Μυωπία στα παιδιά: Θεραπεία και πρόληψη

Η μυωπία στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά τους, αλλά με τη σωστή φροντίδα και τα προληπτικά μέτρα, μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξή της.

Μυωπία στα παιδιά: Θεραπεία και πρόληψη
Bigstock

Εάν το παιδί σας έχει μυωπία, αυτό σημαίνει ότι βλέπει καθαρά τα κοντινά αντικείμενα, αλλά δυσκολεύεται να εστιάσει σε αντικείμενα που βρίσκονται πιο μακριά. Το πρόβλημα αυτό συχνά ξεκινά από την πρώιμη ηλικία και μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Ευτυχώς, η μυωπία αντιμετωπίζεται πανεύκολα, φορώντας γυαλιά οράσεως. Υπάρχουν, επίσης, μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να επιβραδύνετε την εξέλιξή της μυωπίας του παιδιού σας. Η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η μυωπία μπορεί να γίνει η αιτία να αναπτύξει το μικρό σας αργότερα άλλα προβλήματα, όπως καταρράκτη, γλαύκωμα και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς .

Ατοπική δερματίτιδα σε μωρό: Αιτίες, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Από τι προκαλείται η μυωπία

Όταν ένα παιδάκι έχει μυώπια, ο βολβός του ματιού είναι ασυνήθιστα μακρύς από μπροστά προς τα πίσω. Οι ακτίνες φωτός που θα έπρεπε να εστιάζουν απευθείας στον αμφιβληστροειδή, εστιάζουν μπροστά από αυτόν. Αυτό κάνει τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.

Πολλά παιδιά που έχουν μυωπία μπορεί να μην αντιλαμβάνονται πως η όρασή τους είναι θολή. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην πουν τίποτα για να δείξουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την όρασή τους. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό οι γονείς, οι δάσκαλοι και άλλοι ενήλικες να προσέχουν τα σημάδια μυωπίας .

Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι επίσης ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να γίνονται ήδη από την ηλικία των 6 μηνών σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ).

Η ακριβής αιτία της μυωπίας είναι άγνωστη, αν και η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο. Επιπλέον, σχεδόν όλα τα παιδιά παίζουν με οθόνες (υπολογιστές, smartphones και tablet) οπότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες ένα μικρό παιδάκι να εμφανίσει μυωπία.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά; (πίνακας με ml και αναλογίες σε ποτήρια)

Πρόληψη μυωπίας

Δυστυχώς, δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για την πρόληψη της μυωπίας. Ωστόσο, μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξή της με μεθόδους όπως:

1. Χρόνος στην ύπαιθρο

H παραμονή στο ύπαιθρο μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να μειώσει την εξέλιξη της μυωπίας. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίζει σε εξωτερικούς χώρους, είτε πρόκειται για εξωσχολικές δραστηριότητες , είτε απλά για χαλάρωση στην αυλή.

Καύσωνας: Προσοχή στα μικρά παιδιά - Πώς να τα προστατεύσετε από τη ζέστη

2. Χαμηλή δόση ατροπίνης

Η ατροπίνη είναι μια σταγόνα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία φορά σε κάθε μάτι και μία φορά την μέρα.

3. Πολυεστιακοί μαλακοί φακοί

Οι πολυεστιακοί μαλακοί φακοί μπορούν να αποτρέψουν την εξέλιξη της μυωπίας προκαλώντας μυωπική απόκλιση. Φοριούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: westoncontactlens.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved