Πανελλήνια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού - Ας βάλουμε τέλος στα θύματα και στους θύτες
Κάθε χρόνο, η 6η Μαρτίου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στην καταπολέμηση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Η 6η Μαρτίου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στην καταπολέμηση του bullying, θύματα του οποίου είναι εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο.
Κάθε τόσο, ακούμε ή διαβάζουμε διάφορα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Θύτες και θύματα είναι παιδιά που η παιδική τους ηλικία σημαδεύεται από στιγμές και εικόνες βίας, φόβου και απαξίωσης.
Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, πάνω από το 34% των Ελλήνων μαθητών έχουν πέσει θύματα bullying ενώ το 40% των καθηγητών πιστεύει ότι τα περισσότερα περιστατικά αποσιωπώνται ή υποβαθμίζονται. Ακόμα πιο συγκλονιστικό και άξιο προβληματισμού είναι ότι μόλις ένα στα δέκα παιδιά λαμβάνει επαγγελματική υποστήριξη.
Πολλές φορές ο διαχωρισμός απλού πειράγματος και εκφοβισμού δεν είναι εύκολος ή ξεκάθαρος
Πότε ξεπερνιούνται τα όρια; Πότε η πλάκα σταματάει να είναι πλάκα και γίνεται εκφοβισμός;
Η διαφορά έγκειται, στο ότι ο εκφοβισμός περιλαμβάνει συστηματικά επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση και στοχοποίηση ενός παιδιού, ενώ το παιδί δεν μπορεί να αντιδράσει απέναντι σε ένα ή περισσότερα επιθετικά παιδιά και κλείνεται στον εαυτό του.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Σε τέτοια περιστατικά βίας και εκφοβισμού είναι σημαντικό να μην γυρίζουμε το κεφάλι. Να μην τα αγνοούμε και να περιμένουμε ότι θα λυθούν από μόνα τους.
Πριν από μερικές εβδομάδες, το βίντεο με τον 9χρονο από την Αυστραλία που πάσχει από νανισμό και δέχεται καθημερινό bullying από τους συμμαθητές του, έκανε το γύρο του διαδικτύου και συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους από όλον τον κόσμο.
Είναι όμως αυτό αρκετό; Όχι. Δεν χρειάζεται να δούμε ένα τέτοιο βίντεο για να ευαισθητοποιηθούμε, ούτε να έρθει η 6η Μαρτίου για να ενδιαφερθούμε για τον εκφοβισμό που δέχονται καθημερινά χιλιάδες παιδιά.