Παιδιά- θύματα κακοποίησης: Το 70% των θυτών προέρχεται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον
Η 18η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση και την προώθηση πρωτοβουλιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών.
Η 18η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη και τη θεραπεία της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της κακοποίησης και της βίας.
Η σημερινή ημέρα , λοιπόν, αποτελεί μια ευκαιρία για παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση κατά του φαινομένου, το οποίο εξακολουθεί να πλήττει εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο. Είτε πρόκειται για σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική κακοποίηση, οι συνέπειες είναι δραματικές, τόσο για τα ίδια τα θύματα όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της.
Η έννοια και οι μορφές της βίας
Η βία κατά των παιδιών εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, από τη φυσική κακοποίηση μέχρι τη σεξουαλική εκμετάλλευση . Όπως αναδεικνύουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα κακοποίησης κάθε χρόνο, με το 70% των δραστών να προέρχεται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον. Ειδικά όσον αφορά στη σεξουαλική κακοποίηση, οι δράστες είναι συχνά άτομα του άμεσου κοινωνικού ή οικογενειακού περιβάλλοντος.
Οι επιπτώσεις της βίας στη ζωή των παιδιών
Η βία αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στη ζωή των θυμάτων. Σωματικές συνέπειες, όπως τραυματισμοί, λοιμώξεις και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες βλάβες .
Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις. Τα παιδιά-θύματα συχνά εμφανίζουν διαταραχές άγχους, κατάθλιψη, και μετατραυματικό στρες, μερικές φορές εξελισσόμενες σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές ή και τάσεις αυτοκτονίας . Στην εφηβεία, μπορεί να στραφούν στη χρήση ουσιών ως μηχανισμό διαφυγής.
Η παιδική κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα, αναγνωρίστε τα
Η πανδημία του COVID-19 και η ενδοοικογενειακή βία
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία COVID-19 είχε δραματικές συνέπειες στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι καραντίνες και τα περιοριστικά μέτρα ενίσχυσαν τη συνύπαρξη εντός των οικογενειακών χώρων, δημιουργώντας μεγαλύτερη επικινδυνότητα για την κακοποίηση παιδιών. Αυτή η κρίση υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση των δικτύων υποστήριξης και των προληπτικών δράσεων από κυβερνήσεις και οργανισμούς.
Έρευνα: Παιδιά ηλικίας 9-12 ετών θεωρούν φυσιολογικό να βγαίνουν ραντεβού με ενήλικες
Πρωτοβουλίες και καθολική δράση
Η ανάγκη για δράση είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Παγκόσμιες συμβάσεις, όπως η Σύμβαση Lanzarote του 2007, έχουν προσπαθήσει να εδραιώσουν ένα προστατευτικό πλαίσιο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Η υπογραφή από ευρωπαϊκά κράτη καταδεικνύει τη δέσμευση για ουσιαστική προστασία των παιδιών και την προώθηση της οικουμενικής τους αξιοπρέπειας. Παράλληλα, η απόφαση του ΟΗΕ το 2022 για την ανακήρυξη της 18ης Νοεμβρίου ως παγκόσμιας ημέρας κατά της βίας κατά των παιδιών τονίζει τη σοβαρότητα και την καθολικότητα του φαινομένου.
Γράμμα αναγνώστριας στους γονείς που τα παιδιά τους έχουν πέσει θύματα κακοποίησης
Η ευθύνη για την εξάλειψη της βίας κατά των παιδιών ανήκει σε όλους μας. Απαιτείται συνεργασία μεταξύ οικογενειών, οργανώσεων, κυβερνήσεων και διεθνών φορέων. Ο σεβασμός στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των παιδιών είναι καθοριστικός για μια δίκαιη και υγιή κοινωνία. Οι σιωπηρές ψυχές που υποφέρουν πρέπει να βρουν φωνή, υποστήριξη και προστασία.
Πηγές: ΠΟΥ & sansimera.gr