Σεξουαλική παρενόχληση παιδιών: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να τα προφυλάξουν
Πολλοί γονείς, παρά την ευαισθητοποίησή τους, αναρωτιούνται πώς μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από μια ενδεχόμενη απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης ή τι μπορούν να κάνουν για να προφυλάξουν κάποιο άλλο παιδί το οποίο υποψιάζονται ότι ίσως είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης μέσα στο περιβάλλον του.
Το πιο σημαντικό που μπορούν να κάνουν οι γονείς σύμφωνα με την «Ελίζα», Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, είναι να συζητήσουν με τα παιδιά τους και να τους μάθουν από πολύ μικρή ηλικία ορισμένες βασικές αρχές:
• Έχω δικαίωμα να πω ΟΧΙ σε οποιαδήποτε πράξη με κάνει να νιώσω φόβο ή αμηχανία.
• Το σώμα μου ανήκει σε εμένα. Όλοι πρέπει να το σέβονται αυτό. Μπορώ να πω ΟΧΙ ακόμη και σε κάποιον που γνωρίζω ή αγαπώ.
• Δεν επιτρέπεται να με αγγίζει κανείς στα απόκρυφα σημεία μου. Εάν αυτό χρειαστεί να το κάνει κάποιος γιατρός ή νοσοκόμα θα πρέπει να μου εξηγήσει το λόγο και να με ρωτήσει πρώτα.
• Ξεχωρίζω το «κακό» από το «καλό» μυστικό. Κακό μυστικό είναι ότι με κάνει να φοβάμαι, να νιώθω περίεργα, αμήχανα ή άσχημα. Καλό μυστικό είναι ένα πάρτι έκπληξη ή ένα απρόσμενο δώρο. Μιλάω αμέσως στους γονείς μου ή σε όποιον ενήλικα εμπιστεύομαι για ότι μου συμβαίνει ή με ανησυχεί.
Ευθύνη των γονιών είναι να παρακολουθούν τι συμβαίνει και να προστατεύουν τα παιδιά τους. Παρατηρούμε προσεκτικά το σώμα του παιδιού μας για αδικαιολόγητα σημάδια, γρατζουνιές ή αμυχές. Επαγρυπνούμε για αδικαιολόγητες αλλαγές στη συμπεριφορά του.
Η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη και σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους ενήλικες που εμπλέκονται στη φροντίδα ή την εκπαίδευση των παιδιών μας. Οι κανόνες προστασίας ισχύουν για όλους.
Η ιδιωτικότητα και ο σεβασμός στο παιδί μας είναι όροι αδιαπραγμάτευτοι.
Τι κάνω όταν υποψιάζομαι ότι ένα παιδί είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης
Συχνά τα παιδιά δεν τολμούν να μιλήσουν για ό,τι τους συμβαίνει. Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει πιθανότητα ένα παιδί να κακοποιείται σεξουαλικά μπορείτε να κάνετε τα εξής:
• Διατηρήστε επαφή με το παιδί και δώστε του την ευκαιρία να σας μιλήσει για ό,τι του συμβαίνει.
• Κρατήστε σημειώσεις με ημερομηνίες και περιστατικά, προκειμένου να διαπιστώσετε αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού.
• Μιλήστε στο δάσκαλο ή στον παιδίατρο του παιδιού για τις ανησυχίες σας.
• Τηλεφωνήστε στη γραμμή βοηθείας 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» με την οποία συνεργαζόμαστε και αναφέρετε το γεγονός.
Η σεξουαλική κακοποίηση, ειδικά όταν αφορά το στενό περίγυρο μας, είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά δυσάρεστο. Συχνά οι άνθρωποι αρνούνται να πιστέψουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει. Οι πρώτες σκέψεις τους είναι ότι ίσως είναι καλύτερα να αποφύγουν την ανάμιξη ή ότι οι υποψίες τους είναι υπερβολικές.
Μη διστάσετε να αναφέρετε μια περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού. Μην περιμένετε μέχρι να είστε εντελώς σίγουροι. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και σπάστε τη σιωπή.
Τα παιδιά βασίζονται σε εμάς τους ενήλικες για να τα προστατεύσουμε και είναι η δική μας ευθύνη να το κάνουμε.