Πώς θα κόψετε την πιπίλα του παιδιού σας: Δοκιμασμένα tips από Ηλιάκη, 5 minutes mum και Γαστεράτου
instagram @marakiiliaki /@elena_charalampoudi /@madogasteratou
Πώς να κόψετε την πιπίλα του παιδιού σας με 3 tips διάσημων μαμάδων.
Οι πιπίλες είναι καταπληκτικά καταπραϋντικά εργαλεία για τα μωρά! Το πιπίλισμα έχει τη δύναμη να μειώνει τους καρδιακούς παλμούς, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του στρες. Οι πιπίλες μειώνουν το κλάμα μετά από ένα εμβόλιο και τις εξετάσεις αίματος. Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους η πιπίλα είναι ένα από τα πιο βασικά καταπραϋντικά εργαλεία των μωρών - και ένας ακόμη είναι η βοήθεια κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ελένη Χατζίδου: Η προσαρμογή της Μελίτας στον παιδικό και η δυσκολία για το κόψιμο της πιπίλας
Η πιπίλα είναι σωτήρια για κάποιους γονείς και ναι, τους πιάνει «πονοκέφαλος» τη στιγμή που έρχεται η ώρα να την... κόψουν. Πότε όμως είναι η σωστή στιγμή; Και, ποιος ο σωστός τρόπος;
Πότε πρέπει να κόψετε την πιπίλα;
Ας αρχίσουμε με τα απλά. Δεν υπάρχει βιασύνη να απαλλαγείτε από την πιπίλα! Οι πιπίλες παρέχουν μεγάλη συναισθηματική υποστήριξη για 1 έως και 3 χρόνια. Επιπλέον, είναι χρήσιμες κατά τη διάρκεια του ύπνου των παιδιών (τα βοηθά να κοιμηθούν) και κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς τα ανακουφίζουν από το άγχος όταν είναι άρρωστα, όταν ξεκινούν παιδικό σταθμό ή ταξιδεύουν.
Πότε μπορείτε να κόψετε την πιπίλα πιο εύκολα;
Ο ευκολότερος χρόνος για να κόψετε την πιπίλα είναι όταν είναι το μωρό περίπου 6 ή 7 μηνών και αυτό γιατί σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα συναισθηματικό δέσιμο με την πιπίλα τους. (Αυτή η προσκόλληση σε μια πιπίλα έρχεται συνήθως μετά από 9 μήνες.) Μετά τον 9ο μήνα τα μωρά αναπτύσσουν μια συναισθηματική προσκόλληση με το «πιπίλι» τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βιαστείτε να κόψετε την πιπίλα—απλώς να είστε προετοιμασμένες για περισσότερη γκρίνια μετά από αυτή την ηλικία και φυσικά δυσκολία να απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια.
Μύθοι και αλήθειες για την πιπίλα
Σε ποια ηλικία πρέπει να κόψει το μωρό σας από την πιπίλα;
Τα περισσότερα παιδιά είναι συναισθηματικά έτοιμα να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την πιπίλα μόνα τους από 2 έως 4 ετών. Πώς θα το καταλάβετε αυτό; Θα παρατηρείτε ότι στον βρεφικό σταθμό κοιμάται χωρίς πιπίλα, την παρατάει όλη τη μέρα και τη θυμάται το βράδυ ή το μεσημέρι που θα πέσει για ύπνο.
Ξεκινήστε σιγά-σιγά να ετοιμάζετε το μικρό σας (πριν πάρετε την απόφαση να την «εξαφανίσετε») λέγοντάς του: «Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε την πιπίλα» ή «Ξέρεις, ότι κάποια στιγμή θα έρθει η Πιπιλονεράιδα να πάρει την πιπίλα».
Αντίο πιπίλα - Πώς θα έρθει η Πιπιλονεράιδα
Tips για να κόψετε την πιπίλα
Παιδί με παιδί διαφέρει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Κάποια παιδιά είναι περισσότερο έτοιμα από κάποια άλλα γι' αυτό και κάποια κόλπα μπορεί να «πιάσουν» σε κάποια παιδιά ενώ σε κάποια άλλα να λειτουργήσει κάτι τελείως διαφορετικό.
Εμείς για να σας βοηθήσουμε επιλέξαμε να σας δώσουμε σε ένα άρθρο 3 διαφορετικά tips που δοκίμασαν (με επιτυχία) γνωστές Ελληνίδες μαμάδες όπως η Μαρία Ηλιάκη, η 5 minutes Mum - Έλενα Χαραλαμπούδη και Μαντώ Γαστεράτου.
Μαρία Ηλιάκη
Η Μαρία Ηλιάκη πρόσφατα έκοψε την πιπίλα της μικρής Κατερίνας και αποφάσισε να μοιραστεί μαζί με τις διαδικτυακές τις φίλες το tip που λειτούργησε με επιτυχία στη δική της περίπτωση.
Αρχικά αποκάλυψε: «Κόψαμε την πιπίλα! Και επισήμως πια, μπορώ να πω ότι κόψαμε την πιπίλα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, την κόψαμε επίσημα! Από τα νεύρα της, την πήρε και την πέταξε μόνη της στα σκουπίδια»!
Και πρόσθεσε: «Ακούστε να σας πω τι έκανα εγώ και ίσως πιάσει και σε εσάς. Ήθελα να της το ξεκινήσω από το καλοκαίρι αλλά, επειδή θα την πήγαινα για προσαρμογή στον παιδικό σταθμό και όσο να είναι θα ήταν λίγο αγχωμένη, είπα να την αφήσω και το καλοκαίρι και θα της το ξεκινήσω τέλη Σεπτέμβρη. Βασικά δεν είχα άγχος να της την κόψω, γιατί μου είχε πει η παιδίατρος ότι: 'Δεν υπάρχει περίπτωση, το παιδί θα την κόψει. Μην ανησυχείς, θέλει το χρόνο του, όπως όλα τα παιδιά. Δεν χρειάζεται να την πιέσεις κλπ' οπότε ήμουν και εγώ ήρεμη. Θα σας πω τι έκανα, μήπως βοηθήσει και εσάς. Μας είπε ένα φανταστικό κόλπο η παιδαγωγός…»!
Και συνέχισε αποκαλύπτοντας: «Τι κάναμε; Όπως είναι η πιπίλα, που έχει το λαστιχένιο μέρος μπροστά, που το πιπιλάς, της το έκοψα σε μήκος. Δηλαδή ήταν λίγο πιο κοντό με αποτέλεσμα να μην τις προσφέρει την ευχαρίστηση που τις προσέφερε. Δεν την βόλευε πια, δεν την εξυπηρετούσε. Το πήγαινε από εδώ το πήγαινε από 'κει... Δεν την κόψαμε αμέσως. Οι πρώτες 15-20 μέρες ήταν εφιάλτης. Μιλάμε για κλάμα. Λογικό! Αλλά ξαφνικά στον μήνα σταμάτησε να θέλει την πιπίλα σιγά σιγά. Της την έσπαγε η πιπίλα, δεν τις προκαλούσε την ίδια ευχαρίστηση μάλλον. Αυτό ήταν το μυστικό. Ένα ωραίο πρωί με ρώτησε: 'Η πιπίλα μου τι έπαθε;' και της είπα ότι η νεράιδα των δοντιών την έκοψε αλλά όταν την 'κόψεις' θα σου φέρει και ένα πολύ ωραίο δώρο. Όπως καταλαβαίνετε πρέπει να τις πάρω δώρο και πρέπει να είναι και καλό, γιατί το ότι έκοψε την πιπίλα είναι σημαντικό»
5 minutes Mum - Έλενα Χαραλαμπούδη
Η ταλαντούχα ηθοποιός που έχει καταφέρει μέσα από τα viral μαμαδίστικα βιντεάκια της να ταυτιστούν μαζί της οι απανταχού Ελληνίδες μαμάδες, Έλενα Χαραλαμπούδη ή όπως μπορεί να την ξέρετε οι περισσότερες, 5 Minutes Mum, έδωσε μία συνέντευξη στον Ζήση Ρούμπο και το Γκαράζ του και μεταξύ άλλων αποκάλυψε ποιο ήταν το δικό της tip για το κόψιμο της πιπίλας, όταν η κόρη της ήταν ήταν ενάμιση έτους.
«Είπα ότι πήγανε διακοπές οι πιπίλες. [...]Μη το γελάς, πήγανε διακοπές, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, και περνάνε πολύ ωραία. Δεν κατάλαβες, πήγα και τις φωτογράφησα στο Φάληρο, τη μία δίπλα στην άλλη... στη θάλασσα».
Μαντώ Γαστεράτου
Η μεγάλη στιγμή που ο γιος της αποχαιρέτησε για πάντα (;) την πιπίλα. Πριν δύο περίπου χρόνια, η Μαντώ Γαστεράτου επινόησε μια ιστορία για τη μαμά βατραχίνα και τα μωρά βατραχάκια που χρειάζονται τις πιπίλες του Γιώργου. Κάπως έτσι πήγανε μαζί μέχρι τον καταρράκτη της Ραπεντώσας και τις πετάξανε (στην πραγματικότητα η παρουσιάστρια έκανε ότι τις πέταξε, μόνο που αυτό δεν τον γνώριζε ο μικρός).
Σήμερα η μικρή μας ιστορία είχε περιπέτεια στον καταρράκτη της Ραπεντώσας! Πήγαμε για να αποχαιρετήσουμε τις πιπίλες του Γιώργου μιας κι είχα την "φαεινή ιδέα" να του πω πως τις χρειάζεται η μαμά βατραχίνα για να τις δώσει στα μωρά βατραχάκια! Τα λόγια λοιπόν έγιναν πράξη (όχι ακριβώς δλδ γιατί στην πραγματικότητα έκανα ότι τις πέταξα στο ποτάμι και τις έκρυψα στην τσέπη μου για να μην πετάμε σκουπίδια στην φύση). Αφού έγινε το τελετουργικό κάναμε μια ωραία βόλτα τριγύρω και φύγαμε :) να πάτε κι εσείς αν σας βγάλει ο δρόμος είναι στην Αττική και είναι υπέροχα!
Reality
... παιδιά τον κλάψαμε τον μακαρίτη αλλά έπρεπε! Ξέρω είναι δύσκολο να τα βλέπουμε να κλαίνε, να ουρλιάζουνε και να μας παρακαλούν να τους δώσουμε πίσω τις πιπίλες ή το μεταβατικό τους αντικείμενο αλλά πρέπει να απαγκιστρωθούν από το βρεφικό στάδιο όταν τα παιδάκια μας έχουν γίνει νηπιάκια όπως κι εμείς βέβαια να σταματήσουμε να τους φερόμαστε σαν να είναι βρέφη. Συνηθίζω να του μιλάω με ειλικρίνεια λέγοντας του πάντα την αλήθεια όμως σε αυτή την περίπτωση έχω προσπαθήσει αρκετό καιρό με κουβέντα να τις "κόψουμε" και είναι αρκετά δύσκολο. Αποφάσισα λοιπόν να ακολουθήσουμε το συγκεκριμένο τελετουργικό για να τον προετοιμάσω για σήμερα το βράδυ. Ο Θεός μαζί μας... Πάντως πιστεύω πως είναι αρκετά βοηθητικό για εκείνα να κάνουμε πράξη όσα τους λέμε ακόμα κι αν φαίνονται σαν παραμύθι...
Εσείς έχετε "κόψει" πιπίλα στα μικρά σας? Αν ναι πως ακριβώς?»