Πώς θα αποφύγετε τις νυχτερινές επισκέψεις στο κρεβάτι σας;
Το να πείσεις ένα παιδί να κοιμηθεί στο κρεβάτι του ή την κούνια και όχι μαζί με την μαμά και τον μπαμπά είναι πραγματικά άθλος. Ειδικά όταν το παιδί δεν έχει μάθει από μικρό ότι το δωμάτιο του είναι το μέρο που πρέπει να κοιμάται. Εγώ ευτυχώς δεν αντιμετώπισα τέτοιο πρόβλημα καθώς με είχαν προειδοποιήσει και μετέφερα το μωρό μου στην κούνια του και στο δωμάτιο του μόλις σαράντησε.
Κατανοώ ότι είναι λίγο δύσκολο για μια νέα μανούλα, ειδικά όταν αυτή θηλάζει να αποχωρίζεται το μωρό της από δίπλα της και να αναγκάζεται να σηκώνεται πολλές φορές μέσα στην νύχτα για να το ταϊσει, να το αλλάξει και να σιγουρευτεί ότι όλα είναι καλά, αλλά το μέλλον σε ανταμείβει.
Το πιο κλασικό λάθος που κάνουμε οι γονείς είναι ότι κατά βάθος μας αρέσει να κοιμόμαστε αγκαλιά με το μωρό μας, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του αλλά μεγαλώνοντας τα προβλήματα είναι πολλαπλά. Καταρχήν το παιδί δεν μαθαίνει ότι έχει το δικό του χώρο, δεν τον έχει συνηθίσει και η κούνια γίνεται αποθήκη για παιχνίδια και ρούχα.
Για να αποφύγετε τέτοια φαινόμενα -και αν έχετε προνοήσει από νωρίς- μιλήστε στο παιδί σας ξανά και ξανά. Εξηγήστε του ο καθένας έχει το κρεβάτι, ότι έχει πια μεγαλώσει και ότι το δωμάτιο του θα γίνει σε λίγο ο αγαπημένος του χώρος. Μην κάθεστε δίπλα του στην κούνια για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά μόνο μέχρι να ηρεμήσει. Είναι προτιμότερο να φύγετε πριν το πάρει τελείως ο ύπνος και σιγά σιγά να κάθεστε δίπλα του όλο και λιγότερο.
Μεγάλη σημασία έχει επίσης για ένα παιδί η συνήθεια. Φροντίστε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα και να το τηρείτε σε συγκεκριμένες ώρες που θα προηγείται το ύπνου. Φαγητό, χαραλωτικό μπάνιο, λίγα παιχνίδια πάνω στο κρεβάτι με τη μαμά και μετά ο καθένας στο δωμάτιο του. Αν το παιδί δοκιμάσει το πρόγραμμα σας και δει ότι λειτουργεί θα θέλει να το ακολουθεί με όλο και λιγότερες αντιδράσεις.