Τι πρέπει να κάνω αν το παιδικό ή το μόνιμο δόντι σπάσει;
Ατυχήματα στα οποία τα παιδιά τραυματίζουν την περιοχή του στόματος συμβαίνουν δυστυχώς συχνά. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες επιδημιολογικές έρευνες τα τραύματα στα δόντια είναι πολύ συχνά στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας (2 - 4 ετών) και της σχολικής (8 -12 ετών).
Κατά την προσχολική ηλικία ο κύριος παράγοντας τραυματισμού των νεογιλών (παιδικών) δοντιών είναι το πέσιμο. Δυστυχώς σε αυτήν την ηλικία οι τραυματισμοί των νεογιλών δοντιών θεωρούνται αναπόφευκτοι, αφού ο πρωταρχικός σκοπός του παιδιού είναι να γνωρίσει το περιβάλλοντα χώρο μέσα από τα πρώτα του ασταθή βήματα.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σπασίματος
- Ψάξτε να βρείτε το σπασμένο κομμάτι του δοντιού, βάλτε το σε κρύο νερό και πηγαίνετε αμέσως στην παιδοδοντίατρο.
- Υπάρχει πιθανότητα η παιδοδοντίατρος να μπορεί να το «ξανακολλήσει».
- Εαν δεν το βρείτε, η παιδοδοντίατρος θα προχωρήσει σε ανασύσταση (χτίσιμο) του σπασμένου δοντιού.
- Ενεργήστε γρήγορα για να σώσετε το δόντι, να αποφύγετε μόλυνση της περιοχής και να μειώσετε την ανάγκη εκτενέστερης θεραπείας.
- Για να προληφθούν οι δυσάρεστες συνέπειες αυτών των ατυχημάτων τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται από νωρίς για να μάθουν πως να αναγνωρίζουν τις επικίνδυνες πρακτικές και πως να παίζουν με ασφάλεια.
Μερικές από τις πιθανές αιτίες τραυματισμού της περιοχής του στόματος είναι:
• Ατυχήματα με ποδήλατο, πατίνια ή σκέϊτ.
• Σπρωξίματα και πτώσεις σε σκάλες, προαύλια σχολείων ή ακόμη και μέσα στο σπίτι.
• Απρόσεχτα παιχνίδια σε κούνιες, τραμπάλες, τσουλήθρες, πισίνες κλπ.
• Δάγκωμα μολυβιών, παιχνιδιών ή άλλων σκληρών αντικειμένων.
• Παραμέληση χρησιμοποίησης ζώνης ή ειδικού παιδικού καθίσματος μέσα στο αυτοκίνητο το σχολικό, το συγκρουόμενο αυτοκινητάκι στο λούνα παρκ.
• Στον αθλητισμό χτύπημα με τους συναθλητές ή με τα όργανα άθλησης ή από πτώση. Σε αυτήν την περίπτωση το παιδί προστατεύει τα δόντια του εφόσον φοράει οδοντικό νάρθηκα (προστατευτικό μασελάκι).