, αλλά εκλήθησαν να απαντήσουν και στο ειδικό ψυχομετρικό ερωτηματολόγιο (20-item Mini-K scale). Εκ των ευρημάτων της συγκεκριμένης μελέτης καταδεικνύεται, ότι οι γυναίκες, που ακολουθούσαν στρατηγικές «γρήγορης ζωής» έτειναν να αναφέρουν εντονότερη ερωτική επιθυμία περί τα μέσα του κύκλου τους, οπότε βρίσκονταν κοντά στις γόνιμες ημέρες και οι πιθανότητες σύλληψης ήταν υψηλότερες. Αντίθετα, οι γυναίκες, που ανήκαν στην κατηγορία της υιοθεσίας στρατηγικών «αργής ζωής», φάνηκε, ότι ήταν ερωτικά δραστήριες κυρίως λίγο πριν ή λίγο μετά την έμμηνο ρύση, οπότε και οι πιθανότητες σύλληψης ήταν μικρότερες, αλλά αυτές «επένδυαν» κατά κύριο λόγο στη σφυρηλάτηση μακροχρόνιας σχέσης συντροφικότητας.

Επομένως, φαίνεται, πως η ερωτική επιθυμία της γυναίκας επηρεάζεται όχι μόνον από τη φάση του κύκλου της, αλλά και από την εν γένει στάση ζωής της.

Δείτε στο παρακάτω video, πώς μπορείτε να κερδίσετε ξανά την υγεία του κόλπου σας και να βελτιώσετε άμεσα τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στην κολπική θεραπεία με υπερήχους HIFU!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Gangestad SW, Dinh T. Women's Estrus and Extended Sexuality: Reflections on Empirical Patterns and Fundamental Theoretical Issues. Front Psychol. 2022 Jun 20;13:900737. doi: 10.3389/fpsyg.2022.900737. PMID: 35795438; PMCID: PMC9251465.

Gangestad, S. W., Thornhill, R., & Garver-Apgar, C. E. (2005). Adaptations to ovulation: Implications for sexual and social behavior. Current Directions in Psychological Science, 14(6), 312–316. https://doi.org/10.1111/j.0963-7214.2005.00388.x

Grebe NM, Gangestad SW, Garver-Apgar CE, Thornhill R. Women's luteal-phase sexual proceptivity and the functions of extended sexuality. Psychol Sci. 2013 Oct;24(10):2106-10. doi: 10.1177/0956797613485965. Epub 2013 Aug 21. PMID: 23965377.

Sýkorová K, Flegr J. Faster life history strategy manifests itself by lower age at menarche, higher sexual desire, and earlier reproduction in people with worse health. Sci Rep. 2021 May 27;11(1):11254. doi: 10.1038/s41598-021-90579-8. PMID: 34045560; PMCID: PMC8159921.

Lu HJ. Sexual Desire of Women With Fast and Slow Life History Throughout the Ovulatory Cycle. Evol Psychol. 2023 Jan-Mar;21(1):14747049221148695. doi: 10.1177/14747049221148695. PMID: 36604835; PMCID: PMC10355290.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved