Γεύση, υψηλή διατροφική αξία και φυσικά σάκχαρα! Το τρίπτυχο για σωστή διατροφή του μωρού σου

Γράφει η Δρ. Τόνια Καραγιάννη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ph.D., M.Sc., Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Γεύση, υψηλή διατροφική αξία και φυσικά σάκχαρα! Το τρίπτυχο για σωστή διατροφή του μωρού σου

Η διατροφή του παιδιού, από τα πρώτα στάδια της ζωής του και μέχρι τα δύο του χρόνια, αποτελεί θεμέλιο λίθο για την υγεία του τόσο ως παιδί, όσο και ως έφηβος και ενήλικας.

Η πρώτη και αποδεδειγμένα καλύτερη τροφή είναι το μητρικό γάλα και μάλιστα, για τους πρώτους 6 μήνες αποκλειστικά, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μετά από το διάστημα αυτό, στη διατροφή εισάγονται σταδιακά και άλλες τροφές, μέχρι το παιδί να φτάσει να καταναλώνει μια κανονική διατροφή, όμοια με εκείνη των ενήλικων.

Μέχρι να φτάσει στο σημείο αυτό, σημαντικός είναι ο ρόλος των ειδικά σχεδιασμένων τροφών, οι οποίες κάνουν τους γονείς να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά για τη διατροφή των παιδιών τους, όπως είναι για παράδειγμα τα προϊόντα βρεφικής διατροφής ΔΕΛΤΑ Advance, με μοναδική γεύση, υψηλή θρεπτική αξία, χωρίς χρωστικές και συντηρητικά, μόνο με φυσικά σάκχαρα.

Στα τρόφιμα συναντούμε δύο είδη σακχάρων: Τα φυσικά και τα σύνθετα

Τα φυσικά σάκχαρα τα βρίσκουμε στα φρούτα και τα λαχανικά (φρουκτόζη και γλυκόζη) όπως και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (λακτόζη) ενώ, τα πρόσθετα σάκχαρα, απαντώνται συνήθως σε μορφή σιροπιού και προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία και την παραγωγή.

Οι κυριότερες πηγές πρόσθετων σακχάρων είναι η ζάχαρη, οι καραμέλες, τα αναψυκτικά, τα διάφορα κέικ, ή κρουασάν, ενώ πρόκειται για σάκχαρα, τα οποία δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά και σχετίζονται συνήθως με τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αποδίδουν αρκετές θερμίδες και συνεπώς, να συμβάλουν στην πρόσληψη βάρους αλλά και στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, δυσλιπιδαιμίες κ.α.

Από την άλλη, τα φυσικά σάκχαρα συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, σημαντικό για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ενώ, φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτό σημαίνει ότι, όταν τα φυσικά σάκχαρα καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής φαίνεται να συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση νοσογόνων καταστάσεων που συνδέονται με τον τρόπο διατροφής.

Δίνοντας προσοχή στις ετικέτες των προϊόντων

Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί η κατανάλωση τροφίμων από τα βρέφη -τα οποία περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα- είναι πολύ σημαντικό, οι γονείς να διαβάζουν και να κατανοούν τη διατροφική ετικέτα του προϊόντος. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιλέγουν προϊόντα που περιέχουν φυσικά συστατικά, όχι συντηρητικά ή πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη.

Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία σίγουρα, θέλει μεγάλη προσοχή καθώς, η ζάχαρη εμφανίζεται με πολλά και διαφορετικά ονόματα. Η μαλτόζη ή σακχαρόζη είναι από τις βασικές μορφές ωστόσο, θα τη συναντήσουμε και ως ακατέργαστη ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, μελάσα, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι, μέλι, γλυκαντικό καλαμποκιού κ.α. Και εδώ, είναι που κάνει την εμφάνισή της η ΔΕΛΤΑ με τα προϊόντα Αdvance, τα οποία αποτελούν ιδανική βάση διατροφής για τα παιδιά, μιας και δεν περιέχουν ζάχαρη, παρά μόνο φυσικά σάκχαρα, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας.

Ιδιαίτερα μάλιστα, κατά την περίοδο εισαγωγής στερεάς τροφής, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε σημασία στην ποιότητα των τροφών που θα καταναλώσει το μωρό σας. Μια διατροφή στα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής είναι χαμηλή σε πρόσθετα σάκχαρα και γεμάτη φυσικές γεύσεις και αρώματα. Σε αυτό, συμβάλλει και η χρήση ειδικά σχεδιασμένων προϊόντων, ως αποτέλεσμα πολυετούς μελέτης επιστημόνων, υψηλής θρεπτικής αξίας, που συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών ανάπτυξης των παιδιών στα πλαίσια πάντα, μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Στόχος είναι το βρέφος να συνηθίσει γεύσεις και τρόφιμα όσο το δυνατόν φυσικά προερχόμενες. Η προσφορά καθημερινά, μιας ποικιλίας ποιοτικών, υγιεινών και ισορροπημένων γευμάτων που χαρακτηρίζονται από γεύση, υψηλή διατροφική αξία και φυσικά σάκχαρα, αποτελούν το τρίπτυχο για τη σωστή διατροφή του μωρού σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved