«Συναγερμός» για τον στρεπτόκοκκο και την ευλογιά των πιθήκων - Τι να προσέχουν οι γονείς

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Πρόσφατα ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) εξέδωσε μια έκτακτη ειδοποίηση για παγκόσμιο συναγερμό.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αναμένεται να έχει περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα mpox μέσα στις «επόμενες ημέρες», μετά την ανακάλυψη στη Σουηδία της νέας, πιο επικίνδυνης, παραλλαγής της νόσου.

Πόσο ανησυχητική είναι η εξάπλωση της νόσου mpox;

Η παθολόγος και καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στην «Ώρα Ελλάδος» και ανέφερε:

«Χρειάζεται επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση. Υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, ειδικά στην περιοχή της Αφρικής, έχουμε μία νέα φυλογενετική ομάδα που προκαλεί και σοβαρότερη νόσηση, στις αρχικές στατιστικές αναλύσεις η πιθανότητα θανάτου μπορεί να υπέρβαινε το 5% αλλά τώρα φαίνεται ότι είναι στο 1 με 2% και επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον προσβάλει παιδιά και γυναίκες. Όλες τις οικογένειες και όλες τις ηλικίες».

Ανεμοβλογιά στα παιδιά: Τα συμπτώματα και οι διαφορές από την ευλογιά των πιθήκων

Πρόκειται για νέο στέλεχος mpox;

«Ναι, είναι μία νέα υποπαραλλαγή, μία νέα ομάδα φυλογενετική, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική και προκαλεί και μεγαλύτερη νόσηση! [...] Δεν είναι αερομεταδιδόμενη νόσος και αυτό μας βοηθά στο να μην έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα γρήγορης μετάδοσης!».

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων;

«Μεταδίδεται κυρίως με τη στενή δερματική επαφή και την ερωτική επαφή, μεταδίδεται πιο εύκολα και προκαλεί σοβαρότερη νόσηση σε ανοσοκατεσταλμένους, σε επαγγελματίες υγείας, κυρίως στα άτομα που έχουν ταξιδέψει στην περιοχή, τα οποία μπορούν να μολυνθούνε και από τα άγρια ζώα και από προϊόντα. Επομένως πρέπει να προσέχουμε σε κάθε οδό μόλυνσης».

«Εμφανίζεται αρκετές μέρες μετά τη νόσηση και έχουμε και τον πυρετό και τον πονοκέφαλο, αλλά κυρίως έχουμε τα εξανθήματα και πόνο, σοβαρό πόνο, αλλά κυρίως έχουμε εξανθήματα τα οποία από φυσαλίδες γίνονται φλύκταινες και μετά εφελκίδες και αυτό διαρκεί για 2 με 4 βδομάδες πριν ιαθεί»

Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Πόσο σοβαρό είναι να νοσήσει κάποιος από τον στρεπτόκοκκο;

«Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο. Ένα κοινό βακτήριο. Μπορεί να το έχουμε και στο δέρμα μας και στο στόμα μας και στον φάρυγγα. Μπορεί όμως πολύ σπάνια να προκαλέσει πολύ σοβαρή νόσηση και να έχουμε και πάνω από 10% πιθανότητα θανάτου!».

Στρεπτόκοκκος στα παιδιά: Συμπτώματα και πώς να τα προφυλάξετε

Ποιοι κινδυνεύουν από τον στρεπτόκοκκο;

«Κινδυνεύουν όλοι. Δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να νοσήσει. Κινδυνεύουν όμως περισσότερο τα παιδιά κάτω από 10 ετών, τα άτομα άνω των 65, όταν υπάρχει συνωστισμός -γι' αυτό και υπάρχει αύξηση στα σχολεία- άτομα με ανοσοκαταστολή, άτομα με χρόνια νοσήματα».

«Ο στρεπτόκοκκος τι κάνει; Πάει και διεισδύει σε ιστούς τους οποίους κανονικά δεν μπορεί να είναι».

Τι πρέπει να προσέχουν γονείς και παιδιά έως 12 ετών

Στο ΕΡΤΝews μίλησε επίσης η κ. Ψαλτοπούλου συμβουλεύοντας τους γονείς.

«Το 2023 ήταν περίπου 100 τα περιστατικά στρεπτόκοκκου σε ενήλικες και παιδιά και στη χώρα μας με 25% πιθανότητα θανάτου. Αντίστοιχα είναι και τα φετινά ποσοστά. [...] Κολλάμε από ανοιχτή πληγή, μία πληγή από ένα τσίμπημα, αλλά και μέσω της αναπνευστικής οδού, αν βρισκόμαστε κοντά σε ένα άτομο που νοσεί και έχουμε περάσει άλλες λοιμώξεις και έχει αδυνατήσει το ανοσοποιητικό μας».

Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς σύμφωνα με τους ειδικούς

Δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει ανοσία, αλλά υπάρχει η αντιβίωση οπότε μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πόσο αξιόπιστα είναι τα strep test που υπάρχουν στα φαρμακεία;

«Είναι πολύ καλά τα strep test εφόσον χρησιμοποιούνται και με τη βοήθεια των γιατρών, είτε παιδιάτρων ή παθολόγων. Πηγαίνουμε στον γιατρό μας, μας κάνει strep test, αντίστοιχα αν έχουμε πυρετό ή εξανθήματα πηγαίνουμε στο νοσοκομείο [...] για να μας δώσουν την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή».

Strep Test: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved