Και να που οι 9 μήνες πέρασαν και εσείς κρατάτε επιτέλους στην αγκαλιά σας το νεογέννητο αγγελούδι σας.
Πρωτόγνωρα συναισθήματα έχουν κατακλύσει εσάς και τον σύντροφό σας και πραγματικά σας φαίνεται απίστευτο που ένα μικρό πλασματάκι κοιμάται αθόρυβα στο καλαθάκι, το λίκνο ή το κρεβατάκι του.
Swipe up στη gallery που ακολουθεί για να μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα νεογέννητα.
πηγή: Parents.com
Photo 1/10
Μπορεί το μωράκι να σας φαίνεται λίγο αστείο: Το κεφαλάκι μπορεί να είναι πιεσμένο ελαφρώς, να έχει αρκετό χνούδι στο κορμάκι (υποχωρεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα). Μην ανησυχείτε πέρασε 9 μήνες μέσα στην μήτρα σας... δώστε του χρόνο και θα δείτε πόσο γλυκό ειναι το μικράκι σας.
Photo 2/10
Μην περιμένετε χαμόγελα από την πρώτη στιγμή: Το μικράκι σας τους πρώτους μήνες το μόνο που θα κάνει είναι να παραπονιέται. Από την 6η εβδομάδα και μετά σύμφωνα με τους ειδικούς τα μωρά αρχίζουν να ανταμείβουν τους γονείς τους με χαμογελάκια.
Photo 3/10
Μην βάζετε το μωρό στο μπανιεράκι μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος: Κάντε μπανάκι το μωρό σας σταδιακά. Κάντε πρώτα το κεφαλάκι του και προσεκτικά και χωρίς να πέσει νερό στον αφαλό, το κορμάκι του. Τον ομφάλιο λώρο μπορείτε να τον καθαρίζετε με καθαρό οινόπνευμα και βαμβάκι.
Photo 4/10
Κρανιακή πηγή: Αρκετές μαμάδες πιστεύουν ότι το μαλακό σημείο στο κεφαλάκι του νεογέννητου είναι ευάλωτο και πιθανό να τραυματιστεί εύκολα. Το σημείο αυτό είναι αρκετά πιο σκληρό από όσο φαίνεται καθώς η μεμβράνη που καλύπτει τις πηγές είναι ικανή να παρέχει την απαραίτητη προστασία. Αρχίζει να κλείνει, όταν το μωρό είναι 6 μηνών και συνήθως κλείνει τελείως κατά τον 18ο μήνα, όπως συμβουλεύει και η παιδίατρος του Mothersblog, Μαριαλένα Κυριακάκου.
Photo 5/10
Θα σας «δείξει» αν τρώει πολύ φαγητό: Το νεογέννητο συνήθως πρέπει να τρώει κάθε 2-3 ώρες αλλά αν θηλάζετε ίσως να θέλει να τρώει περισσότερες φορές. Πώς θα καταλάβετε αν τρώει αρκετά κατά τον θηλασμό; Μα φυσικά από το βάρος του. Ένα παιδί που παίρνει κιλά, τότε τρώει και καλά.
Photo 6/10
Πώς θα αλλάξετε πάνα: Εύκολα! Αν δεν ξέρετε υπάρχουν αρκετά βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει και εμείς ώστε να δείτε πώς θα αλλάξετε σωστά την πάνα του μωρού σας.
Photo 7/10
Η ξηροδερμία είναι φυσιολογική: Όπως αναφέρει και η Laura Jana, παιδίατρος στο Parents.com, είναι φυσιολογική η ξηροδερμία στο νεογέννητο. «Αν ήσασταν και εσείς βουτηγμένη για εννέα μήνες στο αμνιακό υγρό και σας έβγαζαν ξαφνικά στον αέρα, πώς θα ήταν το δέρμα σας;».
Photo 8/10
Μην το κρατάτε μέσα στο σπίτι για να «μην αρρωστήσει»: Να βγαίνετε έξω, αλλά μην εκθέτετε το νεογέννητο στον ήλιο. Να λέτε στα μεγαλύτερα παιδιά σας να φιλούν τα πατουσάκια του και όχι τα χέρια ή το πρόσωπο του μωρού. Ζητήστε από τους άρρωστους συγγενείς να μείνουν μακριά σας. Αερίζετε καλά το σπίτι. Μην επισκέπτεστε κλειστούς χώρους με το νεογέννητο.
Photo 9/10
Τα μωρά κλαίνε πολύ-έτσι επικοινωνούν: Όταν ένα μωρό πεινάει, πονάει, κάτι το ενοχλεί, ζεσταίνεται, είναι λερωμένο... να είστε βέβαιη ότι θα κλάψει ώστε να σας κάνει να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά.
Photo 10/10
Τα νεογέννητα κοιμούνται πολύ: Τα περισσότερα νεογέννητα κοιμούνται ανά 2-3 ώρες και ξυπνάνε για να φάνε. Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι απλά να βάλετε πρόγραμμα ύπνου στο μικρό σας ώστε να ξεχωρίζει πότε είναι μέρα και πότε νύχτα.