Όλες οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν πάνε σχολείο
- Γιατί είναι σημαντικές οι ιατρικές εξετάσεις πριν το σχολείο;
- Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει το παιδί πριν το σχολείο
- Προετοιμασία για αθλήματα
Αν το παιδί σας δεν έχει υποβληθεί ακόμη σε σωματική εξέταση, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προγραμματίσετε μια για αυτούς πριν πάνε σχολείο.
Φροντίζοντας αυτό το συντομότερο δυνατό εξασφαλίζει ότι το παιδί σας δεν θα χάσει καμία δραστηριότητα. Οι έλεγχοι είναι επίσης μια ευκαιρία για εσάς και το γιατρό να μιλήσετε για θέματα ανάπτυξης και ασφάλειας και για σας να πάρετε απαντήσεις σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τη συνολική υγεία του παιδιού σας. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορούν επίσης να κάνουν τις δικές τουςερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους και την αλλαγή του σώματος τους.
Στις ετήσιες εξετάσεις τα παιδιά ζυγίζονται και μετρώνται και τα αποτελέσματά τους απεικονίζονται σε διαγράμματα ανάπτυξης για το βάρος, το ύψος, και το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Χρησιμοποιώντας αυτά τα διαγράμματα, οι γιατροί μπορούν να δουν πώς αναπτύσσονται τα παιδιά σε σύγκριση με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου. Ο γιατρός θα πάρει ένα ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό και θα κάνει μια φυσική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα ελεγχθεί η αρτηριακή πίεση, η όραση και η ακοή του παιδιού σας. Το παιδί σας μπορεί να ελεγχθεί για αναιμία, φυματίωση, ή υψηλή χοληστερόλη.
Η απλή διεξαγωγή μιας ενδελεχούς μη επεμβατικής εξέτασης μπορεί να φέρει στο φως πολλά θέματα υγείας. Ο έλεγχος της εμφάνισης του δέρματος ή ακόμα και της καθαρότητας των ματιών μπορεί να φέρει ορισμένα θέματα υγείας στην προσοχή των γιατρών μας. Η απλή εξέταση του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι πνεύμονες του παιδιού σας είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τα παιδιά που παίζουν σπορ.
Γιατί είναι σημαντικές οι ιατρικές εξετάσεις πριν το σχολείο;
Μια εξέταση από τον παιδίατρο του παιδιού σας πριν πάει στο σχολείο είναι σημαντική για διάφορους λόγους:
- Παρακολούθηση - Οι τακτικές εξετάσεις παρέχουν ανεκτίμητη συνέχεια, επιτρέποντας στον παιδίατρό σας να παρακολουθεί το ύψος, το βάρος, την ακοή, την όραση και άλλα. Πολύ συχνά, ένα παιδί έρχεται και είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να δει το διάγραμμα των ματιών και χρειάζεται γυαλιά. Αν δεν προσέλθει για ένα τσεκάπ, ένα παιδί μπορεί να μην μιλήσει, αφήνοντας το ζήτημα μη ανιχνεύσιμο.
- Είναι επίσης μια ευκαιρία για την παρακολούθηση της διατροφής και της άσκησης. Με την ανάδειξη της παχυσαρκίας και την αύξηση του βάρους του σώματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σημαντικό για τον παιδίατρό σας να παρακολουθεί τις αλλαγές τόσο στην αύξηση όσο και στην απώλεια βάρους.
- Οι τακτικές εξετάσεις επιτρέπουν στον παιδίατρό σας να ανιχνεύει καλύτερα τα αναδυόμενα προβλήματα και να ενημερώνεται για την πρόοδο και την εξέλιξη του παιδιού σας με την πάροδο του χρόνου. Για τους έφηβους ασθενείς, είναι επίσης μια σημαντική στιγμή για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, η κατάθλιψη και η σεξουαλική δραστηριότητα.
- ι ετήσιες επισκέψεις πριν την έναρξη του σχολείου είναι ευκαιρίες για τους γιατρούς να παρέχουν καθοδήγηση ευεξίας και συμβουλές.
Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει το παιδί πριν το σχολείο
Οφθαλμολογικός έλεγχος: H πρώτη εξέταση των ματιών σε υγιή παιδιά γίνεται συνήθως στα 2 τους χρόνια και επαναλαμβάνεται μεταξύ 4 και 6, καθώς και μεταξύ 8 και 10 ετών. Είναι ιδιαίτερη η σημασία της στην προσχολική ηλικία προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα διαθλαστικές διαταραχές της όρασης, όπως η μυωπία ή ο αστιγματισμός.
Έλεγχος ακοής: Η έγκαιρη διάγνωση διαταραχών της ακοής συμβάλλει σημαντικά στη θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Σε υγιή παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ο επαναληπτικός έλεγχος ακοής συνιστάται να γίνεται μεταξύ 4 και 6 ετών.
Αναπτυξιακή αξιολόγηση: Μια αναπτυξιακή αξιολόγηση είναι μέρος της φυσικής εξέτασης μέχρι την ηλικία των 5 ετών, αξιολογώντας τη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σας, καθώς και την κινητική ανάπτυξη. Αυτό βοηθά επίσης στον καθορισμό της σχολικής ετοιμότητας του παιδιού σας και αν οι δεξιότητες, η στάση και οι γνώσεις που είναι απαραίτητες για την επιτυχία στο σχολείο είναι παρούσες.
Οικογενειακό ιστορικό: Οι ετήσιοι έλεγχοι παρέχουν χρόνο στον παιδίατρό σας να μάθει το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας και αν υπάρχουν ανησυχίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν το μέλλον του παιδιού σας. Η πληροφόρηση σε κάθε επίσκεψη είναι ζωτικής σημασίας σε μια προσέγγιση με επίκεντρο την οικογένεια όσον αφορά την περίθαλψη και σας διευκολύνει να ενημερώνεστε για τις πληροφορίες όταν πρέπει να συμπληρώσετε άλλες σχολικές φόρμες.
Εμβολιασμοί: Είναι σημαντικό να διαπιστωθεί ποια εμβόλια πρέπει να γίνουν για πρώτη φορά ή και επαναληπτικά. Οι εμβολιασμοί που δίνονται μπορεί να περιλαμβάνουν:
- το εμβόλιο για τέτανο, διφθερίτιδα, κοκκύτη(Tdap)
- το πρώτο εμβόλιο HPV
- το πρώτο μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο
- Συνιστάται επίσης το εμβόλιο της γρίπης το οποίο χορηγείται κάθε χρόνο πριν από την εποχή της γρίπης.
Φυσική Εξέταση: Η φυσική εξέταση είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία του παιδιού. Εδώ είναι μερικές από τις πτυχές της εξέτασης:
Καρδιολογικός έλεγχος: Οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες τόσο σε παιδιά που έχουν πρόβλημα, όσο και στα υγιή παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως το ποδόσφαιρο ή ο στίβος.
Έλεγχος αρτηριακής πίεσης: Είναι πολύ σημαντική η καταγραφή της στην παιδική ηλικία, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από την ηλικία των 3 ετών και μετά, διότι σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ασυμπτωματική υπέρταση, για την οποία είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα.
Εξέταση δέρματος: Ο έλεγχος του δέρματος αποσκοπεί στον εντοπισμό πιθανών σημείων από μυκητιάσεις, αλλεργίες ή τσιμπήματα.
Με κάθε επίσκεψη, η σχέση μεταξύ σας, το παιδί σας και τον παιδίατρό σας μεγαλώνει. Αν και τα τσεκάπ ξεκινούν με το γονέα να είναι ο κύριος συντελεστής στη συνομιλία, τελικά μεταμορφώνεται σε κάτι περισσότερο μεταξύ του παιδιάτρου και του παιδιού. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση της κατανόησης και του ελέγχου των εφήβων σας πάνω στις δικές τους ανάγκες για την υγεία τους και γνωρίζοντας πώς να τους φροντίσει καλύτερα στο μέλλον.
Εξέταση αίματος: Απαραίτητη εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει αναιμία. Σημαντική περίοδος είναι η προεφηβεία και η εφηβεία, ιδιαίτερα για τα κορίτσια που εξαιτίας της εμμήνου ρύσεως μπορεί να εμφανίσουν ελαφριά αναιμία. Επιπλέον, με την εξέταση αίματος μπορεί να διαπιστωθεί αν υπάρχει υπερχοληστερολαιμία ή υπερτριγλυκεριδαιμία, ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα στη χώρα μας ακόμη και για τα παιδιά. Ειδικότερα τα υπέρβαρα παιδιά ή όσα προέρχονται από οικογένεια με ιστορικό παχυσαρκίας ή καρδιαγγειακών νοσημάτων σε νεαρή ηλικία είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον έλεγχο της χοληστερίνης
Οδοντιατρικός έλεγχος: Ο έλεγχος της οδοντικής υγείας και η διενέργεια προληπτικών εργασιών συνιστώνται επειδή η κακή στοματική υγιεινή οδηγεί σε προβλήματα όπως η τερηδόνα, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε αποστήματα, πόνο, σπασίματα δοντιών κ.λπ.
Προετοιμασία για αθλήματα
Επιπλέον, αν το παιδί σας είναι αθλητής, θα πρέπει να έχει μια ενημερωμένη φυσική εξέταση τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από την αθλητική περίοδο.
Αν το παιδί σας σχεδιάζει να παίξει ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, μπέιζμπολ, ποδόσφαιρο, τένις ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα, πρέπει να υποβληθεί σε φυσική εξέταση. Μια φυσική εξέταση ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό του, τους παλμούς, την αναπνοή, την ακοή, την όραση καθώς και τον έλεγχο για πιθανές κήλες. Οι κήλες είναι συνήθως πολύ επώδυνες, αλλά αν δεν αντιμετωπιστούν και το παιδί συνεχίζει να παίζει και να ανταγωνίζεται, μπορεί να είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Αν έχουν ακανόνιστο καρδιακό παλμό, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακή ανακοπή. Αν οι πνεύμονες του παιδιού σας δεν είναι αρκετά ισχυροί για ακραία δραστηριότητα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό.
Έλεγχος του σκελετού: Η εξέταση αυτή αποσκοπεί στον εντοπισμό της σκολίωσης, μια αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί παραμόρφωση, στροφή και πλάγια κλίση των σπονδύλων. Πολλά παιδιά την εμφανίζουν στη σχολική τους ηλικία.Καλό είναι να γίνεται ο έλεγχος για σκολίωση, ο οποίος συνιστάται στα μεν κορίτσια δύο φορές (στις ηλικίες 10 και 12 ετών), στα δε αγόρια μία φορά στα 13 ή 14 χρόνια τους.
Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr