Bιταμίνη D και παιδιά: Γιατί δεν λαμβάνουν αρκετή;
Η βιταμίνη D είναι κρίσιμη για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Είναι κοινή η αντίληψη πως τα παιδιά χρειάζονται συμπλήρωμα βιταμίνης D τους χειμερινούς μήνες. Η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα παιδιά πιθανώς την χρειάζονται όλο το χρόνο. Στην πραγματικότητα, το 50% των παιδιών ηλικίας 1-5 ετών και το 70% των παιδιών ηλικίας 6-11 ετών παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.
Bιταμίνη D: Βοηθάει ή όχι στην απώλεια βάρους;
Η σημασία της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου καθώς παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία ισχυρών οστών, χόνδρων και δοντιών.
Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Τα παιδιά που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D εμφανίζουν συμπτώματα μόνο όταν αυτή είναι ήδη σε μέτρια έως σοβαρά επίπεδα. Μάλιστα, κοινά συμπτώματα είναι κόπωση, πόνος στα οστά, συχνά κατάγματα οστών, έλλειψη όρεξης ακόμα και κατάθλιψη
Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα (ασθένεια που μαλακώνει τα οστά σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών), οστεομαλακία ή οστεοπόρωση και συνεπώς να οδηγήσει αδυναμία ανάπτυξης.
6 λόγοι για τους οποίους τα παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D
1. Δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D από τον ήλιο
Το δέρμα απορροφά τις ακτίνες UVB και στη συνέχεια τις συνθέτει σε βιταμίνη D.
Προφανώς με γνώμονα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος , συνιστούμε στα παιδιά να φορούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF . Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μην λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D από τον ήλιο. Αυτός είναι ένας λόγος για να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενός συμπληρώματος βιταμίνης D, ακόμη και κατά τους θερμότερους μήνες.
2. Στα περισσότερα παιδιά δεν αρέσουν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D
Πηγές τροφίμων που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D είναι ο σολομός , το σκουμπρί, το συκώτι και οι κρόκοι αυγών, συνήθως δεν βρίσκονται στη λίστα με τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών. Επιπλέον, έχει σημασία ο τρόπος παρασκευής τους. Για παράδειγμα, το ψάρι πρέπει να είναι ψητό και όχι τηγανητό.
3. Δεν είναι όλα τα γάλατα και τα δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D
Ο FDA δεν υποχρεώνει τις εταιρείες παρασκευής να εμπλουτίζουν τόσο το γάλα και όσο και τα δημητριακά με βιταμίνη D. Κάποια είναι, κάποια άλλα όχι. Ως εκ τούτου, οι γονείς πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες των προϊόντων.
4. Περισσότερη μελανίνη στο δέρμα
Τα παιδιά με πιο σκούρο δέρμα δεν απορροφούν τόση βιταμίνη D όσο εκείνα με πιο ανοιχτόχρωμο. Η μελανίνη, η φυσική χρωστική ουσία του δέρματος που καθορίζει το χρώμα του δέρματός , είναι προστατευτική έναντι της απορρόφησης των ακτίνων UVB.
5. Μητρικό γάλα
Όλα τα βρεφικά γάλατα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, οπότε τα μωρά που λαμβάνουν τη διατροφή τους από αυτήν δεν χρειάζονται ξεχωριστό συμπλήρωμα.
Ωστόσο, τα μωρά που θηλάζουν δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D από τις μαμάδες τους και επομένως χρειάζονται συμπλήρωμα. Μια σταγόνα βιταμίνης D 400 IU κάθε μέρα είναι αρκετή.
Πότε πρέπει τα παιδιά να λάβουν συμπλήρωμα βιταμίνης D
Τα παιδιά που σίγουρα χρειάζονται συμπλήρωμα είναι τα βρέφη που θηλάζουν, εκείνα που είναι επιλεκτικά με την τροφή τους (picky eaters ) ή τα ακολουθούν vegeterian δαιτροφή, εκείνα με πιο σκούρο δέρμα και εκείνα που πάσχουν από συγκεκριμένες ιατρικές νόσους. Μη ξεχνάτε πως πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε τη/το παιδιάτρό σας.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να έχουν τη μορφή υγρών, χαπιών και καραμέλας. Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι, όπως D, D2 και D3. Οποιοδήποτε από αυτά θα λειτουργήσει. Τα βρέφη χρειάζονται 400 IUs και τα παιδιά ενός έτους και άνω χρειάζονται 600 IUs. Θυμηθείτε να κρατάτε τα φάρμακα μακριά από τα παιδιά.
Με πληροφορίες: blog.cincinnatichildrens.org