Άφθες στο στόμα του παιδιού: 5+1 τρόποι να τις αντιμετωπίσετε φυσικά
Τι είναι οι άφθες και πώς θα επιταχύνετε την επούλωσή τους;
Οι άφθες είναι πληγές στο εσωτερικό του στόματος με στρογγυλό συνήθως σχήμα, λευκή ή κίτρινη επιφάνεια και ερυθρή περιφέρεια. Είναι επώδυνες και εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά και ενήλικες με γενετική προδιάθεση, διαταραχές του ανοσολογικού μηχανισμού ή λόγω κάποιου ιού ή τραυματισμού.
Επίσης, σύμφωνα με το Parenting Firstcry, οι άφθες έχουν συσχετιστεί με την έλλειψη σε βιταμίνη Β12, σε φολικό οξύ, σε σίδηρο ή ακόμα και με τροφικές αλλεργίες. Δεν είναι μεταδοτικές και εξαφανίζονται από μόνες τους σε διάστημα 7 με 10 ημερών.
Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον πόνο και να επιταχύνετε την εξαφάνισή τους χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη σπίτι.
Μέλι
Το μέλι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να αξιοποιηθεί για την πιο γρήγορη επούλωση πληγών. Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο του ενός έτους, δοκιμάστε να τοποθετήσετε μία μικρή ποσότητα μελιού πάνω στην άφθα και αφήστε το να δράσει.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σκέτο πάνω στην πληγή ή να τον αναμείξετε με λίγο μέλι.
Καρύδα
Υπάρχουν τρία πράγματα που μπορεί να δοκιμάσετε, ανάλογα με το τι έχετε διαθέσιμο στο σπίτι. Εάν έχετε λάδι καρύδας, εφαρμόστε το τοπικά πάνω στην άφθα. Εάν έχετε γάλα καρύδας μπορείτε να βάλετε το παιδί να κάνει γαργάρες και εάν έχετε νερό καρύδας, να το δώσετε απευθείας στο παιδί να το πιει.
Φύλλα βασιλικού
Τα φύλλα βασιλικού έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και μπορείτε να δώσετε ένα ή δύο στο παιδί να τα μασήσει. Μην το αφήσετε να τα καταπιεί και πλύνετέ τα πολύ καλά πριν.
Αλόη
Εφαρμόστε λίγο τζελ αλόης τοπικά πάνω στην άφθα. Η αλόη έχει επίσης επουλωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, για αυτό και είναι το βασικό συστατικό σε πολλά φάρμακα και καλλυντικά.
Αλατόνερο
Βάλτε σε ένα ποτήρι νερό και μία γενναιόδωρη ποσότητα αλατιού. Ανακατέψτε καλά και ζητήστε το παιδί να βάλει μία δυο γουλιές στο στόμα του χωρίς να το καταπιεί. Αποφύγετε να το δοκιμάσετε εάν το παιδί είναι πολύ μικρό και υπάρχει κίνδυνος να καταπιεί το μείγμα.
Εάν το παιδί βγάζει συνέχει άφθες είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό σημαντικό για την ανάπτυξή του.