Ακροκυάνωση στα νεογέννητα: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα
Νεογέννητο μωρό στη κούνια του.
BigstockΧρήσιμες πληροφορίες για την ακροκυάνωση στα μωρά από τη γιατρό Αγγελική Ρέβελα.
Η ακροκυάνωση περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία το στόμα και τα άκρα γίνονται μπλε λόγω έλλειψης οξυγόνου. Είναι συχνό και εμφανίζεται συχνότερα σε υγιή νεογέννητα μωρά αμέσως μετά τη γέννηση.
Η ακροκυάνωση θεωρείται συνήθως φυσιολογική σε υγιή νεογνά έως ότου δεν υπάρχει κυάνωση στην κεντρική περιοχή του σώματος. Γενικά, η ακροκυάνωση στα νεογνά μπορεί να συμβεί λόγω καλοήθων αγγειοκινητικών αλλαγών, οι οποίες αυτολύονται κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής.
Ωστόσο, αυτή η κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί και λόγω άλλων υποκείμενων προβλημάτων.
Σημεία και συμπτώματα της ακροκυάνωσης
Ο ανώδυνος γαλαζωπός αποχρωματισμός των χεριών και των ποδιών είναι το πιο αξιοσημείωτο σημάδι της πάθησης. Τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα μπορεί επίσης να παρατηρηθούν στην ακροκυάνωση:
- Οι πληγείσες περιοχές μπορεί να αισθάνονται κρύο
- Ο γαλαζωπός αποχρωματισμός κατανέμεται συμμετρικά
- Πρήξιμο στα δάχτυλα
- Αυξημένη εφίδρωση σε χέρια και πόδια
- Μπορεί να εμφανιστεί κυάνωση γύρω από το στόμα
- Οι πήχεις, τα αυτιά, τα χείλη, η μύτη ή οι θηλές μπορεί επίσης να αποχρωματιστούν σε ορισμένες περιπτώσεις
- Η ακροκυάνωση συχνά προκαλεί ψυχρά και κολλώδη άκρα και, σπάνια, μπορεί να σχετίζεται με οίδημα
Διάρκεια
Η ακροκυάνωση μπορεί να διαρκέσει 24 έως 48 ώρες μετά τη γέννηση. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να επανέλθουν όποτε το μωρό σας κρυώνει. Μερικοί γονείς αναφέρουν τη συχνότητα εμφάνισης ακροκυάνωσης μετά από μπάνιο. Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι καλά είναι ελέγχοντας τα χείλη και τη γλώσσα του. Εάν τα χείλη και η γλώσσα τους είναι ακόμα ροζ, το μπλε θα εξαφανιστεί καθώς το μωρό σας ζεσταίνεται.
Αιτίες ακροκυάνωσης στα μωρά
Τα αίτια της ακροκυάνωσης εξαρτώνται από το αν η ακροκυάνωση είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής
Πρωτοπαθής ακροκυάνωση
Η αλλαγή στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι ο κύριος λόγος
Η ακριβής αιτία της πρωτοπαθούς ακροκυάνωσης είναι άγνωστη. Στα νεογέννητα, μια αλλαγή στην κυκλοφορία του αίματος θα μπορούσε να είναι ο πρωταρχικός λόγος. Η στένωση των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στα άκρα μπορεί να οδηγήσει σε ακροκυάνωση.
Δευτεροπαθής ακροκυάνωση
Η δευτερογενής ακροκυάνωση συνήθως συμβαίνει λόγω μιας υποκείμενης πάθησης και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στις αποχρωματισμένες περιοχές. Μπορεί να παρατηρηθεί μαζί με την κεντρική ακροκυάνωση. Μπορεί να συμβεί σε συνδυασμό με μία από τις ακόλουθες αιτίες:
- Σύνδρομο Down
- Υποξαιμία
- Ασθένειες του συνδετικού ιστού
- Νεοπλάσματα
- Περιφερικές αγγειακές παθήσεις
- Υποσιτισμός
- Διαταραχές του αίματος
- Έκθεση σε τοξίνες
- Λοιμώξεις
- Μιτοχονδριακά νοσήματα
- Σύνδρομο Ehlers-Danlos
- Νόσος Buerger
- Τραυματισμός σπονδηλικής στήλης
- Ατοπική δερματίτιδα
Παράγοντες κινδύνου για ακροκυάνωση
Οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να θέσουν το μωρό σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει ακροκυάνωση:
- Χαμηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)
- Παρατεταμένη έκθεση σε ψυχρότερες θερμοκρασίες
- Παρουσία προβλημάτων που σχετίζονται με το κυκλοφορικό σύστημα που επηρεάζουν κυρίως τα αιμοφόρα αγγεία
- Σημειώνεται ότι τα κορίτσια έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο από τα αγόρια
Διάγνωση
Η φυσική εξέταση και το ενδελεχές ιατρικό ιστορικό μαζί με τη λεπτομερή αξιολόγηση των συμπτωμάτων είναι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διάγνωση της ακροκυάνωσης. Εάν οι γιατροί υποψιαστούν δευτεροπαθή ακροκυάνωση, θα κάνουν άλλες εξετάσεις και απεικονίσεις.
Θεραπεία για την ακροκυάνωση σε βρέφη
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρωτοπαθής ακροκυάνωση δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Η φαρμακολογική παρέμβαση δεν είναι απαραίτητη τις περισσότερες φορές. Το μωρό πρέπει να διατηρείται ζεστό για να αποφευχθεί η ακροκυάνωση λόγω του κρύου καιρού. Φροντίστε να τυλίξετε το μωρό με μια πετσέτα μετά το μπάνιο για να μην κρυώσει.
Η θεραπεία της δευτερογενούς ακροκυάνωσης εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τα συμπτώματα. Η δευτερογενής ακροκυάνωση υποχωρεί όταν αντιμετωπιστεί η υποκείμενη πάθηση. Ορισμένες καταστάσεις, όπως γενετικά προβλήματα, μπορεί να απαιτούν μακροχρόνια αντιμετώπιση για την αποφυγή δευτεροπαθούς ακροκυάνωσης.
Προοπτικές για μωρά με ακροκυάνωση
Η πρωτοπαθής ακροκυάνωση είναι συνήθως μια αβλαβής κατάσταση. Στα νεογέννητα μωρά, συνήθως υποχωρεί από μόνη της και δεν υποτροπιάζει στις περισσότερες περιπτώσεις . Η δευτερογενής ακροκυάνωση πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά από τον γιατρό και να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη πάθηση.
Κεντρική κυάνωση
Η κεντρική κυάνωση , ωστόσο, δεν είναι τόσο συχνή και μπορεί να είναι ενδεικτική ενός προβλήματος. Ο αποχρωματισμός εμφανίζεται στο «κέντρο» του σώματος: τα χείλη, τη γλώσσα, το στόμα, το κεφάλι και τον κορμό, υποδηλώνοντας χαμηλότερη ποσότητα οξυγόνου στο αίμα. Οι συνήθεις παθήσεις που προκαλούν κεντρική κυάνωση περιλαμβάνουν παθήσεις της καρδιάς, των πνευμόνων ή του αίματος. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει κεντρική κυάνωση, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.
Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com