Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού: 1 στα 10 βρέφη γεννιέται πρόωρα
Ο πρόωρος τοκετός είναι η κύρια αιτία βρεφικού θανάτου παγκοσμίως.
Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, σχεδόν 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα. Περίπου το 40% του συνόλου των θανάτων κάτω των 5 ετών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής. Ωστόσο, για το 2024, δεν υπάρχουν ακόμη πλήρη παγκόσμια στατιστικά δεδομένα για τις πρόωρες γεννήσεις, καθώς οι διαθέσιμες αναφορές αφορούν σε παλαιότερα χρόνια.
Το 2020 περίπου 13,4 εκατομμύρια βρέφη γεννήθηκαν πρόωρα, εκ των οποίων περίπου 1 εκατομμύριο πέθαναν από επιπλοκές λόγω προωρότητας. Το πρόβλημα παραμένει ιδιαίτερα έντονο στις περιοχές της Νότιας Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής, όπου οι κίνδυνοι για τη ζωή και την υγεία των πρόωρων νεογνών είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.
Η σημασία & η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόωρου Τοκετού
Το 2008, το European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI) συνεργάστηκε με ευρωπαϊκές ΜΚΟ για να ρίξει φως στους κινδύνους και τις δυσκολίες που προκαλούν οι πρόωροι τοκετοί και να παράσχει βοήθεια στις οικογένειες.
Δύο χρόνια αργότερα, λοιπόν, καθιερώθηκε η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα και από το 2010 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου.
Πώς νιώθει μια μαμά μετά τον πρόωρο τοκετό
Πρόωρος τοκετός σημαίνει πως ένα μωρό γεννιέται πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης. Μάλιστα, συνιστά την σημαντικότερη αιτία θνησιμότητας των νεογνών και αποτελεί τον επικρατέστερο λόγο προγεννητικής νοσηλείας.
Οι τρεις κύριες αιτίες θανάτου των πρόωρων νεογνών που γεννιούνται με βάρος γέννησης μικρότερο από 1000 γραμμάρια είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια, η λοίμωξη και η συγγενής παραμόρφωση .
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που παρουσιάστηκε από τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και τους εταίρους τους, μόνο 1 στα 10 πρόωρα νεογέννητα επιβιώνει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με χαμηλό εισόδημα. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ανισότητες που αφορούν την εθνικότητα, το οικονομικό υπόβαθρο, τη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη παίζουν σημαντικό ρόλο .
Έρευνα: Τα πλαστικά που βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα προκαλούν αύξηση των πρόωρων τοκετών
Ο πρόωρος τοκετός είναι η πιο συνηθισμένη αιτία βρεφικού θανάτου, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 1/5 όλων των θανάτων σε παιδιά κάτω των πέντε ετών
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για το 2024
Φέτος, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόωρου Τοκετού είναι «Πάνω από 130 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πολύ νωρίς κάθε χρόνο. Καθολική πρόσβαση σε υγιεινομική φροντίδα».
Οι φορείς και οι κυβερνήσεις, ανά τον κόσμο , πρέπει να θέσουν τη γυναικεία και συγκεκριμένα στη μητρική υγεία σε προτεραιότητα.
Με την εκδημοκράτιση της ιατρικής, ο συνολικός αριθμός των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών μειώθηκε από 12 εκατομμύρια το 1990 σε 6,9 εκατομμύρια το 2011. Ωστόσο, κατά μέσο όρο περίπου 2.600 πρόωρα παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα.
Το να είσαι μαμά πρόωρου μωρού στη ΜΕΝΝ είναι μοναχική εμπειρία
Βασικά μέτρα πρόληψης για τον πρόωρο τοκετό
Η πρόληψη του πρόωρου τοκετού είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της υγείας των μητέρων και των νεογνών. Μερικά ουσιαστικά μέτρα περιλαμβάνουν:
- Πρόσβαση σε ποιοτική προγεννητική φροντίδα
- Ισορροπημένη διατροφή
- Καθολική υγειονομική περίθαλψη
- Ψυχολογική υποστήριξη
Πηγές: pacehospital.com, paho.org, worldpopulationreview.com