Ερωτική απογοήτευση, βία και ίντερνετ, οι βασικοί λόγοι που οδηγούν τους έφηβους στην αυτοκτονία
Ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ,οι αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψαν το 2015 308 αυτοκτονίες. Το τριήμερο των Χριστουγέννων οι έξι από τους οχτώ γνωστοποίησαν τις προθέσεις τους στο Facebook και οι δύο στο Instagram.
Η πρώτη και βασικότερη αιτία για να θελήσει κάποιος να αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο είναι η ερωτική απογοήτευση -κυρίως στους ενήλικες-, σε Ελλάδα και το εξωτερικό, μια που το Ιντερνετ δεν γνωρίζει σύνορα.
Για τα παιδιά, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη δύο βασικές αιτίες που έχουν συναντήσει οι αστυνομικοί: η βία -κυρίως ψυχολογική- που δέχονται από τους γονείς και το περιβάλλον τους, και ο εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια. Πάνω από το 25% των παιδιών που τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν ήταν εθισμένα στο Ιντερνετ...
Οι υποθέσεις που έχουν να διηγηθούν οι αξιωματικοί είναι πολλές. Πρόσφατα μια 12χρονη που διέμενε σε παραλιακό δήμο της Αττικής αυτοτραυματιζόταν σε ζωντανή μετάδοση. Είχε συνδεθεί στο Ιντερνετ και έκοβε με μαχαίρι τις φλέβες της. Το σήμα κινδύνου έφτασε στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και μέσα σε 8 λεπτά οι ειδικοί της Δίωξης κατάφεραν να εντοπίσουν το στίγμα της.
Στις 3 τα ξημερώματα έφτασαν στο σημείο η Ομάδα ΔΙΑΣ και ασθενοφόρο. Οταν χτύπησαν το κουδούνι, οι γονείς δεν γνώριζαν τίποτα. Οι αστυνομικοί άκουσαν τις κραυγές της μητέρας όταν διαπίστωσε ότι η κόρη της ήταν καταματωμένη και αναίσθητη. Στην Εντατική όπου οδηγήθηκε, οι γιατροί είπαν ότι ένα λεπτό ακόμη να χανόταν, θα μπορούσε να ήταν μοιραίο.
Ο τζόγος τον οδήγησε στα χάπια
Σε μια άλλη περίπτωση, ένας 14χρονος έπαιζε online τζόγο και έχανε διαρκώς. Η... γκίνια του είχε ως αιτία να θελήσει να αυτοκτονήσει. Εγραψε ένα μήνυμα, «Είμαι γεννημένος να χάνω. Δεν πρέπει να ζω», και άρχισε να παίρνει χάπια για να πεθάνει. Η Δίωξη έσπευσε ξανά, στο νοσοκομείο τού έκαναν πλύση στομάχου και το παιδί συνήλθε. Αντί όμως να πει «ευχαριστώ», όπως η πλειονότητα των ανθρώπων που σώζονται, ζήτησε τον λόγο από τον επικεφαλής της Δίωξης. Ηθελε να μάθει γιατί τον έσωσαν και αν είχαν το δικαίωμα να... παρεμβαίνουν στην προσωπική του ζωή. Με πολλή συζήτηση και κουβέντα, ο πιτσιρικάς πείστηκε ότι η αποστολή της Αστυνομίας είναι να προστατεύει τους πολίτες και πως και ο ίδιος δεν θα ήθελε να χάσει έναν δικό του άνθρωπο...
Σε μια υπόθεση στα βόρεια προάστια, ένας 13χρονος ανακοίνωσε ότι θα αυτοκτονούσε γιατί το παιχνίδι στο οποίο ήταν εθισμένος τον είχε μπλοκάρει για κάποιες ώρες.
Οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του και διαπίστωσαν ότι το παιδί ήταν μόνο του στο σπίτι. Ζήτησαν να μιλήσουν με τη μητέρα του -ο πατέρας του έλειπε σε δουλειές στο εξωτερικό- η οποία έπαιζε μπιρίμπα σε φιλικό της σπίτι. «Το έχει ξαναπροσπαθήσει. Δεν θα τα καταφέρει. Εχω εξαφανίσει όλα τα φάρμακα. Αφήστε τον, μια χαρά θα είναι», ήταν η αφοπλιστική απάντησή της. Λίγη ώρα μετά, στο σπίτι βρισκόταν ψυχολόγος και μέλη κοινωνικών υπηρεσιών...
Απουσία των γονιών
Πολλές είναι οι φορές που οι αστυνομικοί έχουν διαπιστώσει ότι πίσω από τις απέλπιδες προσπάθειες των παιδιών να δώσουν τέλος στη σύντομη ζωή τους είναι το κενό των γονιών τους.
Η Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά με το θέμα το 2006. «Ενα 17χρονο παιδί είχε ερωτική απογοήτευση και είχε απευθυνθεί στο Διαδίκτυο για να ρωτήσει πώς θα μπορούσε να αυτοκτονήσει χωρίς να πονέσει. Ενας άλλος χρήστης τού έδωσε τη ''λύση''. Οι γονείς του το βρήκαν νεκρό πάνω στο πληκτρολόγιο... Ηταν η αφορμή να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με το θέμα. Το παιδί θα μπορούσε να είχε σωθεί», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Μανώλης Σφακιανάκης, υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας και επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πρώτος συνειδητοποίησε ότι το Ιντερνετ μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα.
Οι αιτίες στους ενήλικες
Οι απόπειρες αυτοκτονίας των ενηλίκων είναι το μεγαλύτερο ποσοστό. Οι αιτίες είναι κυρίως τα εργασιακά θέματα, αλλά και τα οικογενειακά και τα οικονομικά γενικότερα.
Η υπόθεση που δύσκολα θα ξεχάσουν οι αστυνομικοί της Δίωξης αφορούσε σε έναν 25χρονο που -γιορτινές μέρες- είχε αφήσει σημείωμα αυτοκτονίας στους γονείς του, το είχε ανακοινώσει στο Ιντερνετ και ο ίδιος έψαχνε την κατάλληλη παραλία για να βουτήξει. Είχε φτάσει ως το Σούνιο όταν τον εντόπισαν οι ειδικοί βάσει του σήματος του κινητού του...
Διαδικτυακή έρευνα
Η διαδικασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι συγκεκριμένη και αποδοτική. Μόλις στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «Cyber Alert» διαπιστωθεί ανάρτηση ή περιέλθει πληροφορία σχετικά με αναγγελία πρόθεσης αυτοκτονίας, ακολουθεί ενδελεχής διαδικτυακή-αστυνομική έρευνα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλληλογραφία με τις εμπλεκόμενες ιστοσελίδες και τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών Διαδικτύου, με σκοπό τον προσδιορισμό της ταυτότητας του υπό κίνδυνο ατόμου και την ενημέρωση του τοπικού αστυνομικού τμήματος, ώστε να διασφαλιστεί η σωματική του ακεραιότητα και ακολούθως να του παρασχεθεί κατάλληλη υποστήριξη.
Σε περιπτώσεις που προκύπτει ότι τα εμπλεκόμενα άτομα διαμένουν στο εξωτερικό, γίνεται ενημέρωση των αρμόδιων αστυνομικών αρχών μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Interpol ή Sirene). Για τη διάσωση των ανθρώπων που εκδηλώνουν επιθυμία να αυτοκτονήσουν, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, από το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, αλλά και από το FBI.
Πηγή: www.ethnos.gr