Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Συμπτώματα, διάρκεια και αντιμετώπιση

Bigstock

Τα είδη της επιπεφυκίτιδας και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Την περίοδο αυτή εκτός από τις ιώσεις παρατηρείται μια έξαρση των κρουσμάτων ιοεγενούς επιπεφυκίτιδας.

Πρόκειται για μια μεταδοτική νόσο που ταλαιπωρεί όλη την οικογένεια και μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον για 3 εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι επιπεφυκίτιδας: η ιογενής, η βακτηριακή και η αλλεργική.

Για να προστατευθείτε από την αχρείαστη χρήση αντιβιοτικών κολλυρίων, καλό είναι να ξέρετε τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα των τριών ειδών επιπεφυκίτιδας (εκτός από το κοκκίνισμα των ματιών, που παρατηρείται σε όλες):

Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Συνήθως συνοδεύεται από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (ίωση, πονόλαιμος) και το χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι η έντονη δακρύρροια και ο κνησμός. Αρχίζει από το ένα μάτι αλλά επειδή είναι πολύ μεταδοτική μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί και στο άλλο.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της είναι κνησμός στα μάτια, πρησμένα βλέφαρα και συνάχι ή κνησμός στη μύτη. Είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα που έχουν και άλλες αλλεργίες, όπως αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα.

Όταν το μάτι του παιδιού είναι κόκκινο ή ροζ - Τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα

Στα πιθανά συμπτώματα συμπεριλαμβάνεται παχύ, συχνά κιτρινοπράσινο έκκριμα από τα μάτια που διαρκεί όλη μέρα. Συνήθως δεν συνοδεύεται από συμπτώματα ίωσης του ανώτερου αναπνευστικού . Τυπικά αρχίζει από το ένα μάτι, αλλά μέσα σε 2-5 ημέρες έχει εξαπλωθεί και στο άλλο.

Συμπτώματα

Εκτός από το κόκκινο ή ροζ χρώμα που θα δείτε στην κόρη του ματιού, το παιδί μπορεί να παραπονεθεί για τσούξιμο ή να σας λέει ότι κάτι υπάρχει στο μάτι του.

Ειδικότερα, τα πιο συχνά συμπτώματα είναι

• αίσθημα καύσου (κάψιμο)
• τσούξιμο
• αίσθηση ξένου σώματος μέσα στο μάτι
• πυώδη εκκρίματα
• αυξημένη παραγωγή δακρύων (δακρύρροια)
• κνησμός (φαγούρα)
• οίδημα (πρήξιμο ) των βλεφάρων
• παροδικό θόλωμα της όρασης («καθαρίζει» όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια)

Μπορεί να είναι σύμπτωμα του κορονοϊού η επιπεφυκίτιδα στα παιδιά;

Επιπεφυκίτιδα: Ποια παθογόνα ενοχοποιούνται για τη μόλυνση

Αντιμετώπιση

Συνήθως η ιογενής επιπεφυκίτιδα υποχωρεί χωρίς καμία θεραπεία ενώ αυτή που προκαλείται από βακτήρια αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αντιβιοτικά σπανίως είναι απαραίτητα για την οξεία επιπεφυκίτιδα, διότι αυτή συνήθως προκαλείται από ιούς ή αλλεργίες που δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Tα αντιβιοτικά δεν είναι πάντοτε απαραίτητα ούτε σε περίπτωση βακτηριακής επιπεφυκίτιδας, διότι οι περισσότερες περιπτώσεις της είναι ήπιες και υποχωρούν μόνες τους σε 7-14 ημέρες χωρίς θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτικά κολλύρια όταν έχουν επιπεφυκίτιδα.

Πρόληψη

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι άκρως μεταδοτική, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κολλήσει κάποιος πολύ εύκολα, όπως από μια χειραψία, εάν δηλαδή ο πάσχων ακουμπήσει τις εκκρίσεις στο μάτι του και μετά χωρίς να πλύνει τα χέρια του δώσει χειραψία σε άλλον, τότε εύκολα μπορεί να κολλήσει.

Επομένως, το σωστό πλύσιμο χεριών αλλά και η αποφυγή ατόμων με ίωση είναι από τα βασικά μέτρα πρόληψης καθώς επίσης:

  • Μη μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως πετσέτες ή χαρτομάντηλα .
  • Να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών
  • Μη μοιράζεστε φακούς επαφής με φίλους

Εάν παρ’ όλες τις προφυλάξεις το παιδί σας μολυνθεί και έχει επιπεφυκίτιδα προστατέψτε και τους γύρω σας από το να μολυνθούν και αυτοί, όπως να το αναφέρετε στο δάσκαλο του ώστε να ληφθούν παραπάνω μέτρα προστασίας , ή περιορίζοντας το παιδί για ένα χρονικό διάστημα.

Πηγές: kidshealth.org, onmed.gr

Πρώτη δημοσίευση 18/12/2022, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved