Η ναυτία και ο εμετός μπορεί να προκληθούν από πολλά πράγματα, όπως πόνος ή ασθένεια. Αναζητήστε ιατρική φροντίδα εάν η ναυτία και ο εμετός διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα.
Ο εμετός είναι ένα ανεξέλεγκτο αντανακλαστικό που αποβάλλει το περιεχόμενο του στομάχου μέσω του στόματος. Ονομάζεται επίσης «ναυτία» ή «εμετός». Η ναυτία είναι ένας όρος που περιγράφει την αίσθηση ότι μπορεί να θέλει κάποιος να κάνει εμετό αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνει.
Παιδιά και ηλεκτρολύτες: Τι να γνωρίζετε
Τόσο η ναυτία όσο και ο εμετός είναι πολύ συνηθισμένα συμπτώματα και μπορεί να προκληθούν από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων. Εμφανίζονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Τι προκαλεί ναυτία και εμετό;
Η ναυτία και ο εμετός μπορεί να εμφανιστούν μαζί ή χωριστά. Μπορούν να προκληθούν από διάφορες σωματικές και ψυχολογικές καταστάσεις.
Ναυτία
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες ναυτίας είναι ο έντονος πόνος - συνήθως από τραυματισμό ή ασθένεια. Υπάρχουν επίσης ορισμένες άλλες σχετικά συχνές αιτίες, όπως:
- ναυτία (στο αυτοκίνητο ή το πλοίο)
- συναισθηματικό στρες
- δυσπεψία
- τροφική δηλητηρίαση
- ιοί
Έξαρση των ιώσεων: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν στα παιδιά μας
Εμετός στα παιδιά
Οι πιο συχνές αιτίες εμετού στα παιδιά είναι οι ιογενείς λοιμώξεις και οι τροφικές δηλητηριάσεις. Ωστόσο, ο εμετός μπορεί επίσης να προκληθεί από:
- ναυτία (κίνηση με αυτοκίνητο ή λεοφωρειό)
- βήχα
- υψηλό πυρετό
- υπερκατανάλωση τροφής
Σε πολύ μικρά βρέφη, η απόφραξη του εντέρου μπορεί επίσης να προκαλέσει επίμονο εμετό. Αυτό είναι ασυνήθιστο, αλλά θα πρέπει να διερευνάται εάν εμφανιστεί ανεξήγητος εμετός σε ένα βρέφος.
Φροντίδα και αντιμετώπιση
Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας εάν έχει ναυτία ή κάνει εμετό περισσότερο από μία εβδομάδα. Οι περισσότερες περιπτώσεις εμετού υποχωρούν μέσα σε 6 έως 24 ώρες μετά το πρώτο επεισόδιο.
Κάτω των 6 ετών
Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο όταν:
- έχει ταυτόχρονα εμετό και διάρροια
- εμφανίζει συμπτώματα αφυδάτωσης
- κάνει εμετό για περισσότερες από δύο ή τρεις ώρες
- έχει πυρετό πάνω από 38°C
- δεν έχει ουρήσει για περισσότερες από έξι ώρες
Πάνω από 6 ετών
Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο όταν:
- ο εμετός διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες
- υπάρχουν συμπτώματα αφυδάτωσης
- το παιδί δεν έχει ουρήσει για περισσότερες από έξι ώρες
- το παιδί εμφανίζεται συγχυσμένο ή ληθαργικό
- το παιδί έχει πυρετό υψηλότερο από 39°C
Παιδιά και ηλεκτρολύτες - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί νιώθει ναυτία ή κάνει εμετό
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες μεθόδους για να ανακουφίσετε τη ναυτία και τον εμετό, συμπεριλαμβανομένων των σπιτικών θεραπειών και των φαρμάκων.
Για να αντιμετωπίσετε τη ναυτία στο σπίτι:
Τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο ελαφριά, απλά τρόφιμα, όπως ψωμί και κράκερ, να αποφεύγουν οποιαδήποτε τρόφιμα έχουν έντονες γεύσεις, είναι πολύ γλυκά, είναι λιπαρά ή τηγανητά και να πίνουν κρύο νερό ή τσάι τζίντζερ.
Για να αντιμετωπίσετε τον εμετό στο σπίτι:
Τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα, να παραμένουν ενυδατωμένα, αλλά καταναλώνουν νερό σε μικρές γουλιές κάθε φορά και να αποφεύγουν τις στερεές τροφές μέχρι να σταματήσει ο εμετός.
Επιπλέον θα πρέπει να ξεκουράζονται και να καταναλώνουν ηλεκτρολύτες.
Σπιτική συνταγή για kid friendly ρόφημα πλούσιο σε ηλεκτρολύτες
με πληροφορίες από το healthline.com