3 Tik Tok challenges που είναι επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών

Bigstock

Οι επικίνδυνες οδοντιατρικές τάσεις του TikTok, όπως το ίσιωμα δοντιών με λίμα και η χρήση μαγειρικής σόδας για λεύκανση, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των νέων. 

Πολλά είναι τα οδοντιατρικά challenges του TikTok υπόσχονται όμορφα χαμόγελα, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς επικίνδυνες πρακτικές που είναι αρκετά δημοφιλείς μεταξύ των νέων.

1. Ίσιωμα δοντιών με λίμα

Πολλοί έφηβοι προκειμένου να δώσουν μία πιο ομοιόμορφη εμφάνιση στα δόντια τους χρησιμοποιούν λίμα ή ακόμα και γυαλόχαρτο προκειμένου να «βελτιώσουν» την εμφάνιση των δοντιών τους.

Η πρακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στο σμάλτο των δοντιών, να χαλάσει εντελώς την οδοντίνη και να βλάψει τον οδοντικό πολφό. Μάλιστα, το British Dental Journal επεσήμανε πως η τάση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης υπερευαισθησίας και βλάβης στον ιστό και τα νεύρα των δοντιών.

https://www.tiktok.com/@chelseadentalclinic/video/7364438578073537825

Το παιδί μου δεν τρώει γλυκά και έχει τερηδόνα - Γιατί;

2. Λεύκανση δοντιών «στο σπίτι»

Η επιθυμία για ένα λαμπερό, λευκό χαμόγελο έχει οδηγήσει ορισμένους εφήβους να δοκιμάσουν τo λεγόμενο «home teeth whitening» για να αφαιρέσουν τους κιτρινωπούς λεκέδες από τα δόντια τους.

Ποια προϊόντα προτείνουν οι influencers στα βίντεό τους;

  • Μαγειρική σόδα
  • Φράουλες
  • Χυμός λεμονιού
  • Φλούδες μπανάνας
  • Ενεργός άνθρακας
  • Προϊόντα καθαρισμού όπως θειικό οξύ και φορμαλδεΰδη
  • Σφουγγάρι γυαλίσματος μελαμίνης

Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόκειται για φυσικές ουσίες, η χρήση αυτών των συστατικών μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών και να ερεθίσει τα ούλα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας, υπερευαισθησίας των δοντιών και βλεννογονικών βλαβών.

Ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε από το πανεπιστήμιο Universidad Iberoamericana αναφέρει πως η ευαισθησία των δοντιών μετά τη λεύκανση είναι η πιο συχνή παρενέργεια. Όταν, όμως, το σμάλτο των δοντιών υφίσταται υπερβολική φθορά, αποκαλύπτεται η οδοντίνη από κάτω, η οποία είναι κιτρινωπή.

Με λίγα λόγια, αυτό τα challenge το μόνο που καταφέρνει είναι να φαίνονται τα δόντια ακόμα πιο κίτρινα.

Στοματική υγιεινή των παιδιών: Χρήσιμες συμβουλές από ειδικό

5. Super glue κόλα για τη στερέωση δοντιών

Η super glue κόλλα είναι ένα προϊόν με βάση το κυανοακρυλικό με υψηλή αντοχή συγκόλλησης για οικιακές επισκευές. Είναι ικανή να συγκολλήσει γρήγορα σχεδόν οτιδήποτε. Όμως η τυχαία κατάποση μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία.

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ακούστε τις ανησυχίες των παιδιών σας και να εξηγήστε τις δικές σας.Ενθαρρύνετέ τα να σκέφονται τις επιπτώσεις πριν πράξουν. Επισημάνετε, παράλληλα, πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα digital challenges μπορεί να προκαλέσουν συνέπειες μη αναστρέψιμες.

Καταληγοντας, είναι σημαντικό να τονιστεί πως είναι υποχρέωσή σας να μεγαλώνετε ένα παιδί που να αποδέχεται τον εαυτό του, να έχει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση , χωρίς να δίνει μεγάλη σημασία στην εμφάνιση.

https://www.tiktok.com/@drshaz.dentist/video/7306776237999918337

Με πληροφορίες από: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved