Παιδιά και διαδίκτυο: 7 χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση

Γιατί η ασφάλεια στο διαδίκτυο δεν είναι δεδομένη...

Παιδιά και διαδίκτυο: 7 χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση

Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να επωφεληθεί από τα οφέλη της χρήσης του διαδικτύου, αποφεύγοντας παράλληλα ορισμένους από τους κινδύνους; Ακολουθούν μερικές οδηγίες για να διατηρήσετε την πλοήγηση του παιδιού σας ασφαλή στο διαδίκτυο:

1. Παραμείνετε ενημερωμένες

Η καλύτερη προστασία είναι η ενημέρωση και η εξοικείωση με το διαδίκτυο. Συχνά τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερα για τη νέα τεχνολογία από ό,τι οι ενήλικες, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται ή ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν, προκειμένου να τα προστατεύσετε από τυχόν κινδύνους.

2. Ελέγχετε περιστασιακά

Κρατήστε τον υπολογιστή σε ένα πολυσύχναστο σημείο του σπιτιού, όπου η οθόνη είναι πάντα ορατή. Ενημερώστε τα παιδιά ότι οι δραστηριότητές τους στον υπολογιστή θα επιβλέπονται.

Χρησιμοποιήστε το λάπτοπ ή τον υπολογιστή μαζί με το παιδί σας. Αφήστε το να ηγηθεί, αλλά μείνετε δίπλα του. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης για να βεβαιωθείτε ότι έχουν πρόσβαση σε κατάλληλους ιστότοπους.

3. Διατηρήστε ανοιχτό διάλογο

Κρατήστε τη γραμμή επικοινωνίας ανοιχτή και καλλιεργήστε ενδιαφέρον για τις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών όπως τις αγαπημένες τους ιστοσελίδες, τα διαδικτυακά παιχνίδια και τα ενδιαφέροντά τους και συζητήστε τι τους αρέσει να κάνουν.

Μιλήστε με τα παιδιά σας για τα οφέλη και τους κινδύνους του διαδικτύου και μη φοβάστε να ρωτήσετε με ποιον μιλούν στο διαδίκτυο και για τι μιλούν. Πείτε στο παιδί σας να σας ενημερώνει πάντα αν ένας διαδικτυακός «φίλος» που δεν γνωρίζει στην πραγματική ζωή θέλει να το συναντήσει.

5. Συμφωνήστε σε κανόνες χρήσης

Συζητήστε με τα παιδιά για τις οδηγίες και τους κανόνες χρήσης του υπολογιστή και του διαδικτύου γενικότερα. Εκτυπώστε τους κανόνες και κολλήστε τους κάπου κοντά στον υπολογιστή ως υπενθύμιση.

Πιθανά θέματα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτή την κατευθυντήρια γραμμή είναι:

  • Επιτρεπόμενος χρόνος στον υπολογιστή
  • Επιτρεπόμενη πρόσβαση σε ιστότοπους
  • Πάντα να σας ενημερώνουν εάν έχουν λάβει ακατάλληλα ή απειλητικά μηνύματα.
  • Ποτέ να μη μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες , όπως όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, όνομα του σχολείου κ.λπ. χωρίς την άδεια σας
  • Ποτέ να μη στέλνουν φωτογραφίες της οικογένειας, των φίλων του ή του εαυτού του σε κανέναν στο διαδίκτυο χωρίς άδεια.
  • Να γνωρίζουν πως υπάρχουν ενήλικες που παριστάνουν τα παιδιά ή επιχειρήσεις που θέλουν πληροφορίες για το κινητό τους και γενικότερα επικίνδυνοι άνθρωποι, ή μηνύματα spam που μπορούν να εξαπλώσουν ιό στον υπολογιστή και να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές και πληροφορίες.
  • Να μην ανοίγουν μηνύματα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από άτομα που δε γνωρίζουν.
  • Ποτέ να μη συμφωνήσουν να συναντήσουν άτομα που έχουν γνωρίσει στο διαδίκτυο και να ενημερώνουν πάντα εσάς ή το σύζυγό σας σε τέτοια περίπτωση.

6. Ενεργοποιήστε το λογισμικό γονικού ελέγχου

Εκμεταλλευτείτε το λογισμικό που υπάρχει για να βοηθά τους γονείς να διαχειριστούν την εμπειρία των παιδιών τους στον υπολογιστή.

Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, το λογισμικό γονικού ελέγχου, όπως το Magic Desktop ή το Safe Eyes, μπορεί να μπλοκάρει ακατάλληλους ιστότοπους, να περιορίσει το χρόνο που τα παιδιά σας χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και να παρακολουθεί τις συνομιλίες τους στο Instagram ή στο Messenger για να τα προστατεύσει από τα «αρπακτικά».

7. Ελέγχετε τα κινητά τηλέφωνα

Όλοι οι παραπάνω κανόνες πρέπει να εφαρμοστούν εάν το παιδί σας έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του τηλεφώνου του. Εάν το παιδί σας λάβει ακατάλληλο υλικό, φωτογραφίες ή μηνύματα στο τηλέφωνό του, πρέπει να ενημερώσει άμεσα εσάς ή το σύντροφό σας.

Πηγή: tusla.ie

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved