Έρευνα: Καθαρίζοντας την πιπίλα του μωρού με το στόμα σας, βοηθάτε στην πρόληψη αλλεργιών

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα βακτήρια στο στόμα της μητέρας μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στην πρόληψη των αλλεργιών στα μικρά παιδιά.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Έρευνα: Καθαρίζοντας την πιπίλα του μωρού με το στόμα σας, βοηθάτε στην πρόληψη αλλεργιών

Μία γνώριμη σκηνή: Η πιπίλα του μωρού πέφτει στο πάτωμα, οπότε αντί τρέξετε στον νεροχύτη, τη σκουπίζετε στη μπλούζα και τη βάζετε στο στόμα σας πριν την δώσετε στο μωρό.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα βακτήρια στο στόμα σας μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στην πρόληψη των αλλεργιών στα μικρά παιδιά. Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Κολέγιο ACAAI.

Το να δώσετε την πεσμένη πιπίλα στο μωρό σας αφού πρώτα τη καθαρίσετε στο στόμα σας, η αλήθεια είναι πως δεν θα καθαριστεί πραγματικά, αλλά εκθέτει το παιδί σας σε ό,τι βρίσκεται στο στόμα σας και αυτό θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που πήραν την πιπίλα μετά τη μαμά τους έχουν χαμηλότερα επίπεδα IgE (ανοσοσφαιρίνης Ε)», σημειώνει ο δρ Eliane Abou-Jaoude, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το σώμα παράγει το αντίσωμα, IgE, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σ' ένα αλλεργιογόνο, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Τα υψηλότερα επίπεδα IgE υποδηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και άσθματος, σύμφωνα με τον δρ Abou-Jaoude.

Αποχαιρετώντας την πιπίλα: 7 χρήσιμα tips

12% των μαμάδων καθαρίζει την πιπίλα με το στόμα

Από τις 128 μητέρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 58% ανέφερε ότι το παιδί τους χρησιμοποιούσε πιπίλα σε καθημερινή βάση. Σε αυτή την ομάδα, το 4% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι καθάριζε την πιπίλα του παιδιού του αποστειρώνοντάς την, ενώ το 72% δήλωσε ότι την πλένει στο χέρι και το 12% ανέφερε ότι την καθαρίζει με το στόμα .

«Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι αυτή δεν ήταν μια μελέτη αιτίας και αποτελέσματος», υπογραμμίζει ο ειδικός, σημειώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εξεταστεί η πιθανή συσχέτιση. «Αυτό δεν σας σημαίνει πως αν βάλετε την πιπίλα του παιδιού στο στόμα σας, δεν θα εμφανίσει αλλεργίες».

Πώς επιλέγουμε την κατάλληλη πιπίλα για το μωρό;

pipila-1.jpg

Ύπνος μωρού με την πιπίλα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο

Μια μελέτη του 2014 που διεξήχθη από το Κέντρο «John Hopkins» έδειξε μια σχέση μεταξύ της πρώιμης έκθεσης σε βακτήρια και της μικρότερης πιθανότητας εμφάνισης αλλεργιών και άσθματος. Τα βρέφη της μελέτης που εκτέθηκαν σε τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και τρωκτικών, καθώς και σε μια μεγάλη ποικιλία βακτηρίων του σπιτιού , κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, φάνηκε ότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αλλεργίες, συριγμό και άσθμα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology , αποκάλυψε πως η πρώιμη έκθεση σε βακτήρια και ορισμένα αλλεργιογόνα μπορεί να έχει «προστατευτική» επίδραση διαμορφώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Έρευνα που ακολούθησε το 2017 για το αστικό περιβάλλον και το παιδικό άσθμα (URECA) έδειξε χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος στην ηλικία των επτά ετών για παιδιά που είχαν επαφή με κατοικίδιο στο σπίτι κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε επαρχιαρκές πόλεις, και επομένως έχουν τακτική έκθεση στους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο έδαφος των αγροκτημάτων, έχουν επίσης χαμηλότερα ποσοστά αλλεργίας και άσθματος.

Παρά το σύνολο των ερευνών, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν κάτι από τα παραπάνω θα εξασφαλίσει ένα μέλλον χωρίς άσθμα και αλλεργίες, αλλά η πρώιμη έκθεση του παιδιού σας σε βακτήρια μπορεί να βοηθήσει περισσότερο παρά να βλάψει.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved