Βρογχίτιδα στα παιδιά: Αναγνωρίστε τα αίτια
Τι ειναι η βρογχίτιδα, από τι προκαλείται, ποια τα συμπτώματα και πώς να την αντιμετωπίσετε,
Η βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή των μεγάλων αναπνευστικών σωλήνων (βρόγχων) στους πνεύμονες. Η ασθένεια μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη (οξεία) ή μακροχρόνια (χρόνια). Η οξεία βρογχίτιδα σημαίνει ότι τα συμπτώματα συχνά αναπτύσσονται γρήγορα και δεν διαρκούν πολύ. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες.
Αιτίες βρογχίτιδας στα παιδιά
Η οξεία βρογχίτιδα προκαλείται συχνότερα από ιογενή λοίμωξη. Μπορεί επίσης να προκληθεί από βακτήρια ή από σκόνη, αλλεργιογόνα, ισχυρές αναθυμιάσεις ή καπνό τσιγάρου.
Στα παιδιά, η πιο κοινή αιτία βρογχίτιδας είναι ένας ιός, αν και σε παιδιά άνω των 6 ετών, μπορεί να προκληθεί από βακτήρια. Η οξεία βρογχίτιδα μπορεί να ακολουθήσει το κοινό κρυολόγημα ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις στην ανώτερη αναπνευστική οδό. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε παιδιά με χρόνια ιγμορίτιδα, αλλεργίες ή σε παιδιά με διευρυμένες αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Η πνευμονία είναι μια επιπλοκή που μπορεί να ακολουθήσει τη βρογχίτιδα.
Είναι σπάνιο τα παιδιά να διαγνωστούν με χρόνια βρογχίτιδα . Αυτή είναι μια επίμονη ασθένεια που εμφανίζεται αργά με την πάροδο του χρόνου και συχνά αποδίδεται στην έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
Υποκείμενες παθήσεις όπως η κυστική ίνωση μπορεί να οδηγήσουν σε παραγωγή παχύρρευστης βλέννας και χρόνια βρογχίτιδα και στα παιδιά.
Ποια παιδιά κινδυνεύουν από οξεία βρογχίτιδα;
Τα παιδιά που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οξεία βρογχίτιδα είναι αυτά που έχουν:
- Χρόνια ιγμορίτιδα
- Αλλεργίες
- Άσθμα
- Διευρυμένες αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις
- Έκθεση στο παθητικό κάπνισμα
- Άλλες σοβαρές παθήσεις υγείας
Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας σε ένα παιδί;
Κάθε παιδί μπορεί να βιώσει διαφορετικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Καταρροή, συνήθως πριν ξεκινήσει ο βήχας
- Αδιαθεσία
- Κρυάδα
- Ελαφρύς πυρετός
- Πόνος στην πλάτη και στους μυς
- Πονόλαιμος
Στα πρώτα στάδια της πάθησης, τα παιδιά μπορεί να έχουν ξηρό, μη παραγωγικό βήχα που εξελίσσεται αργότερα σε βήχα γεμάτο βλέννα. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να κάνουν κάποιο εμετό με τον βήχα. Τα συμπτώματα της βρογχίτιδας συνήθως διαρκούν 7 έως 14 ημέρες, αλλά μπορεί επίσης να επιμείνουν για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.
Τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας μπορεί να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις ή ιατρικά προβλήματα. Μιλήστε με τον γιατρό του παιδιού σας για τη διάγνωση.
Η βρογχίτιδα στα παιδιά συχνά διαγιγνώσκεται όταν ένα παιδί έχει επίμονο ξηρό ή υγρό βήχα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.
Ένας υγρός βήχας σημαίνει ότι το παιδί σας βήχει βλέννα . Ο βήχας είναι η προσπάθεια του σώματός τους να αφαιρέσει τη βλέννα από τους αεραγωγούς τους. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:
- Κούραση και εκνευρισμός
- Πόνος στο στήθος
- Πονόλαιμος
- Πονοκέφαλο
- Πόνοι σώματος
- Καταρροή
- Συριγμός
Πώς γίνεται η διάγνωση της οξείας βρογχίτιδας σε ένα παιδί;
Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί συχνά να διαγνώσει οξεία βρογχίτιδα με βάση το ιστορικό υγείας και την φυσική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα υγείας, όπως πνευμονία ή άσθμα. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ακτινογραφίες θώρακος.
Παλμική οξυμετρία. Το οξύμετρο είναι μια μικρή συσκευή που μετρά την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα.
Δείγματα πτυέλων και ρινικών εκκρίσεων. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βρουν το μικρόβιο πουπροκαλεί μόλυνση.
Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία βρογχίτιδα σε ένα παιδί;
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματα, την ηλικία και τη γενική υγεία του παιδιού σας. Θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες λοιμώξεις προκαλούνται από ιούς.
Ακόμη και τα παιδιά που βήχουν για περισσότερο από 8 έως 10 ημέρες συχνά δεν χρειάζονται αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά δεν χρησιμοποιούνται εκτός εάν το παιδί σας έχει βακτηριακή λοίμωξη.
Ο στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
Αρκετή ξεκούραση
Ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη (για παιδιά άνω των 6 μηνών) για πυρετό και ήπιο πόνο, εάν ζητηθεί από τον γιατρό του παιδιού σας
Φάρμακο για τον βήχα για παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών, εάν υποδεικνύεται από τον γιατρό του παιδιού σας
Περισσότερα υγρά
Υγραντήρας στο δωμάτιο του παιδιού σας
Χορήγηση ρινικού σπρέι ή σταγόνων φυσιολογικού ορού
Βάζετε το παιδί σας να αναπνέει ατμό (π.χ. να καθίσει στο μπάνιο με το ντους να τρέχει)
Μην δίνετε ποτέ ασπιρίνη σε παιδί ή έφηβο. Θα μπορούσε να προκαλέσει μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο Reye. Αυτή είναι μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή διαταραχή. Επηρεάζει συχνότερα τον εγκέφαλο και το συκώτι.
Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό του παιδιού σας για περισσότερες πληροφορίες.
Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μετά από 10 ημέρες, με την πλήρη ανάρρωση μερικές φορές να διαρκεί δύο έως τρεις εβδομάδες.
Η βακτηριακή βρογχίτιδα συνήθως απαιτεί αντιβιοτική θεραπεία. Εάν το παιδί σας έχει υγρό βήχα για περισσότερες από 10 ημέρες, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να μάθετε εάν έχει αναπτύξει βακτηριακή λοίμωξη.
Η αμοξικιλλίνη θεωρείται γενικά η θεραπεία πρώτης γραμμής για τη βρογχίτιδα στα παιδιά. Το φάρμακο λαμβάνεται συνήθως δύο φορές την ημέρα και ο αριθμός των ημερών που χρειάζονται θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του παιδιού σας.
Βεβαιωθείτε ότι βοηθάτε το παιδί σας να ολοκληρώσει την πλήρη συνταγή του ακόμα και όταν αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα. Όταν ένα αντιβιοτικό διακόπτεται νωρίς, η μόλυνση μπορεί να παραμείνει και τα βακτήρια μπορεί να γίνουν ανθεκτικά στη θεραπεία με αντιβιοτικά.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένα παιδιά που αναπτύσσουν πνευμονία μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία για οξυγονοθεραπεία.
Πώς μπορώ να βοηθήσω στην πρόληψη της οξείας βρογχίτιδας στο παιδί μου;
Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της οξείας βρογχίτιδας σταματώντας την εξάπλωση των ιών που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν.
- Μάθετε στο παιδί σας να καλύπτει τη μύτη και το στόμα του όταν βήχει ή φτερνίζεται.
- Κρατήστε το παιδί σας ενημερωμένο για όλα τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου εμβολίου κατά της γρίπης.
- Κρατήστε το παιδί σας μακριά από άλλους που είναι άρρωστοι. Εάν το παιδί σας είναι άρρωστο, κρατήστε το μακριά από άλλους.
- Αφιερώστε χρόνο για να εξηγήσετε, με απλά λόγια, τον λόγο που πρέπει να ακολουθήσουν καθένα από αυτά τα μέτρα και επαναλάβετε αυτό το μήνυμα όσο συχνά χρειάζεται για να γίνουν συνήθειες αυτές οι προτάσεις.
- Εάν φορούν μάσκα προσώπου στο σχολείο, βεβαιωθείτε ότι οι μάσκες τους καθαρίζονται σωστάκαθημερινά.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πλένει συχνά τα χέρια του. Η σωστή τεχνική πλυσίματος των χεριών στις σωστές στιγμές, όπως ακριβώς πριν από τα γεύματα ή μετά το φύσημα της μύτης τους, μπορεί να μειώσει τιςπιθανότητες εξάπλωσης της ασθένειας.
Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό;
Καλέστε αμέσως τον γιατρό του παιδιού σας εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, εάν εμφανιστούν νέα συμπτώματα ή εάν:
- Έχει υψηλό πυρετό
- Δεν μπορεί να κρατήσει τα υγρά και κάνει εμετό
- Δεν τρώει ή πίνει
- Δεν έχει βρεγμένες πάνες
- Καλέστε το ασθενοφόρο εάν συμβεί κάποιο από τα παρακάτω:
- Έχει δυσκολία στην αναπνοή
- Έχει μπλε χρώμα, ειδικά στα χείλη ή στα άκρα των δακτύλων
- Αναπνέει πολύ γρήγορα
Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com