Επιδημία κοκκύτη στα παιδιά: To CDC αναφέρει πενταπλάσια κρούσματα από ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή

Bigstock

Μάθετε για τα συμπτώματα του κοκκύτη, πώς εξαπλώνεται και γιατί ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος.

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη φέτος προκαλεί ανησυχία τόσο στους γονείς όσο και στους επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με νέα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), υπάρχουν πέντε φορές περισσότερα κρούσματα κοκκύτη φέτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παρόλο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιδημία, η κατανόηση των συμπτωμάτων και των προληπτικών μέτρων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του παιδιού και της οικογένειάς σας.

Γιατί υπάρχει έξαρση του κοκκύτη

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός μεταπανδημικών εκθέσεων, εξασθένησης της ανοσίας και μειωμένων ποσοστών εμβολιασμού μπορεί να συνέβαλε στην εξάπλωση του κοκκύτη.

Ο δρ Thomas Russo, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Buffalo, δήλωσε στο Verywell Health: «Παρατηρούμε στην έξαρση του κοκκύτη παρόμοια συμπτώματα όπως ακριβώς με άλλες λοιμώξεις μετά την πανδημία». Μέτρα ασφαλείας, όπως οι μάσκες, η «καραντίνα» στο σπίτι για μερικές ημέρες, τα οποία βοήθησαν στον περιορισμό της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, δεν ισχύουν πλέον, αφήνοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους «εκτεθειμένους».

Ο δισταγμός απέναντι στον εμβολιασμό έχει επίσης διαδραματίσει βασικό ρόλο. Σύμφωνα με την δρ Tina Tan, πρόεδρος του οργανισμού Infectious Diseases Society of America: «Παιδιά που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα κοκκύτη είναι εκείνα τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί μετά την πανδημία του COVID-19», τόνισε σε συνέντευξή στο NBC News.

Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης - Οι συστάσεις για παιδιά και εγκύους

Τα μωρά κάνοντας το εμβόλιο DTaP, προστατεύονται από τον κοκκύτη, τη διφθερίτιδα και τον τέτανο, αλλά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κοκκύτη μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ο δρ Amesh Adalja από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins εξήγησε στο Verywell Health ότι «οι ενήλικες που έχουν μολυνθεί με κοκκύτη μπορούν να βήχουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, τις αυτό ονομάζεται "ο βήχας των εκατό ημερών"», τονίζοντας την ανάγκη για επαναληπτικά εμβόλια, τα οποία συνιστώνται κάθε 10 χρόνια.

Γιατί ο εμβολιασμός της εγκύου με το εμβόλιο του κοκκύτη είναι απαραίτητος

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα

Στα αρχικά του στάδια, ο κοκκύτης μπορεί εύκολα να εκληφθεί ως κοινό κρυολόγημα, αλλά τα συμπτώματα γίνονται γρήγορα πιο σοβαρά. Ακολουθούν τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

  • Καταρροή
  • Ήπιος πυρετός
  • Έντονος βήχας
  • Εμετός μετά το βήχα
  • Εξάντληση μετά από «κρίσεις βήχα»
  • Τα μωρά μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολίες στην αναπνοή, εμετό ή ακόμη και παύσεις στην αναπνοή (άπνοια). Εάν το παιδί σας εμφανίσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα , ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Γιατί κινδυνεύουν τα βρέφη και οι έγκυες γυναίκες

Τα βρέφη, ιδίως εκείνα που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνίσταται στις έγκυους να κάνουν το εμβόλιο Tdap κατά τη διάρκεια κάθε κύησης .

Η δρ Ericka Hayes, διευθύντρια στο Νοσοκομείο Παίδων της πολιτείας Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, δήλωσε στο CHOP πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοκκύτη σε κάθε εγκυμοσύνη». Αυτά τα αντισώματα βοηθούν στην προστασία του νεογέννητου .

Ο εμβολιασμός είναι η αποτελεσματική προστασία όσον αφορά στην πρόληψη του κοκκύτη και των σοβαρών επιπλοκών του, ιδίως σε βρέφη και έγκυες γυναίκες.

Μέτρα προστασίας

Το CDC συνιστά τον εμβολιασμό ως την καλύτερη άμυνα κατά του κοκκύτη. Το εμβόλιο DTaP χορηγείται συνήθως στα βρέφη από την ηλικία των δύο μηνών και επαναληπτικές δόσεις καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας . Τα «επαναληπτικά» αυτά εμβόλια για τους εφήβους και τους ενήλικες συνιστώνται κάθε 10 χρόνια, ξεκινώντας όταν τα παιδιά πηγαίνουν γυμνάσιο.

Νυχτερινός βήχας: Πώς να ανακουφίσετε το παιδί σας

Πέρα από τον εμβολιασμό

  1. Οι γονείς πρέπει να είναι alert όσον αφορά στα συμπτώματα, ιδίως στα βρέφη και τα νήπια.
  2. Πρέπει να διασφαλίζεται ο εμβολιασμός όλων των μελών της οικογένειας συμπεριλαμβανομένων των επαναληπτικών δόσεων .
  3. Καλή υγιεινή: Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εξάπλωσης των μικροβίων.
  4. Εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με την/τον παιδίατρό σας.
  5. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές .

Πηγή: mother.ly

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved