Βρογχιολίτιδα στα βρέφη: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία
- Τι είναι η βρογχιολίτιδα;
- Ποια είναι τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας;
- Πώς αντιμετωπίζεται η βρογχιολίτιδα;
Η βρογχιολίτιδα είναι μια κοινή λοίμωξη των πνευμόνων σε μικρά παιδιά και βρέφη. Προκαλεί φλεγμονή και συμφόρηση στους μικρούς αεραγωγούς (βρογχιόλια) του πνεύμονα. Η βρογχιολίτιδα προκαλείται σχεδόν πάντα από ιό. Τυπικά, ο χρόνος αιχμής για βρογχιολίτιδα είναι κατά τους χειμερινούς μήνες.
Συμπτώματα
Τις πρώτες ημέρες, τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας είναι παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος:
- Μύτη που τρέχει
- Βουλωμένη μύτη
- Βήχας
- Ελαφρύς πυρετός (όχι απαραίτητα)
Καθώς περνούν οι μέρες, τα συμπτώματα εξελίσσονται σε βήχα, συριγμό ενώ μπορεί να παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή. Συνήθως διαρκούν από μερικές ημέρες έως εβδομάδες και αρχίζουν να υποχωρούν με καλή φροντίδα του παιδιού στο σπίτι. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών χρειάζεται νοσηλεία.
Τι προκαλεί την βρογχιολίτιδα
Υπάρχουν διαφορετικοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν βρογχιολίτιδα. Ο πιο συνηθισμένος είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV. Σε αντίθεση με τα περισσότερα κρυολογήματα που παραμένουν στο ανώτερο τμήμα της αναπνευστικής οδού (μύτη και λαιμός), η βρογχιολίτιδα αναπτύσσεται στους πνεύμονες. Επηρεάζει τους μικρούς αεραγωγούς που ονομάζονται βρογχιόλια (εξ ου και το όνομα βρογχιολίτιδα) και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και πρήξιμο. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή.
Τα περισσότερα μωρά, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν ή έχουν έντονο βήχα που διαρκεί περίπου μία εβδομάδα. Ωστόσο, αρκετά ωρά μπορεί να αρρωστήσουν βαριά είτε από το πρήξιμο των αεραγωγών, την εξάντληση από τον βήχα, είτε από επιπλοκές όπως πνευμονία ή αφυδάτωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί για οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα και να καλέσουν το γιατρό εάν έχουν:
- υψηλό πυρετό που διαρκεί περισσότερο από δύο έως τρεις ημέρες
- γρήγορη αναπνοή (προσέξτε την αναρρόφηση των μυών του στήθους)
- θορυβώδης θόρυβος ή έκρηξη των ρουθουνιών με την αναπνοή
- δέρμα που φαίνεται χλωμό ή γαλαζωπό (ή χείλη που διαφορετικό χρώμα)
- άρνηση ή αδυναμία κατανάλωσης φαγητού (ή λήψη πολύ λιγότερη από τη συνηθισμένη)
- στεγνές πάνες για έξι ώρες ή περισσότερο
- υπνηλία ή ευερεθιστότητα πολύ πιο έντονη από το συνηθισμένο.
Θεραπεία
Η θεραπεία της βρογχιολίτιδας περιλαμβάνει συνήθως:
- χορήγηση άφθονων υγρών (στην περίπτωση των βρεφών το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα αρκεί)
- λειτουργία υγραντήρα
- σύριγγα για να καθαρίσετε τη μύτη (λειτουργεί καλύτερα εάν χρησιμοποιείτε πρώτα σταγόνες μύτης με φυσιολογικό ορό)
- όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο να κρατάτε το κεφάλι ψηλά . Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε μαξιλάρι, αλλά μπορείτε να πάρετε μια βρεφική κουβέρτα και να την βάλετε κάτω από το κεφάλι του στρώματος της κούνιας (μην βάζετε την κουβέρτα στο κεφάλι του μωρού ).
- συχνά ατμόλουτρα.
Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν για εβδομάδες. Ορισμένα μωρά θα συνεχίσουν να έχουν άσθμα, αν και δεν είναι σαφές εάν είναι η βρογχιολίτιδα που προκαλεί το άσθμα ή εάν τα μωρά που είναι επιρρεπή στο άσθμα περνούν πιο δύσκολα με βρογχιολίτιδα.
Για τα περισσότερα μωρά, η καλύτερη πρόληψη είναι η πιο απλή: να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά, να αερίζετε συχνά το σπίτι, να μην έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν μπούκωμα ενώ αν υπάρχει μεγαλύτερο αδελφάκι στο σπίτι και πηγαίνει παιδικό ή σχολείο κρατήστε όσο είναι εφικτό τους κανόνες υγιεινής.
Πηγή: health.harvard.edu