Είστε μια φυγόπονη μαμά; 7 συνήθειες που πρέπει να αλλάξετε

 Με αυτογνωσία και δέσμευση, οι συνήθειες αυτές μπορούν να ξεπεραστούν προκειμένου να παρέχεται στα παιδιά η κατάλληλη φροντίδα.

Είστε μια φυγόπονη μαμά; 7 συνήθειες που πρέπει να αλλάξετε
Bigstock

Το να είσαι μητέρα είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλά και απαιτητικές δουλειές στον κόσμο. Απαιτεί συνεχή φροντίδα, προσοχή, ενέργεια και προσπάθεια για τη σωστή ανατροφή των παιδιών.

Δυστυχώς, ορισμένες μητέρες παλεύουν με την τεμπελιά , η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά. Ακολουθούν μερικά από τα βασικά σημάδια που δείχνουν ότι μια μητέρα μπορεί να είναι τεμπέλα.

1. Προτεραιότητα στον χρόνο επί της οθόνης έναντι του ποιοτικού χρόνου

Σ’ αυτόν τον κόσμο της τεχνολογίας, είναι πολύ εύκολο για τους γονείς να αποσυντονίζονται και να «αγνοούν» τα παιδιά τους με το να βρίσκονται συνεχώς στο τηλέφωνο, το tablet ή την τηλεόραση.

Μια μαμά με τάσεις ταμπελιάς μπορεί να κάνει ατελείωτα scroll στα social media, ενώ τα παιδιά παρακαλούν για προσοχή ή παίζουν μόνα τους.

Οι ποιοτικές δραστηριότητες όπως η ανάγνωση βιβλίων, τα υπαίθρια παιχνίδια ή η συζήτηση, αντικαθίστανται από τον παθητικό χρόνο στην οθόνη. Αυτή η έλλειψη εμπλοκής και φροντίδας μπορεί να βλάψει τη σχέση γονέα-παιδιού και την ανάπτυξη των παιδιών.

2. Ανθυγιεινά γεύματα και σνακ

Το μαγείρεμα θρεπτικών, σπιτικών γευμάτων απαιτεί χρόνο και προσπάθεια που κάποιος γονιός να μην επιθυμεί να δαπανήσει.

Ως αποτέλεσμα, τα επεξεργασμένα, προπαρασκευασμένα ή έτοιμα φαγητά από έξω γίνονται ο κανόνας.

Παρόλο που αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι νόστιμα , στερούνται τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τις φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα παιδί.

Το να αφιερώνετε χρόνο για να σχεδιάζετε εβδομαδιαία μενού και να μαγειρεύετε ισορροπημένα, σπιτικά γεύματα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.

3. Έλλειψη ρουτίνας

Το να πηγαίνουν τα παιδιά για ύπνο στην ώρα τους κάθε βράδυ απαιτεί συνέπεια. Προσπαθήστε να μην αφήνετε τα παιδιά να «ξεγλιστρούν» από το πρόγραμμα βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια .

Η έλλειψη ρουτίνας οδηγεί σε κουρασμένα, δύστροπα παιδιά που δυσκολεύονται στο σχολείο. Η καθιέρωση ενός καθορισμένου προγράμματος ύπνου, γευμάτων, δραστηριοτήτων είναι σημαντική για την ευημερία, τη μάθηση και τη συμπεριφορά των παιδιών.

4. Μη τήρηση της πειθαρχίας

Όταν τα παιδιά φέρονται άσχημα ή παραβιάζουν κανόνες, οι συνέπειες είναι απαραίτητες για να διδαχθούν τη σωστή συμπεριφορά. Αλλά μια μητέρα η οποία απειλεί με τιμωρία χωρίς να την ακολουθεί λόγω της προσπάθειας που απαιτείται δε θα καταφέρει τίποτα.

Τα παιδιά της μαθαίνουν γρήγορα ότι δεν υπάρχουν πραγματικές επιπτώσεις για την κακή τους συμπεριφορά, αφού ποτέ δεν συμβαίνει τίποτα μετά από μια προειδοποίηση.

Η συνεπής πειθαρχία, ακόμη και όταν πρόκειται για αγγαρεία , είναι ζωτικής σημασίας. Μια μητέρα πρέπει να κάνει δύσκολες συζητήσεις και να επιβάλλει συνέπειες κάθε φορά που παραβιάζονται οι κανόνες, πάντα με καλή συμπεριφορά.

5. Αφήνοντας τα παιδιά χωρίς επίβλεψη

Αυτές οι μαμάδες – ή μπαμπάδες- είναι συχνά πολύ νωθρές για να επιβλέπουν ενεργά τα παιδιά τους. Μπορεί να τα αφήνουν μόνα τους σε άλλο δωμάτιο, έξω χωρίς επίβλεψη ή με ένα μεγαλύτερο αδελφάκι για πολύ ώρα. Αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη και παραμελητική συμπεριφορά.

Τα ατυχήματα μπορεί να συμβούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν ένα παιδί είναι χωρίς επίβλεψη, είτε πρόκειται για πτώση, είτε για συνάντηση με αγνώστους, είτε για δηλητηρίαση από οικιακά χημικά.

Απαιτείται συνεχής, έμπρακτη επίβλεψη, ιδίως των νηπίων και των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

6. Κακές συνήθειες υγιεινής

Μπάνιο, βούρτσισμα δοντιών, χτένισμα μαλλιών, είναι μερικές από τις βασικές εργασίες υγιεινής απαιτούν προσπάθεια. Όταν αυτές οι δουλειές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, υπάρχει πρόβλημα.

Η σωστή υγιεινή είναι μια αδιαπραγμάτευτη ευθύνη της μητρότητας που δεν μπορεί να αγνοηθεί, όσο κουραστική κι αν φαίνεται. Η υγεία, η αυτοπεποίθηση και οι κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών εξαρτώνται από αυτήν.

7. Η τεχνολογία ως μπέιμπι σίτερ

Όταν μια μαμά θέλει χρόνο για ξεκούραση, μπορεί να χρησιμοποιεί υπερβολικά οθόνες όπως iPad, τηλεοπτικές εκπομπές ή βίντεο για να απασχολήσει τα παιδιά της αντί να ασχοληθεί άμεσα μαζί τους. Αυτό το «ψηφιακό babysittin»" είναι προβληματικό για πολλούς λόγους.

Πρώτον, ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη σε μικρές ηλικίες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη, τη συμπεριφορά και την προσοχή. Επίσης, δεν παρέχει την ανατρεπτική ανθρώπινη αλληλεπίδραση που χρειάζονται τα παιδιά.

Αν και οι οθόνες έχουν θέση, δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστούν πλήρως τον ποιοτικό χρόνο που περνούν διαβάζοντας, εξερευνώντας, παίζοντας θέατρο ή κάνοντας άλλες δραστηριότητες μαζί. Η παρουσία μιας μητέρας είναι ανεκτίμητη.

Πώς να αλλάξετε συνήθειες

Το να είσαι μητέρα που μένει στο σπίτι είναι μια εξαντλητική και ανεκτίμητη δουλειά. Ωστόσο, όταν η «τεμπελιά» ξεπερνά τα όρια και βλάπτει τα παιδιά, χρειάζεται αλλαγή. Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση του προβλήματος και η δέσμευση για βελτίωση .

Μπορείτε να ξεπεράσετε τη νωθρότητα φτιάχνοντας ένα ημερήσιο πρόγραμμα με συγκεκριμένες δουλειές και δραστηριότητες, προετοιμάζοντας τα γεύματα εκ των προτέρων, επιβάλλοντας σταθερές ρουτίνες και περιορίζοντας τους περισπασμούς, όπως τα τηλέφωνα.

Το να ζητήσετε βοήθεια από την οικογένειά σας τις δύσκολες μέρες θα κάνει επίσης τη διαφορά. Με προσπάθεια, μπορείτε να «σπάσετε» τις συνήθειες και να δώσετε ξανά προτεραιότητα στην ευημερία των παιδιών τους.

Πηγή: kidzoot.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved