Πώς θα αποφύγουμε τα ατυχήματα του καλοκαιριού; (Μέρος δεύτερο)
Το καλοκαιράκι έφτασε και τα μικρά μας ποιος τα κρατάει... όλη την ημέρα έξω, παιχνίδια και ξεγνοιασιά... τόση μάλιστα που δεν είναι καθόλου προσεκτικά και αυξάνονται οι κίνδυνοι των ατυχημάτων!
Σας έχουμε ήδη γράψει συμβουλές για το πώς θα αποφύγουμε τα ατυχήματα σε διακοπές μας στη θάλασσα. Πάμε να δούμε και το δεύτερο μέρος. Οι ειδικοί του iatronet συμβουλεύουν:
Διακοπές στο βουνό
- Κατάλληλο ντύσιμο :
α) στην πεζοπορία κατάλληλα υποδήματα και καπέλο
β) στην ποδηλασία κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια
γ) στο rafting εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος.
- Τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής, ώστε να αποφεύγουν τα ατυχήματα που προέρχονται από αυτά. Καλό θα ήταν να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς πρέπει να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που μπορεί να κρύβονται σε αυτά. Δεν πρέπει να βάζουν τα χέρια τους σε χαραμάδες ή κάτω από πέτρες που δεν έχουν ορατότητα, γιατί εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα, όπως οι σκορπιοί.
- Κατά κανόνα, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι γενικά, τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους, ακόμα και το αφεντικό τους.
- Σε περίπτωση που στην εξοχή τα παιδιά συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια, γαϊδούρια κ.α. που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο, πρέπει να είναι προσεκτικά για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.
- Πρέπει να ελέγξουμε την περιοχή και να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά για την επικινδυνότητα τους, και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους.
- Τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με σπίρτα, φωτιά και γκαζάκια. Όταν κρίνουμε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα, πρέπει να τους εξηγήσουμε τη σωστή χρήση τους.
- Να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή πχ. μανιτάρια, και ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν.
- Να προσέχουμε τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι επικίνδυνο να στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να κολυμπούν όταν πέφτουν κεραυνοί.
Διαβάστε επίσης: Πώς θα αποφύγουμε τα ατυχήματα του καλοκαιριού; (Μέρος πρώτο)