Ποια είναι η πιο δύσκολη ηλικία των παιδιών; Τι απαντούν οι γονείς

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Είναι πιο δύσκολο να φροντίζεις βρέφη, νήπια ή έφηβα παιδιά;

Είναι δύσκολο να απαντήσει ένας γονιός καθαρά και ξάστερα πια θεωρεί την πιο δύσκολη ηλικία των παιδιών.

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ακόμα και από τη ηλικία του ίδιου του γονιού και τις αντοχές του. Επίσης, η προσωπικότητα του παιδιού παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να είναι πολύ ζωηρό και το αδελφάκι του …αγγελούδι. Η εφηβεία για την πλειοψηφία των γονιών να είναι γολγοθάς και για άλλους μια ανέλπιστα ήρεμη περίοδος.

Ωστόσο, το scarymommy.com, ζήτησε από τους αναγνώστες του να πουν ποια θεωρούν την πιο δύσκολη ηλικία και ιδού τα αποτελέσματα:

Για ποιους τελικά είναι δύσκολη η εφηβεία, για τους γονείς ή τα ίδια τα παιδιά;

«Τα νήπια είναι τα χειρότερα»

«Το 0-4 ήταν η πιο δύσκολη ηλικία για μένα. Η έλλειψη ύπνου, οι συναισθηματικές διακυμάνσεις, το βρεφικό στάδιο».

«Η νηπιακή ηλικία και των 4 παιδιών μου. Σίγουρα, υπήρξαν δυσκολίες σε όλες τις ηλικίες (το μεγαλύτερο είναι σχεδόν 11 ετών), αλλά καμία από αυτές δεν συγκρίνεται με την νηπιακή ηλικία. Υπάρχει ανισορροπία μεταξύ παράλογου – λογικού, για να μη μιλήσω για τα προγράμματα ύπνου που ήταν χαοτικά ή την εκπαίδευση στην τουαλέτα που ήταν επίσης δύσκολη».

«Η ηλικία των 3 ετών. Νόμιζα ότι είχαν μεγαλώσει αλλά στην πραγματικότητα μπορούσαν να κάνουν πολύ λίγα για τον εαυτό τους».

«Η ηλικία των 3. Νόμιζα ότι ήταν επειδή είχα και ένα νεογέννητο, αλλά και μετά με το δεύτερο, το 3 ήταν ακόμα κόλαση».

«Η ηλικία 3-4 ετών. Τα νήπια έχουν μηδενική αίσθηση κινδύνου και πολλά ακόμα δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα. Δεν θα με πείραζε άλλο ένα νεογέννητο αλλά θα έπρεπε να με πληρώσετε για να ξαναπεράσω αυτή τη φάση του νηπίου».

«Τα παιδιά του δημοτικού είναι τα χειρότερα»

«Τα χρόνια του νηπιαγωγείου και της πρώτης δημοτικού. Νομίζουν ότι έχουν μεγαλώσει επειδή αποκτούν ανεξαρτησία αλλά είναι πολύ μικρά για να κάνουν όλα όσα πιστεύουν πώς μπορούν. Το έχω περάσει 4 φορές και ήταν εξίσου εξαντλητικό κάθε φορά».

«Η ηλικία των 8 ετών : Πώς γίνεται να γίνεται τόσος χαμός από ένα τόσο μικρό παιδάκι;»

«7-11 ετών. Χρειάζονται ακόμα πολλή βοήθεια αλλά νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα. Θέλουν ανεξαρτησία για την οποία δεν είναι προετοιμασμένα. Δεν μπορούν πραγματικά να σκεφτούν πράγματα ασφάλειας και τις συνέπειες όπως οι έφηβοι, αλλά σίγουρα θέλουν να κάνουν το ίδιο πράγμα. Απαιτούν την προσοχή σας αλλά έχουν πλήρη επίγνωση κάθε φορά που δεν του τη δίνετε 100%. Αλλαγές διάθεσης και κατάρρευση».

«Η ηλικία των 9 ετών ήταν σίγουρα η πιο δύσκολη ηλικία στο σπίτι μας».

Αυτές είναι οι πιο δύσκολες ηλικίες των παιδιών σύμφωνα με τους γονείς

«Τα παιδιά του γυμνασίου είναι τα χειρότερα»

«Οι ορμόνες της εφηβείας και η επιθυμία για απόλυτη ανεξαρτησία, προκαλούν σοβαρούς καυγάδες και οργή. Έχω αγόρια. Έχουν το ίδιο δράμα με τα κορίτσια, απλώς το εκφράζουν με θυμό αντί για κλάματα».

«Ως μαμά πέντε παιδιών μπορώ να σου πω ότι το καθένα ήταν διαφορετικό. Αλλά συνήθως η πιο δύσκολη ηλικία ήταν μεταξύ 12 και 16 ετών».

«Αγόρια 14 έως 16 ετών και κορίτσια 15-17 ετών. Έχω 8 παιδιά. Νόμιζα ότι ήταν δύσκολο όταν ήταν όλα μικρά, μικροί αλλά δεν ήταν τίποτα μπροστά στα χρόνια της εφηβείας».

«18-19 ετών. Χωρίς αστείο. Είναι ζόρικη περίοδος».

Κι, όμως οι δυσκολίες δεν σταματούν στην εφηβεία

Η ανατροφή των παιδιών έχει και υπερωρίες δεν σταματά στην εφηβεία και τη συμπλήρωση των 18.

«Παιδιά ηλικίας 18-22 ετών. Έχω και τα δύο και είναι εξίσου δύσκολα. Χρειάζεται πολλή εξάσκηση για να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό, να δείξεις εμπιστοσύνη όχι μόνο στα παιδιά σου αλλά και στον εαυτό σου, θεωρώντας πώς έκανες καλή δουλειά ώστε πλέον να κάνουν μόνοι τους τις επιλογές τους.

«Τώρα είναι το χειρότερο για μένα… η κόρη μου είναι 22. Δουλεύει για να φύγει. Θέλω να είναι ανεξάρτητη παρότι μου αρέσει που ζει μαζί μου έστω για λίγο. Έχει μεγαλώσει αλλά εξακολουθεί να πιστεύει πώς είμαι υποχρεωμένη να της καθαρίζω το δωμάτιό της».

«Η ηλικία των 18 έως και ίσως των 45! Ο δικός μου είναι μόνο 30 αλλά νομίζει ότι τα ξέρει ΟΛΑ».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved