Παιδιά και ηλεκτρολύτες - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ηλεκτρολύτες και παιδιά: Τροφές που μπορείτε να τους δώσετε.

Το παιδί σας έπαιζε όλο το απόγευμα στον καλοκαιρινό ήλιο. Φαίνεται χαρούμενο μέχρι που το αυτοκίνητο φτάνει στο σπίτι του και αρχίζει τα παράπονα ότι διψάει πολύ και νιώθει «περίεργα». Του δίνετε λίγο νερό, αλλά εξακολουθεί να φαίνεται κουρασμένο και γενικά χωρίς την ενέργεια που συνήθως έχει.

Αναρωτιέστε αν ίσως πρέπει να δώσετε στο παιδί σας ρόφημα με ηλεκτρολύτη. Έχετε ακούσει ότι μερικές φορές μόνο το νερό δεν αρκεί για να ενυδατωθεί και ότι τα παιδιά πού και πού χρειάζονται ηλεκτρολύτες.

Τι πρέπει να κάνετε σαν γονείς; Μπορούν τα παιδιά να πάρουν ηλεκτρολύτες και σε ποια μορφή; Πόσο συχνά χάνουν τα παιδιά ηλεκτρολύτες κατά την καλοκαιρινή ζέστη;

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται στο σώμα και σε υγρά του και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Η διατήρηση της ισορροπίας τους στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σημαντική, καθώς ρυθμίζουν την κατανομή νερού στο σώμα, επηρεάζουν το pH του αίματος και συμβάλλουν στη νευροµυϊκή διέγερση.

Ηλεκτρολύτης είναι οποιαδήποτε ουσία που περιέχει ελεύθερα ιόντα και συμπεριφέρεται σαν μέσο αγωγής ηλεκτρισμού.

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τις συσπάσεις των μυών, ώστε ο άνθρωπος να κινείται, να ανασαίνει, να γίνεται η κυκλοφορία του αίματος και γενικά να διατηρεί την ευρωστία του.

Σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, όταν π.χ. κάνει πολλή ζέστη, λόγω της έντονης εφίδρωσης και της αναπνοής, το σώμα αποβάλλει ένα μεγάλο ποσό νερού που εμπεριέχει τους ηλεκτρολύτες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και μετά από έντονη άσκηση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών είτε μέσω κάποιων ενεργειακών ποτών είτε μέσω των κατάλληλων τροφών.

Με άλλα λόγια, όλοι χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες για να επιβιώσουμε, και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση, λέει ο Jan Bonhoeffer, MD, παιδίατρος και παγκόσμιος εμπειρογνώμονας στην ασφάλεια των εμβολίων κατά των μολυσματικών ασθενειών.

"Κάθε παιδί χρειάζεται ηλεκτρολύτες για να ζήσει", λέει ο Δρ Bonhoeffer, εξηγώντας ότι οι πιο σημαντικοί ηλεκτρολύτες για παιδιά και ενήλικες είναι το νάτριο, το χλώριο, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Τα παιδιά λαμβάνουν ηλεκτρολύτες φυσικά από τα τρόφιμα που τρώνε, εξηγεί η Pierrette Mimi Poinsett, MD, ιατρική σύμβουλος στο Mom Loves Best. Οι κοινές πηγές τροφής για ηλεκτρολύτες περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά όπως μπανάνες, αβοκάντο, πορτοκάλια, φράουλες, πεπόνι και καρπούζι. Υπό κανονικές συνθήκες, μια υγιεινή διατροφή με επαρκείς ποσότητες νερού είναι το μόνο που χρειάζεται για να ικανοποιήσετε το ημερήσιο όριο ηλεκτρολυτών σας.

Πότε χρειάζονται τα παιδιά ηλεκτρολύτες;

Τα παιδιά χρειάζονται αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών τους κάθε φορά που έχουν χάσει υπερβολικά υγρά. Ευτυχώς, υπάρχουν μόνο μερικές περιπτώσεις που μπορεί να συμβεί αυτό.

"Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ηλεκτρολύτες εάν κάνει εμετό ή έχει διάρροια", εξηγεί ο Δρ Poinsett. «Μπορεί επίσης να χρειάζονται ηλεκτρολύτες εάν ιδρώνουν πολύ, καθώς μερικοί ηλεκτρολύτες χάνονται κατά τη διάρκεια ακραίας άσκησης».

Όσον αφορά την έντονη άσκηση, η Amy Reed, MS, RD, CSP, LD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Παιδικού Νοσοκομείου Cincinnati (CCHMC), συνιστά να εξετάσετε το ενδεχόμενο συμπλήρωσης ηλεκτρολυτών εάν το παιδί σας ασκείται στη ζέστη για μία ώρα ή περισσότερο.

Σημάδια της αφυδάτωσης στα παιδιά

Το πρώτο σημάδι που πρέπει να αναζητήσετε είναι η μειωμένη ούρηση, αναφέρουν οι ειδικοί. Για μωρά και νήπια, αυτό θα σήμαινε λιγότερες υγρές πάνες από ό,τι συνήθως.

Τα σημάδια αφυδάτωσης σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν ξηροστομία, λιγότερο συχνή ούρηση, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και σημάδια υπερβολικής κόπωσης, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής ενέργειας, της ατονίας και της υπερβολικής ανησυχίας.

Με τα πρώτα σημάδια της αφυδάτωσης ένας γονιός πρέπει να ειδοποιεί τον παιδίατρό του.

Δυνητικοί κίνδυνοι από τη λήψη πάρα πολλών ηλεκτρολυτών

Θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας προτού δώσετε στο παιδί σας συμπληρώματα ηλεκτρολυτών, ειδικά εάν ήταν άρρωστα ή παρουσιάζουν σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την ποσότητα ηλεκτρολυτών που χρειάζονται τα παιδιά σας και με ποια συχνότητα.

Η Morgyn Clair, MS, RDN, διαιτολόγος και διατροφολόγος για την Sprint Kitchen, λέει ότι είναι απίθανο να βλάψετε το παιδί σας δίνοντάς του πάρα πολλούς ηλεκτρολύτες.

Αυτό που πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά είναι τα πολλά ροφήματα ηλεκτρολυτών, ειδικά αυτά που χαρακτηρίζονται ως αθλητικά ποτά, καθώς περιέχουν συστατικά που δεν είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά.

Εύκολοι τρόποι αναπλήρωσης των ηλεκτρολυτών

Μια πρέζα αλάτι

Προσθέστε μια πρέζα αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το αργά. Εάν είστε άρρωστοι ή έχετε δουλέψει σε εξωτερικό χώρο με ζέστη για περισσότερο από 40 λεπτά, αυτός είναι ένας γρήγορος τρόπος για να αναπληρώσετε τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό σας. Αν έχετε υψηλή πίεση πάντως, θα πρέπει να αποφεύγετε το αλάτι.

Μπανάνα

Φάτε μια μπανάνα για να αναπληρώσετε το κάλιο στον οργανισμό σας. Πιείτε ένα ποτήρι νερό μαζί για να βοηθήσετε την απορρόφηση του καλίου. Το καλοκαίρι προτιμήστε το καρπούζι που καταπολεμά την αφυδάτωση και είναι επίσης ένα φρούτο υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

Σπιτικό ενεργειακό ποτό για παιδιά

Φτιάξτε το δικό σας αθλητικό ποτό για να αναπληρώσετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Προσθέστε 1/4 του κουταλιού του γλυκού αλάτι, 1/4 του κουταλιού του γλυκού σόδα, το χυμό από 1/2 φλιτζάνι πορτοκάλι και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη σε 1 λίτρο νερού και έπειτα ανακατέψτε το μείγμα.

Νερό καρύδας

Πιείτε φυσικό νερό καρύδας που θα βρείτε στα καταστήματα που πουλάνε βιολογικά προϊόντα ή σε σουπερμάρκετ. Το νερό καρύδας είναι αναζωογονητικό, ενυδατικό και σας παρέχει μια καλή δόση καλίου.

Μπρόκολο, σπανάκι και γιαούρτι

Αναπληρώστε το μαγνήσιο τρώγοντας μπρόκολο ή σπανάκι και το ασβέστιο τρώγοντας ένα μπολ γιαούρτι, τυρί με χαμηλά λιπαρά ή ένα ποτήρι γάλα.

πηγές: verywellfamily.com / onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved