Βουλωμένη μύτη: Πώς θα ανακουφίσετε το μωρό
Τι μπορείτε να κάνετε αν το μωρό έχει μπουκωμένη μύτη.
Τα περισσότερα μωρά ταλαιπωρούνται από ρινίτιδα. Συνήθως έχουν πολλές εκκρίσεις ή μπούκωμα στη μύτη που δυσχεραίνει την αναπνοή τους.
Η συμφόρηση στα νεογέννητα μωρά είναι συχνή, ακόμη και όταν δεν οφείλεται σε ίωση. Η βλέννα που συσσωρεύεται σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναπτύσσεται. Άλλες αιτίες συμφόρησης σε μωρά και νήπια είναι ιοί του ανώτερου αναπνευστικού όπως το κοινό κρυολόγημα , η γρίπη, οι αλλεργίες, ο κρύος καιρός. Η ρινική συμφόρηση και η ρινική καταρροή του παιδιού μπορεί να εμφανιστούν και με άλλα συμπτώματα, όπως φτέρνισμα, βήχα και φαγούρα στο δέρμα γύρω από τη μύτη ή το πρόσωπο.
Πότε η βουλωμένη μύτη ή η συμφόρηση στα μωρά είναι ανησυχητική;
Από μόνη της, μια βουλωμένη μύτη ή συμφόρηση δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε, ειδικά εάν προκαλείται λόγω κρύου. Εάν το μωρό κάνει ένα διάλειμμα από το θηλασμό επειδή δεν μπορεί να αναπνέει και να πιπιλίζει ταυτόχρονα, αυτό μπορεί να σας ενοχλεί. Δοκιμάστε μερικές σταγόνες φυσιολογικού ορού στα ρουθούνια του για να χαλαρώσετε τη βλέννα και, στη συνέχεια, αναρροφήστε απαλά τη μύτη με έναν ρινικό αναρροφητήρα για να καθαρίσετε τις ρινικές οδούς. Ένας υγραντήρας στην κρεβατοκάμαρά και η έκθεση στον ατμό από το ντους μπορεί επίσης να βοηθήσει .
Τρόποι ανακούφισης του μωρού
Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να δώσετε στα μωρά και τα νήπια κανένα φάρμακο, οι απλές θεραπείες στο σπίτι μπορούν να προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση στη βουλωμένη μύτη.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη ρινίτιδα είναι η χρήση φυσιολογικού ορού. Βάλτε δύο ή τρεις σταγόνες σε κάθε ρουθούνι και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε έναν αναρροφητήρα για να καθαρίσετε τη μύτη.
Επίσης ο υγραντήρας στο δωμάτιο, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των σωστών επιπέδων υγρασίας ώστε να μην είναι ξηρή η ατμόσφαιρα.
Ποτέ μην δίνετε αποσυμφορητικά ή άλλα φάρμακα σε μωρά ή παιδιά κάτω των 4 ετών. Επίσης, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας πριν δώσετε οποιοδήποτε φάρμακο σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα σε μικρά παιδιά και μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνο.
Πηγή: whattoexpect.com