Όταν το μωρό σας πέσει κάτω, είναι εύκολο να νιώσετε σαν τον χειρότερο γονιό στον κόσμο. Η πλειονότητα των μωρών πέφτει είτε από το κρεβάτι, είτε από την αλλαξιέρα.
Το παρήγορο είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μωρά είναι καλά. Υπάρχουν όμως και πτώσεις που είναι σοβαρές και θα πρέπει να έχετε άμεσα αντανακλαστικά. Γι΄αυτό είναι σημαντικό ν΄ ακολουθείτε τις σωστές προφυλάξεις ασφαλείας και να εκπαιδεύετε τον εαυτό σας για το τι πρέπει να κάνετε αμέσως μετά την πτώση.
Προειδοποιητικά σημάδια
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία μη θανατηφόρων τραυματισμών σε παιδιά κάτω των 19 ετών. Περίπου 8.000 παιδιά υποβάλλονται σε θεραπεία για πτώσεις κάθε μέρα σε αίθουσες έκτακτης ανάγκης. Επομένως, είναι λογικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη κάθε πτώση που βιώνει το μωρό σας και να εκτιμάτε προσεκτικά την κατάσταση.
Τι πρέπει να κάνετε αν το μωρό πέσει
Εάν το μωρό πέσει αλλά κλαίει, δεν αιμορραγεί, δεν εμφανίζει εμφανή σημάδια τραυματισμού και μόλις το πάρετε αγκαλιά, ηρεμεί, μπορείτε να πάρετε μια ανάσα και στη συνέχεια να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.
Υπάρχουν όμως μερικές καταστάσεις όπου οι πτώσεις απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια, όπως:
- Το μωρό αρχίζει αμέσως να κάνει εμετό.
- Αιμορραγεί από τη μύτη ή από τα αυτιά.
- Το μαλακό σημείο (fontanelle) στο κρανίο του αρχίζει να διογκώνεται.
- Υπάρχουν σημάδια κατάγματος του κρανίου (μώλωπες, πρήξιμο στο κεφάλι, αιμορραγία, κοπή στο τριχωτό της κεφαλής)
- Το μωρό δεν συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Για παράδειγμα, δεν τρώει ή είναι σε λήθαργο.
Είτε μικρές είτε μεγάλες, όλες οι πτώσεις μωρών πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό. Ο λόγος είναι ότι το κρανίο και τα οστά των μωρών είναι πιο εύθραυστα σε σχέση με αυτά των μεγαλύτερων παιδιών.
Πηγή: verywellfamily.com