Ίκτερος στα βρέφη: Από τι προκαλείται και ποια η αντιμετώπιση;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ίκτερο στα νεογέννητα;

Ίκτερος στα βρέφη: Από τι προκαλείται και ποια η αντιμετώπιση;

Ο ίκτερος είναι ένα ένα σύνδρομο που εκδηλώνεται στα βρέφη την δεύτερη ή τρίτη μέρα της ζωής τους λόγω της αύξησης της χολερυθρίνης, της ουσίας που παράγει το ήπαρ όταν διασπάται το αίμα.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο επαρουσιάζεται στο 20-40% των νεογνών και δεν θεωρείται ανησυχητικό, καθώς συνήθως αρχίζει να υποχωρεί όταν το βρέφος συμπληρώσει μία εβδομάδα ζωής.

Συμπτώματα ίκτερου στα μωρά

Το κύριο σύμπτωμα του ίκτερου είναι το κίτρινο δέρμα. Η κιτρινίλα αυτή ξεκινά συνήθως από το κεφάλι, τα μάτια και καταλήγει στα πόδια, ενώ ενδέχεται να συνοδεύεται και από απώλεια όρεξης ή υπνηλία.

Τρόποι αντιμετώπισης

Στο μαιευτήριο, εάν τα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα του μωρού είναι πολύ υψηλή, ο ίκτερος συνήθως αντιμετωπίζεται με φωτοθεραπεία. Το δέρμα του μωρού απορροφά κύματα φωτός, αλλάζοντας τη χολερυθρίνη σε μορφή που μπορεί να διαλυθεί. Οι λάμπες της φωτοθεραπείας εκπέμπουν ψυχρό λευκό ή κυανό φως.

Επίσης, πολλοί γιατροί συστήνουν το μωρό τακτικά να θηλάζει, καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνεται η επαναρρόφηση της χολερυθρίνης από το έντερο. Η παρακολούθηση των επιπέδων της χολερυθρίνης γίνεται εύκολα με εξετάσεις αίματος.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε

Ο ίκτερος θα πρέπει να σας ανησυχήσει όταν:

  • το κιτρίνισμα επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται μετά την πρώτη εβδομάδα
  • το μωρό εξακολουθεί να έχει ίκτερο και μετά τη 15η μέρα ζωής του
  • μαζί με τον ίκτερο έχει και πυρετό.

Πηγή πληροφιριών: bundoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved