Νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του kidfluencing

Η νέα σειρά-ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing» ρίχνει φως σε ένα φαινόμενο που μέχρι πρότινος φαινόταν αθώο και προσοδοφόρο: τη δημοσιότητα ανηλίκων στο YouTube και τη μετατροπή τους σε influencers.

Νίκη Παπανικολάου
Νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του kidfluencing
www.netflix.com

Στο επίκεντρο της σειράς «Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing» που προβάλλεται και στη χώρα μας από το Netflix, βρίσκεται η υπόθεση της Piper Rockelle, μιας έφηβης που έγινε διάσημη μέσω του καναλιού της στο YouTube, μαζί με μια ομάδα φίλων της, γνωστή ως "Piper Squad". Η παρέα ανέβαζε βίντεο με φάρσες, «πρώτους έρωτες», προκλήσεις και στιγμές από την καθημερινότητά τους – περιεχόμενο που φαινόταν αθώο και διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους.

Αυτό δεν κάνουν όλοι οι γονείς; Ψυχολόγος αναλύει τον αντίκτυπο της σειράς «Adolescence» (Εφηβεία)

Όμως, όπως αποκαλύπτει η σειρά, πίσω από τις κάμερες η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Η μητέρα της Piper, Tiffany Smith, η οποία ενεργούσε και ως μάνατζέρ της, κατηγορήθηκε για σωματική, συναισθηματική και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, για οικονομική εκμετάλλευση και χειραγώγηση των παιδιών της ομάδας. Μάλιστα, 11 πρώην μέλη της "Piper Squad" κατέθεσαν μήνυση εναντίον της το 2022, ενώ το 2024 η υπόθεση έκλεισε με εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 1,85 εκατομμυρίων δολαρίων.

Kidfluencing.jpg

Ποια είναι η Piper Rockelle;

Η Piper Rockelle είναι μια 17χρονη ηθοποιός και influencer, η οποία, ξεκινώντας από την ηλικία των 8 ετών, έγινε διάσημη μέσω του καναλιού της στο YouTube και άλλων κοινωνικών δικτύων. Πριν καταφέρει να ξεχωρίσει δημιουργώντας περιεχόμενο μικρής διάρκειας με τη βοήθεια της μητέρας της και του φίλου της μητέρας της, Hunter Hill, ασχολούνταν με τον χορό και την υποκριτική, εμφανιζόμενη σε τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές. Καθώς συνέχιζε να ανεβάζει περιεχόμενο online, η Piper συγκέντρωσε εκατομμύρια ακολούθους και απέκτησε τεράστια έσοδα - κάποια στιγμή, φημολογείται ότι τα κέρδη της ξεπέρασαν τα μισό εκατομμύριο δολάρια τον μήνα - μέσω συνεργασιών με γνωστά brands αλλά και άλλες πηγές εισοδήματος.

The Squad: Τα μέλη

Από το 2018 και μετά, η Piper άρχισε να εμφανίζεται στα βίντεό της με μια ομάδα συνομηλίκων της οι οποίοι έγιναν γνωστοί ως "The Squad". Μαζί, δημιουργούσαν περιεχόμενο και προωθούσαν ο ένας τα προσωπικά μέσα των άλλων. Αν και η σύνθεση της ομάδας άλλαξε με τα χρόνια, τα μέλη της "The Squad" περιλάμβαναν τους Sophie Fergi, Gavin Magnus, Sawyer Sharbino, Hayden Haas, Corinne Joy, Jentzen Ramirez, Claire RockSmith, Symonne Harrison και άλλους. Στην πορεία, κάποια μέλη της "The Squad" μετακόμισαν στο σπίτι της Piper και της μητέρας της για να αυξήσουν την παραγωγή περιεχομένου τους. Ωστόσο, στην πορεία αρκετοί γονείς των μελών της "The Squad" ήρθαν σε ρήξη με τη μητέρα της Piper λόγω της συμπεριφοράς της και των τακτικών χειραγώγησης.

Στη σειρά, οι δημιουργοί της, Kief Davidson και Jenna Rosher, μιλούν ανοιχτά για τη συγκλονιστική εμπειρία τους και το πόσο προσωπικά τους άγγιξε το θέμα ως γονείς. Τονίζουν πως το πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα η παιδική παρουσία στα social media, αλλά η έλλειψη ελέγχου, διαφάνειας και προστατευτικών μηχανισμών γύρω από αυτή τη βιομηχανία.

«Adolescence» (Εφηβεία): 5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να δείτε αυτή τη σειρά στο Netflix

Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα της σειράς είναι ότι η πλειονότητα των ακολούθων παιδικών λογαριασμών στο YouTube είναι ενήλικοι άνδρες. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει και περιστατικά όπου θαυμαστές έστελναν ακριβά δώρα στην ανήλικη Piper, ανάμεσά τους και ένας άνδρας που παρουσιαζόταν με ψεύτικο γυναικείο όνομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα του 2024 έδειξε ότι το 81% των παιδιών ηλικίας 2 έως 12 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθεί YouTube, καθιστώντας την πλατφόρμα την κυρίαρχη επιλογή για τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά από την οθόνη.

Kidfluencer1.jpg

πηγή: www.netflix.com

Παρά τις κατηγορίες, η Piper συνεχίζει να ανεβάζει περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Όμως πλέον, σύμφωνα με τους σκηνοθέτες, το υλικό είναι πιο τολμηρό και φαίνεται να στοχεύει σε μεγαλύτερους ηλικιακά θεατές – με ό,τι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Η σειρά δεν καταδικάζει τη δημιουργία περιεχομένου από παιδιά αλλά προτείνει αυστηρότερη ρύθμιση, διαφάνεια και –πάνω απ’ όλα– ενημέρωση των γονιών.

Το ντοκιμαντέρ λειτουργεί ως καμπανάκι κινδύνου: πίσω από τα «χαριτωμένα» βίντεο, μπορεί να κρύβονται κακοποιητικές συμπεριφορές, ψυχολογική βία και μια ανεξέλεγκτη αγορά που θυσιάζει την παιδική αθωότητα στον βωμό της φήμης και του χρήματος.

Μέσα από τις μαρτυρίες των παιδιών που υπήρξαν θύματα, το «Bad Influence» υπενθυμίζει σε όλους μας ότι το πιο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε την ψυχική και σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing | Official Trailer | Netflix
© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved