5 εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά 11 μηνών

11 μηνών μωρό: Παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε μαζί!

5 εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά 11 μηνών
Bigstock

Τώρα που το μωρό σας γίνεται σιγά σιγά ενός έτους, ήρθε η ώρα να βάλετε προστατευτικά στα ντουλάπια, τις γωνίες και γενικότερα σε όλα τα επικίνδυνα σημεία του σπιτιού σας. Σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να έχετε συνέχεια τα μάτια σας επάνω στο μικρό αυτό πλασματάκι. Για αυτό και πρέπει να είστε σίγουρες για την ασφάλειά του.

Σε αυτή την ηλικία θα βρει συναρπαστικό το παιχνίδι όπως το «κου-κου-τσα», σιγά σιγά θα μπει στις στερεές τροφές , θα μάθει να πίνει από το βρεφικό ποτηράκι το γάλα του και θα τριγυρίζει σε όλο το σπίτι. Επιπλέον, θα αρχίσει να πειραματίζεται με τα πόδια του, τα δάχτυλά του και θα μάθει πώς να σκαρφαλώνει ή να βγαίνει από την κούνια του.

11 μηνών: Αναπτυξιακά ορόσημα

  • Μπορεί να δείχνει με το δάχτυλο σε κάποιο σημείο
  • Λέει «μα-μα-μα» & «μπα-μπα-μπα»
  • Περπατά κρατώντας του το ένα ή τα δύο χέρια
  • Πίνει από το δικό του ποτηράκι

5 εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Μην χάνετε την υπομονή σας εάν το μικρό σας είναι υπερκινητικό. Μη ξεχνάτε ποτέ πως χρειάζεται την προσοχή σας, για αυτό και δεν πρέπει να το αφήνετε λεπτό από τα μάτια σας.

1. Παιχνίδι την ώρα του φαγητού

Το 11 μηνών μωρό σας είναι ικανό να κρατήσει ένα κουτάλι στο χέρι ή να φάει με τα χέρια. Από τη στιγμή που η διατροφή του περιέχει στερεές τροφές, μπορείτε να του δώσετε να αγγίξει το φαγητό του, να το δοκιμάσει. Γενικότερα, ενθαρρύνετέ το να πειραματιστεί με το φαγητό του.

Στα παιδιά αρέσει να αγγίζουν το φαγητό τους και να το δοκιμάζουν μόνα τους χρησιμοποιώντας τα χέρια τους ή το κουτάλι που τους έχετε δώσει.

2. Διαρκής επικοινωνία

Σε αυτή την ηλικία ένα μωρό καταλαβαίνει ότι είναι μοναδικό για εσάς και θα αναπτύξει μια ισχυρή αίσθηση για το τι του αρέσει και τι όχι.

Αφήστε το να πετάξει τα παιχνίδια του αν νευριάσει. Πείτε του «όχι» σε κάτι που δεν πρέπει να κάνει. Ζητήστε του να σας φέρει συγκεκριμένα παιχνίδια ή αντικείμενα μέσα από ένα κουτί.

3. Διαβάστε του βιβλία

Ακόμη και αν το μικρό σας είναι υπερ-δραστήριο, σίγουρα θα του αρέσει πολύ να σας ακούει να του διαβάζετε παραμύθια κρατώντας το στην αγκαλιά σας. Αυτή είναι ίσως και μία από τις ωραιότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Μέσα από την ανάγνωση παραμυθιών θα μάθει να γυρίζει τις σελίδες του βιβλίου, να δείχνει φωτογραφίες , να βάζει τα δάχτυλα σε τρύπες του βιβλίου (αν υπάρχουν), να αγγίζει τα εξώφυλλα, να μιμείται εσάς που διαβάζετε, να ξεχωρίζει σιγά σιγά κάποια γράμματα ή λέξεις.

4. Παιχνίδι με σχήματα και χρώματα

Αναρωτιέστε πως θα ενισχύσετε την ανάπτυξη της οπτικής και κινητικής αντίληψης; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τουβλάκια , παζλ ή παιχνίδια ταξινόμησης σχημάτων. Δώστε του τουβλάκια διαφορετικών χρωμάτων και σχημάτων και δείξτε του πώς να τα τοποθετεί σε συγκεκριμένα σημεία ή να τα στοιβάζει το ένα πάνω στο άλλο.

Αυτό θα ενισχύσει τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας. Παράλληλα, ονοματίστε τα χρώματα και τα σχήματα , βοηθώντας το να αρχίσει να τα αναγνωρίζει.

5. Παιχνίδι με νερό

Ένας διασκεδαστικός και εκπαιδευτικός τρόπος προκειμένου να βοηθήσετε το μωρό σας να ανακαλύψει νέες υφές και να αναπτύξει τις αισθητηριακές του δεξιότητες .

Γεμίστε μια μικρή λεκάνη ή την μπανιέρα με λίγο νερό και δώστε του πλαστικά παιχνίδια (κατάλληλα για την ηλικία του).

Πρώτη δημοσίευση 27/03/2019, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved