Πώς θα μάθετε ποδήλατο σε ένα μεγαλύτερης ηλικίας παιδί
Συνήθως στην ηλικία των 5 με 6 χρόνων το παιδί εκφράζει και νιώθει τη σιγουριά ότι μπορεί πλέον να κάνει ποδήλατο, χωρίς βοηθητικές ρόδες.
Ωστόσο, υπάρχουν και τα παιδάκια εκείνα (που για διαφορετικούς λόγους το καθένα) αν και έχουν, κατά πολύ, περάσει την ηλικία των 7 χρόνων δε μπορούν να κάνουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικές. Ενδεχομένως, μεγαλώνοντας και βλέποντας άλλα παιδιά της ηλικίας τους να είναι… easy riders, νιώθουν μειονεκτικά, με αποτέλεσμα απογοητευμένα, να παρατάνε κάθε προσπάθεια.
Κι εδώ θα πρέπει να επέμβετε με τρόπο διακριτικό, αλλά καθοριστικό, προκειμένου το παιδί σας να μην τα παρατήσει και να μην χάσει, έτσι τη μαγεία των παιδικών χρόνων, που περικλείεται στις βόλτες – και στις πτώσεις – με ποδήλατο. Και μην απογοητεύεστε ούτε εσείς αγαπητοί γονείς, διότι είναι εύκολη η εκμάθηση και σε μεγαλύτερα παιδιά. Και μάλιστα πιο εύκολη από ο, τι πιστεύετε. Ιδού κάποιοι τρόποι, δοκιμασμένοι, αφού αν θυμηθείτε, κι εμείς κάπως έτσι μάθαμε.
Ενθαρρύνετε τα μέσα από προσωπικές διηγήσεις
Τα παιδιά τρελαίνονται να ακούνε ιστορίες των παιδικών σας χρόνων. Οπότε, επιστρατεύστε τις αναμνήσεις – με μπόλικη δόση χιούμορ για να νιώσουν πιο άνετα – και πείτε τους πώς μάθατε εσείς ποδήλατο και πόσο ωραία θα αισθανθούν όταν τα καταφέρουν.
Κρατήστε την ψυχραιμία σας στα ματωμένα γόνατα
Να ξέρετε πώς αν το παιδί νιώσει φόβο, θα τα παρατήσει. Αν δε γδάρεις, έστω και λίγο γόνατο και δεν έχεις και τις πτώσεις, ποδήλατο δεν μαθαίνεις. Κάπως έτσι δε μάθαμε όλοι; Οπότε να γνωρίζετε εκ των προτέρων, πώς μέχρι το παιδί να κατανοήσει και να βρει το μυστικό της ισορροπίας, θα έχει τα μικρό -ατυχήματα. Γι αυτό, οπωσδήποτε να τους φοράτε κράνος. Από εκεί και πέρα, μη δείχνετε πανικό, όταν θα πέφτει. Αφού, λοιπόν, κατανοήσατε ότι πρέπει να έχετε μία ψύχραιμη συμπεριφορά, πάμε και στο πρακτικό κομμάτι.
Το μυστικό της ισορροπίας
Το μυστικό είναι η ισορροπία. Κάποιοι προτιμούν να βγάζουν πρώτα τη μία βοηθητική και μετά από κάποιο διάστημα βγάζουν και την άλλη. Αυτός είναι ένας τρόπος, που μπορεί να μάθει ισορροπία, αλλά μπορεί και να μην το βοηθήσει ή να μάθει σε αυτό, οπότε να πάνε πίσω οι προσπάθειες. Γι αυτό άλλοι γονείς προτιμούν απευθείας να βγάλουν και τις δύο βοηθητικές. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είστε σίγουροι ότι το παιδί είναι έτοιμο. Και αυτό το βλέπετε με τη συμπεριφορά του όταν κάνει με τις 2 βοηθητικές. Πάντως, λένε ότι το μυστικό της ισορροπίας βρίσκεται στη μπροστινή ρόδα! Μάθετε στο παιδί πώς αν πάει να πέσει προς τα δεξιά (ή αριστερά), αυτομάτως να στρίψει στην ίδια φορά τη μπροστινή, ώστε να διορθώσει την ισορροπία. Όχι απότομα, όμως. Αυτό θα πάρει λίγο μέχρι να το κατανοήσει.
Πηγαίνετε σε ανοιχτούς χώρους
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ποδήλατο δε μαθαίνεις στο ευρύχωρο μπαλκόνι του σπιτιού, ούτε στο πολύβουο και με κόσμο γεμάτο πεζοδρόμιο. Μαθαίνεις σε ανοιχτούς χώρους. Αν δεν υπάρχουν στην περιοχή σας, προτιμήστε τους ποδηλατοδρόμους. Και στην αυλή του σπιτιού εννοείται πώς μπορεί να μάθει, αν και το γκαζόν θα το δυσκολέψει. Όπως και να έχει, όσο πιο ανοιχτός είναι ο χώρος, τόσο περισσότερο έχει την αίσθηση της ελευθερίας, που θα του προσδώσει και τη λαχτάρα της κατάκτησης. Και το να μάθει ποδήλατο είναι για εκείνο μια μεγάλη κατάκτηση.
Δώστε του διακριτικά ένα χέρι βοηθείας
Ένας κλασικός και δοκιμασμένος τρόπος είναι να κρατάτε με το ένα χέρι σας τη σέλα και να διορθώνετε εσείς την ισορροπία, όταν πάει να την χάσει. Και σιγά σιγά, χωρίς να το καταλάβει, αφήνετε τη σέλα. Μάλιστα, αφήστε το παιδί να δώσει εκείνο το ρυθμό κι εσείς απλά ακολουθήστε το. Δείξτε υπομονή, μην του φωνάζετε και μην το αποθαρρύνετε ότι δεν θα μάθει ποτέ. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Άλλα παιδιά μαθαίνουν σύντομα και άλλα θέλουν το χρόνο τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως όλοι μας, μάθαμε ποδήλατο με έναν μαγικό τρόπο.