4 τρόποι που μπορείτε να εκφράσετε την αγάπη σας στα παιδιά σας

Eπικεντρωθείτε στη σωματική επαφή και γίνετε καλοί ακροατές.

4 τρόποι που μπορείτε να εκφράσετε την αγάπη σας στα παιδιά σας
Bigstock

«Το σπουδαιότερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να αγαπάτε τα παιδιά σας αλλά και τους μάθετε πως να αγαπούν», γράφει ο Fred Rogers στο βιβλίο του «The World According To Mr. Rogers» του

Αν ο Αμερικανός τηλεοπτικός παρουσιαστής και συγγραφέας, είχε δίκιο, πώς μπορούν οι γονείς να κάνουν τα μικρά παιδιά και τους εφήβους τους να αισθάνονται πραγματικά πως τους αγαπούν και τους υποστηρίζουν;

Ακολουθούν τέσσερις τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να εκφράσουν ουσιαστικά την αγάπη στα παιδιά τους:

1. Δείξτε πως σας αρέσει ο χαρακτήρας τους

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι τα αγαπούν και να νιώθουν αρεστά.

Οι γονείς μπορούν να δείξουν αυτή την αγάπη -και την συμπάθεια- στα παιδιά τους με απλούς, καθημερινούς τρόπους όπως:

  • Γελάστε με τα αστεία τους

Ενθαρρύνετε τις προσπάθειες τους για χιούμορ , είτε πρόκειται για ειρωνεία, είτε για λογοπαίγνια, είτε για αστεία. Γελάστε μαζί τους και τολμήστε να συμμετάσχετε κι εσείς!

  • Αναγνωρίστε τις προσπάθειές τους

Γιορτάστε την προσοχή που δείχνουν όταν διαβάζουν ή όταν τους εξηγείτε κάτι. Γιορτάστε την επιμονή και το θάρρος τους να προσπαθούν και να αποτυγχάνουν.

  • Ενθαρρύνετε τα ενδιαφέροντά τους

Βοηθήστε τα να βρουν δημιουργικούς τρόπους για να «αναπτύξουν» τον εαυτό τους. Αν έχετε μια ιδιαίτερη δεξιότητα, όπως το να ζωγραφίζετε, για την οποία ενδιαφέρονται, αφήστε τα να έρθουν δίπλα σας και να μάθουν.

Όπου και όποτε μπορείτε, υποστηρίξτε την επιθυμία τους να ρισκάρουν και να μάθουν κάτι καινούργιο.

  • Εκφράστε ότι σας έλειψαν

Αφήστε το πρόσωπό σας και τη γλώσσα του σώματός σας να σας πουν «Καλώς ήρθες σπίτι!». Το να εκφράσετε πως σας έλειψαν εάν δεν ειδωθήκατε μια ολόκληρη μέρα, είναι ένας από τους βαθύτερους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη τους.

2. Βρείτε νέους τρόπους έκφρασης της αγάπης σας

Οι γονείς μπορούν να εκφράσουν την αγάπη τους με νόημα αφιερώνοντας χρόνο για να παρατηρήσουν πραγματικά τι κάνει το παιδί τους μοναδικό και να του πουν τι αγαπούν στον χαρακτήρα τους και γενικότερα πάνω του:

  1. «Πάντα μου άρεσε το γέλιο σου. Γελάς με όλο σου το είναι. Δεν μπορώ να αντισταθώ, πάντα με κάνεις να γελάω κι εγώ!»
  2. «Λατρεύω το πόσο στοργικός είσαι.»
  3. «Έχεις γίνει τόσο καλός στο να λύνεις γρίφους . Το να φτιάχνουμε ένα παζλ μαζί είναι ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα
  4. «Ξέρω ότι φοβάσαι τα μαθηματικά, αλλά με εντυπωσιάζει τόσο πολύ το πόσο σκληρά δουλεύεις για να τα καταλάβεις. Απλά μην τα παρατάς. Με εμπνέεις!»

3. Επικεντρωθείτε στη σωματική επαφή

Οι ανάγκες των παιδιών για σωματική στοργή εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να ζητούν περισσότερες αγκαλιές, χάδια και φιλιά. Καθώς αυτά αρχίζουν να μειώνονται, οι γονείς πρέπει να εξακολουθούν να προσφέρουν στοργή χωρίς να ερμηνεύουν το «όχι» ως απόρριψη.

Οι γονείς μπορούν επίσης να δοκιμάζουν και άλλους τρόπους έκφρασης, λιγότερο παρεμβατικούς, όπως:

Aν το έφηβο παιδί σας, δεν θέλει πλέον ένα φιλί στο μάγουλο, μήπως δέχεται ακόμα αγκαλιές;

Αν αρνείται τις αγκαλιές, μήπως σας αφήνει να περπατάτε χέρι- χέρι ή απλά κοντά του; Να καθίσετε στο δωμάτιο του και να μιλήσετε για το πώς πήγε η μέρα σας;

4. Γίνετε καλή ακροάτρια

Όταν ένα παιδί ή ένας έφηβος έχει ανάγκη να μιλήσει, χρειάζεται οι γονείς του να αφήσουν κάτω το τηλέφωνό τους, να κλείσουν την τηλεόραση, να κλείσουν τον λάπτοπ της δουλειάς και να το ακούσουν πραγματικά.

Μπορεί ακόμη και να επωφεληθείτε εσείς η ίδια από αυτή τη συζήτηση ενώ περπατάτε παρέα ή κάνοντας μια δραστηριότητα μαζί.

Οι γονείς κάνουν στα παιδιά τους ένα ισχυρό δώρο όταν δίνουν την πλήρη προσοχή τους, ακούν χωρίς να διακόπτουν, κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις χωρίς να κρίνουν και συνοψίζουν αυτό που νομίζουν ότι άκουσαν.

Μία τέτοια πράξη αγάπης δείχνει ότι αυτό που σκέφτεται και αισθάνεται το παιδί έχει σημασία και ότι ο χρόνος και η ενέργεια που απαιτούνται για να εκφραστεί είναι μια επένδυση που αξίζει τον κόπο.

Η αυθεντική αγάπη μπορεί να δώσει στα παιδιά την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να ρισκάρουν, για να αναπτυχθούν σωματικά και πνευματικά, για να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Υπάρχει, άραγε, μεγαλύτερο δώρο μπορεί να δώσει ένας γονιός στο παιδί του;

Πηγή: thelincolncenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved