Πρέπει οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά να επιλέξουν μόνα τους τα παιχνίδια;

Τι κερδίζουν τα παιδιά όταν τα αφήνετε να αποκτήσουν τα παιχνίδια που θέλουν. 

Πρέπει οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά να επιλέξουν μόνα τους τα παιχνίδια;
Bigstock

Όλοι έχουν προτιμήσεις, ακόμα και τα παιδιά. Και αυτές οι προτιμήσεις επηρεάζουν τις επιλογές τους, από το φαγητό που τους αρέσει να τρώνε μέχρι τα παιχνίδια με τα οποία θέλουν να παίζουν.

Τα ξύλινα παιχνίδια και τα οφέλη τους

Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη αποσύνδεση μεταξύ παιδιών και παιχνιδιών στις μέρες μας.

Τις περισσότερες φορές, οι γονείς επιλέγουν τα παιχνίδια που πιστεύουν ότι είναι κατάλληλα για τα παιδιά τους.

Ωστόσο, η Δρ. Valeria Risoli, κλινική ψυχολόγος, πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τα παιχνίδια τους επειδή αυτός ο περιοριστικός διαχωρισμός μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει τη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξή τους.

paixnidia-paidi.jpg

Sensory Play: Πώς ωφελούνται τα παιδιά από το παιχνίδι

Η σημασία των επιλογών για τα παιδιά

Αν και ορισμένοι γονείς μπορεί να ισχυρίζονται ότι «δεν υπάρχει επιλογή, ορισμένα πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα», πρέπει να αφήνουν ορισμένα περιθώρια επιλογών στο παιδί τους.

Το να επιτρέπετε στο παιδί σας να κάνει επιλογές δείχνει πόσο το εκτιμάτε, ενδυναμώνοντάς το. Του δίνει τη δυνατότητα να είναι υπεύθυνο στη λήψη των αποφάσεών του και να συνειδητοποιεί τη δυναμική κάθε επιλογής που κάνει, όσο μικρή κι αν είναι.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο και life coach Dr. Megnha Singhal, το να αφήνετε το παιδί σας να κάνει τις δικές του επιλογές, καλλιεργείτε την αυτοπεποίθησή του ενώ η στέρηση ευκαιριών λήψης αποφάσεων και η μικροδιαχείριση μπορεί να το κάνει να νιώθει ανεπαρκές, εξαρτημένο και ευκολόπιστο.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να επιλέγουν τα δικά τους παιχνίδια

Τα οφέλη για τα παιδιά που επιλέγουν τα παιχνίδια που θεωρούν ενδιαφέροντα, είναι πολλά, όπως:

Τι είδους παιχνίδια μπορεί να έχει στο δωμάτιό του ένα μωρό έως 6 μηνών

Γίνονται πιο δημιουργικά

Τα παιδιά μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις δημιουργικές τους δυνατότητες όταν υπάρχουν περισσότερα εργαλεία για ευφάνταστο παιχνίδι. Ο περιορισμός της επιτρεπόμενης επιλογής παιχνιδιών σε αυτό που οι γονείς θεωρούν κατάλληλο, μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει ένα νεαρό αγόρι να γίνει καλλιτέχνης ή ένα κορίτσι από το να γίνει μηχανικός.

kalokairina-paixnidia-(2).jpg

Ενισχύεται το ηθικό τους

Όταν αφήνετε το παιδί σας να επιλέξει ανάμεσα σε ένα παιδικό μικροσκόπιο ή ένα σετ κατασκευής, νιώθει ότι το εκτιμούν. Δείχνει ότι εμπιστεύεστε την κρίση του και έχετε εμπιστοσύνη σε ό,τι επιλέξουν. Είναι ένα απλό παράδειγμα, αλλά επηρεάζετε τη ζωή του εντυπωσιακά.

Τα λιγότερα παιχνίδια κάνουν τα παιδιά πιο δημιουργικά

Μαθαίνουν να σέβονται

Οι περισσότεροι γονείς μπορεί να μην το συνειδητοποιούν αυτό, αλλά οι επιλογές γεννούν σεβασμό.

Όταν δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία να επιλέξει, το ενδυναμώνετε. Ως αποτέλεσμα, δεν θα νιώσει την ανάγκη να ασκήσει δύναμη ή έλεγχο στους άλλους για να πάρει αυτό που θέλει. Επίσης, όταν γίνονται σεβαστές οι επιθυμίες του, του είναι πιο εύκολο να σέβεται με τη σειρά του τις επιθυμίες των άλλων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved