Ιός του Δυτικού Νείλου: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται, πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας

Bigstock

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους από τα κουνούπια.

Το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στην χώρα μας για φέτος στην Λάρισα με τον άνθρωπο που προσβλήθηκε να μεταφέρεται στο νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα εγκεφαλίτιδας.

Την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου στην ελληνική επικράτεια για το 2024, έκανε γνωστή με ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο ασθενής είχε έναρξη συμπτωμάτων το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, έχοντας λάβει ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο που νοσηλεύθηκε.

«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι διαγνώσθηκε στη χώρα μας το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2024, με πιθανότερο τόπο έκθεσης στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (Δήμο Λαρισαίων). Το περιστατικό παρουσίασε εικόνα ήπιας εγκεφαλίτιδας, είχε έναρξη συμπτωμάτων εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουνίου 2024 και έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Σημειώνουμε ότι κατά την περσινή περίοδο μετάδοσης 2023 η Περιφερειακή Λάρισας αποτέλεσε ένα από τα βασικά επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού στη χώρα μας, πριν τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου.

Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας, και -ως εκ τούτου- θεωρείται αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών σε κάθε περίοδο μετάδοσης. Τον Μάιο 2024, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για τη νόσο και εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου για την ενημέρωση του κοινού, με συστάσεις για λήψη μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια».

Τσίμπημα κουνουπιού και παιδιά: Πότε να ανησυχήσετε

Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου;

Ο ιός του Δυτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι ένας ιός που μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως από τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή τσιμπημάτων κουνουπιών.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του ∆υτικού Νείλου;

Τα περισσότερα άτομα που μολύνονται παραμένουν ασυµπτωµατικά. Όταν τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται, συνήθως περιλαμβάνουν:

  • πυρετό
  • πονοκέφαλο
  • πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις
  • εμετό ή διάρροια
  • δερματικό εξάνθημα
  • διόγκωση των λεµφαδένων

Σπάνια, ένα άτομο μπορεί να αρρωστήσει πολύ με προβλήματα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Τα συμπτώματά τους μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πονοκέφαλο
  • υψηλό πυρετό
  • δυσκαμψία αυχένα
  • αποπροσανατολισμό
  • κώμα
  • μυϊκή αδυναμία και παράλυση

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πώς μεταδίδεται

Όπως αναφέρει και ο ΕΟΔΥ ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα (κυρίως άγρια) πτηνά. Οι άνθρωποι που μολύνονται δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).

Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Συνήθως διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Εάν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο γιατρός θα εξετάσει:

  • εάν το άτομο ζει ή ταξίδεψε σε περιοχή όπου έχουν βρεθεί μολυσμένα κουνούπια
  • την εποχή (τα κουνούπια είναι πιο ενεργά σε ζεστό καιρό)

Τέλος, θα ζητήσει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις.

Φυσικό εντομοαπωθητικό για κουνούπια: 3 σπιτικές συνταγές για να το φτιάξετε

Πώς αντιμετωπίζεται η μόλυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου βελτιώνονται από μόνες τους. Η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των μικρών πόνων και η κατανάλωση άφθονων υγρών μπορεί να αποτρέψει την αφυδάτωση.

Κάποιος με πιο σοβαρά συμπτώματα χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο, με ενδοφλέβια υγρά, βοήθεια στην αναπνοή και άλλες θεραπείες. Δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο για την εγκεφαλίτιδα ή τη μηνιγγίτιδα του Δυτικού Νείλου.

Μπορεί να προληφθεί η μόλυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι να αποτρέψετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

  • Χρησιμοποιήστε σίτες σε πόρτες και παράθυρα.
  • Φορέστε μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια, παπούτσια και κάλτσες όταν είστε έξω.
  • Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό σύμφωνα με τις οδηγίες. Επιλέξτε ένα με συστατικά εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, όπως DEET. Για παιδιά άνω των 3 ετών, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λάδι ευκαλύπτου & λεμονιού.
  • Περιορίστε τον χρόνο έξω όταν τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια.

Τσίμπημα από κουνούπι; Έτσι θα εξαφανίσετε τη φαγούρα σε ένα λεπτό

Τι συμβουλεύει ο ΕΟΔΥ

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συστήνει να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Τσίμπημα κουνουπιού και παιδιά: Πότε να ανησυχήσετε

Για τη φετινή περίοδο μετάδοσης 2024, στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης διαχείρισης για την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια, ο ΕΟΔΥ έχει οργανώσει και διενεργεί διευρυμένο πρόγραμμα ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης στη χώρα, μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου συνεργασίας με φορείς του δημοσίου/ ευρύτερου δημοσίου τομέα, με επέκταση του δικτύου παγίδων σύλληψης κουνουπιών, με τυποποιημένη μεθοδολογία και αντιπροσωπευτική γεωγραφική κατανομή. Ιδίως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε απόκριση των πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου 2023, ο ΕΟΔΥ -σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- συνέχισε αδιαλείπτως το έργο ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης και κατά τη διάρκεια των χειμερινών και εαρινών μηνών.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/).

με πληροφορίες: eody.gov.gr / kidshealth.org / onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved