Διάρροιες στα βρέφη και στα παιδιά

Διάρροια σε παιδιά – Τι την προκαλεί και τι την σταματά

Διάρροιες στα βρέφη και στα παιδιά
Bigstock

Μία συχνή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι γονείς, είναι η εκδήλωση διάρροιας. Πράγματι, η εμφάνιση της διάρροιας στα παιδιά είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν, τόσο κατά την περίοδο του χειμώνα, που οι ιώσεις είναι σε έξαρση όσο και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών κυρίως λόγω εκδήλωσης γαστρεντερίτιδας.

Tips για γονείς: Πώς να διαχειριστείτε τη διάρροια του παιδιού

Η αντιμετώπιση της διάρροιας, δεδομένου ότι αποτελεί ένα σύμπτωμα και όχι μία νόσο, δεν θα πρέπει να τρομοκρατεί τους γονείς, χρειάζεται ωστόσο προσοχή για αποφυγή πιο σοβαρών επιπλοκών, όπως για παράδειγμα η αφυδάτωση που μπορεί να προκύψει.

Η αιτιολογία της εκδήλωσης της διάρροιας είναι συνήθως η παρουσία κάποιας λοίμωξης, ενώ σπανιότερα μπορεί να οφείλεται στη λήψη κάποιου φαρμάκου. Ένα σημείο που χρήζει προσοχής από τους γονείς, είναι το κριτήριο με το οποίο προσδιορίζεται η εκδήλωση διάρροιας και αυτό γιατί ο αριθμός των κενώσεων ποικίλλει σημαντικά μέσα στην ημέρα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Έτσι για παράδειγμα στα βρέφη ο φυσιολογικός αριθμός κενώσεων είναι 3-10 σε μία ημέρα και σταδιακά περιορίζεται σε 1-2 ημερησίως. Κατά συνέπεια, όταν ένα παιδί προσχολικής και σχολικής ηλικίας εκδηλώνει διπλάσιο αριθμό κενώσεων, τότε γίνεται διάγνωση διαρροϊκών συμπτωμάτων. Κρίσιμο επίσης σημείο είναι η παρουσία αίματος στις κενώσεις, κάτι το οποίο θα πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο.

Διάρροια στα παιδιά: Πιθανά αίτια και αντιμετώπιση

Η διάρροια στην πλειοψηφία των περιστατικών δεν είναι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, αφού με την κατάλληλη αντιμετώπιση υποχωρεί σε λίγες ημέρες. Ως προς την αντιμετώπισή της η διάρροια απαιτεί μια ελαφριά διατροφή, με απουσία λιπαρών τροφών, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει ωστόσο κρέας, φρούτα, λαχανικά και υδατάνθρακες ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία της πέψης. Δεν συστήνεται η χορήγηση αποκλειστικά νερού, χωρίς στερεή τροφή, καθώς αυτό μπορεί να παρατείνει τα συμπτώματα, ενώ η χορήγηση ηλεκτρολυτών δεν αποτελεί θεραπεία αλλά έναν τρόπο επαναφοράς του ποσοστού των υγρών στον οργανισμό. Παρόλο που η διάρκεια των διαρροϊκών συμπτωμάτων είναι σύντομη, στην περίπτωση που συνοδεύονται και με άλλα συμπτώματα όπως πυρετό για πάνω από 3 ημέρες οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved