Οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου στα παιδιά

Ο ύπνος και οι διαταραχές του στα παιδιά και στους εφήβους.

Οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου στα παιδιά
Bigstock

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, επηρεάζοντας τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους ευεξία. Σωματικά, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σωματική ανάπτυξη, αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος, παιδική παχυσαρκία και άλλες μεταβολικές διαταραχές.

Έλλειψη ύπνου στα παιδιά: Πώς επηρεάζει την υγεία τους

Ψυχικά και κοινωνικά, τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη απόδοση στο σχολείο, διαταραχές συμπεριφοράς, δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις και συναισθηματικές διαταραχές. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις φυσιολογικές αφυπνίσεις.

Γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τα παιδιά

Οι φυσιολογικές αφυπνίσεις που παρουσιάζουν τα παιδιά έως την ηλικία των 6-8 ετών μπορεί να επιδεινωθούν σημαντικά από τον τρόπο που οι γονείς αντιδρούν σε αυτές. Σε περίπτωση έντονης ανησυχίας, ερχομό των παιδιών στο κρεβάτι των γονέων ενδέχεται να ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος που δεν οφείλεται στην ίδια τη διαταραχή ύπνου αλλά στον τρόπο αντίληψης και αντιμετώπισης του από τον γονείς και το ίδιο το παιδί (που εκμεταλλεύεται την κατάσταση και τελικώς μονιμοποιεί τον ύπνο στο δωμάτιο των γονέων).

Είναι προφανές ότι η ανάγκη επαρκούς ύπνου που παραμένει στις 9 ώρες και στην εφηβική ηλικία προϋποθέτει ότι τα παιδιά θα πέφτουν νωρίς για ύπνο. Για να κοιμηθεί κάποιος το αργότερο στις 10 το βράδυ είναι προϋπόθεση να απομακρύνει φωτεινές πηγές όπως τα κινητά και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ύπνου. Εάν δεν το κάνει η παρουσία φωτός εμποδίζει την έκλυση της μελατονίνης , δηλαδή της ορμόνης που προάγει τον ύπνο και η οποία παράγεται μόνο στο σκοτάδι. Σε εφήβους με έντονη επιθυμία να κοιμούνται αργά είναι χρήσιμη η δυνατότητα έναρξης των σχολικών μαθημάτων λίγο πιο αργά προκειμένου να έχουν τις απαραίτητες 9 ώρες νυχτερινού ύπνου.

Πέντε tips για να κάνει τέλειο ύπνο το παιδί σας (και να κοιμάστε ήσυχα και εσείς)

Παιδιά που κοιμούνται λιγότερο παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση στο σχολείο καθώς και διαταραχή της συμπεριφοράς τους τόσο στο σχολικό όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Φαινόμενα σχολικής βίας θα πρέπει πάντοτε να εξετάζονται και από τη σκοπιά του μειωμένου ύπνου των εμπλεκόμενων παιδιών. Ένα παιδί με μειωμένη απόδοση στο σχολείο, με τάση να απομονώνεται και να αποφεύγει να συνάπτει φιλίες, με εκρήξεις θυμού ή γενικότερα διαταραχές στο συναίσθημα θα πρέπει πάντα να εξετάζεται για διαταραχές ύπνου , κάτι που δυστυχώς στην εποχή μας είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διόγκωση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι βασικό αίτιο υπνικής άπνοιας στην παιδική ηλικία.

Σε αυτά τα παιδιά μπορεί να υπάρχει και μείωση της σωματικής ανάπτυξης καθώς και μαθησιακές δυσκολίες και αδυναμία ομαλών σχέσεων με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Εάν λοιπόν ένα παιδί ροχαλίζει τακτικά και οι γονείς του του παρατηρούν διακοπές της αναπνοής ενώ κοιμάται θα πρέπει να ζητούν βοήθεια σε ειδικό εργαστήριο ύπνου.

Η έλλειψη ύπνου είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά σήμερα και η έγκαιρη αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου είναι απαραίτητη για την υγεία των παιδιών.

Βutter sleep trend - Εσείς γνωρίζετε τη νέα τάση που υποτίθεται ότι βοηθά ένα μωρό να κοιμηθεί;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο στα παιδιά μας. Είναι αναγκαίο για όλους μας να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα ,διότι χωρίς χρονικά επαρκή αλλά και ποιοτικό ύπνο δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε σωματική και ψυχική υγεία για τα παιδιά μας.

Μερμίγκης Χαράλαμπος, Ειδικός Ιατρός Ύπνου, Πνευμονολόγος
Διευθυντής Εργαστηρίου Ύπνου (ΕΚεΔΥ) Ερρίκος Ντυνάν Ηοspital Center
www.mermigkis.gr
210-6972884 (γραμματεία)

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved